Ovo su najbolji Nokia mobiteli koji se trenutno mogu kupiti

Foto: amazon.de/nokia.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO imate oko 30 godina, velika je vjerojatnost da je vaš prvi telefon bio brenda Nokia. Klasični 3310 bio je u džepovima mnogih, od školaraca do poslovnjaka, u vrijeme kada je finska marka potpuno dominirala globalnim telefonskim tržištem.

No u 2023. stvari su prilično drugačije, Nokia postoji, ali kao robna marka druge finske tvrtke, HMD Globala. "Ipak, za sve namjene i svrhe postoji mnoštvo Nokia telefona koje vam možemo preporučiti - i telefona sa značajkama i pametnih telefona", piše Tech Advisor.

Ovo su najbolji Nokia telefoni koje danas možete kupiti prema mišljenju Tech Advisora. 

Nokia X30 5G - najbolji

Nokia X30 5G, 499 € (3759.72 kn)

Nokia X30 je najbolji Nokia telefon koji možete kupiti u 2023. i veliko je poboljšanje u odnosu na već prilično dobar X20. Za konkurentnih 499 € vrijedi ga pogledati zahvaljujući impresivnim kamerama i čvrstom dizajnu.

"HMD je nastojao učiniti kamere fokusom serije X i to se ovdje stvarno vidi. X30 se dobro snalazi u svom cjenovnom razredu kada je u pitanju fotografija, posebno pri slabom osvjetljenju, gdje uistinu briljira.

To je uglavnom moguće zahvaljujući solidnom senzoru glavne kamere od 50 MP i pametnom softveru kao što je način za laku noć i ono što HMD naziva Capture Fusion, gdje i glavna i ultraširoka leća snimaju scenu i spajaju ih kako bi se dobila bolja slika", piše portal.

Baterija traje cijeli dan i ima 33W brzo punjenje, iako u kutiji nema punjača. HMD je ovo učinio kako bi uštedio na e-otpadu. "Prednosti su mu robustan dizajn, impresivne performanse kamere i prekrasan zaslon. Izvedba je manjkava za cijenu i nema značajki koje bi ga istaknule među konkurencijom", napisali su.

Nokia 8.3 5G - sveobuhvatno najbolji

Nokia 8.3, 359.90 € (2711.66 kn)

Krase ga veliki FHD+ zaslon od 6.81 inča, čista Android izvedba i Zeiss kamera postavke uz široku podršku za 5G. "Glavna kamera od 64 MP je veliko poboljšanje u odnosu na druge nedavne implementacije unutar Nokia obitelji, a namjenski način rada Cinema video omogućuje vam snimanje videa do 4K@30fps u 21:9, s dodatnim mogućnostima H-Log", napisali su.

Osim toga, tu su i dvije godine ažuriranja Android OS-a i cjelodnevno trajanje baterije, ugodan displej i profesionalne značajke snimanja videozapisa. Mane su plastični elementi dizajna i loša palm rejection tehnologija. 

Nokia XR20 - najbolji vijek trajanja baterije

Nokia XR20, cijena na sniženju je 379 € (2855.58 kn)

Nokia XR20 se nada da će utjeloviti legendarnu reputaciju brenda vezanu uz kvalitetu izrade, s pojačanom vanjštinom koja je podržana jednogodišnjom besplatnom zamjenom zaslona i produženim trogodišnjim jamstvom.

Ispod te dobro zaštićene vanjštine nudi sličan unutarnji hardver kao Nokia X10 - sa Snapdragon 480 čipsetom i 48 MP primarnom kamerom. "Međutim, trajanje baterije jedno je od najboljih, što bi za neke moglo biti dovoljan razlog za kupnju telefona", ističu. Ostale istaknute značajke uključuju 5G, priključak za slušalice i Nokijino Android korisničko iskustvo koje je jednostavno za korištenje.

Nokia X20 - najbolji cjenovno pristupačan 5G

Nokia X20, cijena na sniženju je 289.99 € (2184.93 kn)

Nokiju X20 krase elegantnija estetika i vrhunske kamere kako bi se izdvojila. Telefon dolazi sa standardnim Androidom, tri godine ažuriranja OS-a i vrhunskim trajanjem baterije te je opremljen dvogodišnjim jamstvom. Međutim, performanse su najveći nedostatak X20.

Nokia G22

Nokia G22, 179 € (1348.67 kn)

Nokia G22 ima zamjenjive dijelove i potpuni komplet za popravak i komponente dostupni su za kupnju ako trebate novi zaslon, bateriju ili kameru, između ostalog. To je vrlo pristupačan telefon, što dodatno privlači pažnju.

Izgleda skuplje nego što njegova cijena sugerira, ima odlično trajanje baterije i lijepu i jednostavnu verziju Androida. "Postoji kompromis s lošijim zaslonom i lošim performansama, ali što je najgore od svega, samo dvije godine zajamčene softverske podrške", napisao je Tech Advisor.

"Za telefon koji se prodaje uz obećanje fizičke mogućnosti popravka, Nokia je sama sebi pucala u nogu ne podržavajući sustav nakon Androida 14 ili sigurnosnih ažuriranja nakon 2024. godine. To je neugodna kontradikcija jer svijet treba više telefona koji se mogu popraviti. Ovaj nije loš, ali mogao je biti i bolji", dodali su.

Nokia 3310 (2019.) - najbolji rezervni telefon

Nokia 3310, 59.95 € (451.70 kn)

Ne možete zaobići činjenicu da je Nokia 3310 nostalgična opcija. Neće zamijeniti vaš pametni telefon (niti to pokušava), ali može poslužiti kao jeftina rezerva. "I da, već sada možete jeftinije kupiti druge telefone sa značajkama, ali između epskog trajanja baterije i čistog Nokijinog faktora (uključujući Snake!) znamo gdje leži naša lojalnost", napisali su.

Kompletnu top listu Tech Advisora možete vidjeti ovdje

Pročitajte više