Ovo su najljepši božićni sajmovi u Europi. Pronašli smo dobre ponude

Foto: EPA/Profimedia/Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JOŠ malo i kreće jedan od najljepših perioda u godini - vrijeme adventa. Ove godine adventske kućice vraćaju se na popularne lokacije u Zagrebu, Tomislavac i Zrinjevac, što je razveselilo mnoge te se čini da će ovogodišnji Advent u glavnom gradu ponovno biti nalik na one prijašnjih godina. 

No osim Zagreba, i brojni europski gradovi nude prekrasne božićne sajmove u zimskom periodu godine. Mirisi kolača, kuhanog vina, klinčića i cimeta prošire se ulicama dok svjetleće lampice i božićni ukrasi krase grad. Tu su i nezaobilazne drvene kućice koje upotpunjuju blagdanski ugođaj. 

Donosimo pregled nekih od najljepših božićnih sajmova diljem Europe.

1. Beč, Austrija

Kada: od 19. studenog do 26. prosinca 2022.

Najljepši bečki trgovi pretvaraju se u čarobne božićne sajmove od sredine studenog do Božića. Miris božićnog peciva i kuhanog punča stvara predivan predbožićni ugođaj. Jedan od najpoznatijih božićnih sajmova je i tradicionalni Vienna Magic of Advent (Bečka čarolija adventa), koji Trg gradske vijećnice pretvara u blistavu zemlju iz bajke. 

Ovdje posjetitelje očekuju ukrasi za drvca, slatkiši, topli napici kao i vrtuljak te zabavne radionice za djecu. Stabla okolnog parka gradske vijećnice svečano su okićena i pružaju poseban svjetlosni ugođaj. 

Još jedno mjesto koje se isplati obići je kulturni i božićni sajam ispred palače Schönbrunn koji se nakon Božića pretvara u novogodišnji sajam. Ovdje posjetitelji mogu pronaći tradicionalne rukotvorine, ručno rađene božićne ukrase, božićne koncerte te opsežan program za djecu, uključujući božićne radionice. 

Ponude za putovanje ili preporuke smještaja:

  • Agencija Idea Putovanja nudi putovanje u Beč autobusom, dva dana, s polaskom iz Zagreba, po cijeni od 690 kn (91.58 €) po osobi, a imaju nekoliko raspoloživih termina. Više o ovoj ponudi pogledajte ovdje
  • Kuna putovanja nudi Advent putovanje autobusom u Beč, Budimpeštu i Bratislavu po cijeni od 896 kn (118.92 €) po osobi. Imaju dva datuma putovanja (9. do 11.12. te 16. do 18.12.), Polazak je iz Osijeka. Više o ponudi pogledajte ovdje
  • Želite li pak ići u vlastitom aranžmanu: dobar hotel u blizini svih sadržaja je Boutique Hotel Das Tigra koji je dobio ocjenu 8.9 na booking stranici. Cijena noćenja je od 1318 kn (175.15 €) za dvokrevetnu sobu.

2. Budimpešta, Mađarska

Kada: od 18. studenog 2022. do 1. siječnja 2023.

"U ljubavi i sigurnosti", ovim sloganom otvara se Advent u Budimpešti, jedan od ljepših sajmova u Europi. Ovdje će posjetitelji moći kušati brojne mađarske specijalitete kao i vidjeti specijalan lightshow koji se posljednjih godina projicira na pročelju bazilike sv. Stjepana. 

Osim u hrani posjetitelji će moći prisustvovati različitim glazbenim nastupima, a oni najmlađi će moći isprobati klizanje te uživati u pogledu na okićeno božićno drvce. 

Ponude za putovanje ili preporuke smještaja:

  • Integral Zagreb nudi putovanje u Budimpeštu u vrijeme adventa po cijeni od 590 kn (78.31 €) po osobi. Imaju nekoliko datuma, a više o ponudi pogledajte ovdje
  • Za one koji žele ići samostalno preporuka hotela je Kempinski Hotel Corvinus Budapest koji je dobio ocjenu 9.1 na booking stranici, ima odličnu lokaciju, a cijena smještaja kreće se od 1740 kn (231.28 €) za dvokrevetnu sobu. 

3. Strasbourg, Francuska

Kada: od 25. studenog do 25. prosinca 2022.

Strasbourški božićni sajam smješten je na mjestu svjetske baštine UNESCO-a, u srcu Grande Îlea. Ovaj sajam je ujedno i jedan od najstarijih u Europi te će ovdje posjetitelji uživati u bajkovitom božićnom ugođaju. Topla atmosfera grada poziva na lutanje ulicama i istraživanje ponude od preko 300 drvenih koliba koje su postavljene u središtu grada. 

I ovdje posjetitelji mogu uživati u pogledu na veliko božićno drvce okićeno lampicama te doživjeti poseban šarm grada u vrijeme zimskih svečanosti. 

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Idea putovanja nudi Advent u Strasbourgu, Heidelbergu i Colmaru i to četiri dana autobusom te ima dva termina, 8.12. do 11.12 i 15.12. do 18.12., cijena je 2090 kn (277.39 €) po osobi. Više o ovoj ponudi pogledajte ovdje
  • Za one koji žele ići samostalno preporuka hotela je Hotel Gutenberg koji je dobio ocjenu 8.5 na booking stranici, nalazi se 300 metara od centra, a cijena noćenja kreće se od 1389 kn (184.58 €) za dvokrevetnu sobu. 

4. Tallinn, Estonija

Kada: od 25. studenog 2022. do 8. siječnja 2023.

Na Trgu gradske vijećnice posjetitelji mogu uživati u prekrasnom božićnom drvcu koje je prvi put u svijetu postavljeno upravo ovdje 1441. Ove godine ukrasi u obliku srca odabrani su za ukrašavanje božićnog sajma kao simbol ljubavi. 

Svake ga godine posjeti više od pola milijuna ljudi, a za djecu su ove godine osigurani vrtuljci kao i Djed Božićnjak koji u svojoj kućici dijeli slatkiše. Na sajmu se nudi estonska božićna kuhinja, ali i kuhano vino. Osim toga u ponudi imaju prigodni kulturni program te različite grupe iz Estonije i inozemstva koje će se izmjenjivati na pozornici. 

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Preporuka hotela je Centennial Hotel Tallinn koji je dobio visoku ocjenu 9 na booking stranici, nalazi se blizu svega, a cijena noćenja kreće od 776 kn (103.14 €) za dvokrevetnu sobu. 

5. Basel, Švicarska

Kada: od 24. studenog do 23. prosinca 2022. 

Baselski božićni sajam nalazit će se na dvije lokacije, odnosno dva gradska trga, Barfüsserplatzu i Münsterplatzu. U gradskim kulturnim ustanovama održat će se brojna svečana događanja, od adventskih koncerata, božićnih sajmova pa do posebnih izložbi.

Božićno drvce bit će postavljeno na Münsterplatzu, a posjetitelji će moći uživati u gastronomskoj ponudi na 130 adventskih kućica. 

Upravo je Basel proglašen pobjednikom izbora najboljeg božićnog sajma u Europi 2021. godini prema glasovima čitatelja portala European Best Destinations. Stoga je za pretpostaviti da će ove godine upravo on biti najpopularniji. 

Ponude za putovanje ili preporuke smještaja:

6. Prag, Češka

Kada: od 26. studenog 2022. do 6. siječnja 2023.

U središtu Praga smješteni su božićni sajmovi i to na Starogradskom trgu. U samom središtu grada nalazi se tradicionalna češka tržnica gdje na desecima štandova trgovci nude božićne predmete poput staklenih kuglica, ručno rađenih stolnjaka, drvenih igračaka i brojne druge. 

Što se tiče gastronomske ponude posjetitelji mogu uživati u kuhanom vinu, božićnim keksima, pečenim kestenima, medenjacima, pečenim češkim kobasicama kao i jelima s ražnja. 

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Kuna putovanja u ponudi ima Advent u Pragu, polazak iz Osijeka i Zagreba po cijeni od 896 kn (118.92 €) po osobi. Datume putovanja i više informacija pogledajte ovdje

7. Bruxelles, Belgija

Kada: od 25. studenog 2022. do 1. siječnja 2023.

Belgijski božićni sajam nosi ime Winter Wonders te godišnje privuče oko 2.5 milijuna posjetitelja. Ovdje se posjetiteljima nude predstave zvuka i svjetla na Grand-Placeu, pogled na veličanstveno drvce kao i razgled jaslica u prirodnoj veličini. Osim toga tu je i klizalište, kao i brojne izložbe. 

Na božićnom sajmu bit će više od 200 kućica sa sajamskom gastronomskom ponudom.

Ponude putovanja ili preporuka smještaja:

  • Idea Putovanja u ponudi ima Advent u Belgiji i to avionom. Put traje četiri dana, a cijena je 4790 kn (635.74 €) po osobi. Datum putovanja je 1.12. do 4.12. Više o ponudi pogledajte ovdje

8. Metz, Francuska

Kada: od 18. studenog do 24. prosinca 2022.

Ovaj božićni sajam mnogi smatraju najljepšim u Francuskoj, a upravo je on već 10 godina uvrštavan na popis najboljih europskih božićnih sajmova. Ovdje posjetitelji mogu uživati u tzv. stazi lampiona, vožnji u vrtuljku te kolibama s lokalnom ponudom. 

Osim toga, ovdje će posjetitelji pronaći ručno izrađene darove, ali i moći isprobati gastronomske poslastice kao što su medenjaci, kuhano vino i vruća čokolada. 

Ponude putovanja ili preporuka smještaja:

  • Preporuka hotela je La Citadelle Metz MGallery koji je dobio ocjenu 8.8 na booking stranici, a cijena noćenja kreće od 1185 kn (157.48 €) za dvokrevetnu sobu.  

9. Leipzig, Njemačka

Kada: od 22. studenog do 23. prosinca 2022.

Prvi božićni sajam u Leipzigu odvio se 1458. godine, a ovogodišnji će biti jedan od najvećih božićnih sajmova u Njemačkoj. Posjetiteljima se nudi mnoštvo blagdanskih užitaka poput kulinarskih delicija na više od 250 štandova, ali i istraživanje gradske tržnice. 

Glavno područje božićnog sajma je Marktplatz gdje će biti smješteno drvce od saksonske smreke visoko čak dvadeset metara. Ovdje će se održati i razne predstave na pozornici tržnice. 

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Putolovac u ponudi ima četverodnevno putovanje autobusom u Dresden i Leipzig. Polazak je iz Zagreba, Čakovca i Varaždina. First minute cijena je 1690 kn (224.30 €) po osobi. Datum putovanja je 8.12. do 15.12. Više o ovoj ponudi pogledajte ovdje

10. London, Engleska

Kada: od 18. studenog 2022. do 2. siječnja 2023.

Ovogodišnji londonski božićni sajam održat će se u Hyde Parku gdje će posjetitelji moći iskusiti njihov Winter Wonderland. 

Na svojoj službenoj stranici navode da su jutra odlična za obitelji i one koji vole ležerniji tempo, a navečer se Hyde Park transformira tisućama svjetlucavih svjetala te posjetitelji mogu isprobati kuhano vino, toplu čokoladu kao i bavarsko pivo. 

Posjetiteljima nude razne atrakcije kao što su čarobno ledeno kraljevstvo u sklopu kojeg se nalaze skulpture od leda, prave ledene tobogane, tematski ledeni bar, brojne radionice, istraživanje bavarskog sela, uživanje u klizalištu kao i u božićnom cirkusu Zippos.

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Preporuka hotela je Wilde Aparthotels koji je dobio ocjenu 8.9 na booking stranici i nalazi se u blizini božićnog sajma. Cijena noćenja kreće od 2665 kn (365.14 €) za studio. Ryanair pak nudi letove po promotivnoj cijeni u adventsko vrijeme pa tako možete letjeti po cijeni već od 24.99 €). 

11. Berlin, Njemačka

Kada: od 21. studenog 2022. do 1. siječnja 2023.

Središte grada krasi preko 80 božićnih sajmova, a postoji čak i jedan posebno za pse. Spandeau je najveći, a Weihnachtszauber, na trgu Gendarmenmarkt, najljepši te tu posjetitelji mogu razgledati ponudu umjetnina i rukotvorina. 

Na Potsdamer Platzu posjetitelji će moći sudjelovati u zimskim sportovima kao što su sanjkanje, curling i klizanje. 

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Preporuka hotela je Hotel Benn koji je dobio ocjenu 8.4 na booking stranici i nalazi se u blizini božićnog sajma Spandeau. Cijena noćenja kreće od 1253 kn (166.57 €) za dvokrevetnu sobu. 

12. Bratislava, Slovačka

Kada: od 24. studenog do 22. prosinca 2022. (nije još službeno potvrđeno)

Prekrasno okićene ulice i tradicionalni božićni sajmovi ispunit će glavni grad Slovačke u adventsko vrijeme. Na štandovima će posjetitelji moći pronaći tradicionalne drvene igračke kao i zgodne božićne ukrase. 

Božićni sajam održava se na Glavnom i Hviezdoslavovom trgu u središtu grada. Posljednjih godina Božićni sajam se preselio i na druge lokacije u centru grada, poput Bratislavskog dvorca ili trga ispred trgovačkog centra Eurovea. Bez obzira na lokaciju, neodoljiva aroma i jedinstvena atmosfera sigurno će vas osvojiti.

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Osim gore, prve, navedene ponude koja uključuje i Bratislavu pronašli smo i ponudu od Integral Zagreb agencije po cijeni od 740 kuna (98.21 €) po osobi za dvodnevno putovanje autobusom. Imaju više termina, a ponudu možete vidjeti ovdje

13. Edinburgh, Škotska

Kada: od 19. studenog 2022. do 3. siječnja 2023.

Edinburgh je svjetski poznat po svom božićnom slavlju, a ovih blagdana posjetiteljima će nuditi gastronomsku ponudu u vidu kuhanog Irn Brua pa do veganskih kobasica u lisnatom tijestu. Osim toga u ponudi će imati tematske Harry Potter darove kao i ručno rađene proizvode. 

Zemlja Djeda Božićnjaka vratit će se u East Princes Street Gardens s vožnjama u kojima mogu uživati ​​posjetitelji svih uzrasta dok će se Grotto Djeda Mraza ponovno smjestiti u Castle Street.

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Preporuka hotela je Aparthotel Adagio koji je dobio ocjenu 8.6 na booking stranici i nalazi se u središtu grada i blizini svega. Cijena noćenja kreće od 1480 kn (196.68 €) za studio. 

14. Göteborg, Švedska

Kada: od 19. studenog do 30. prosinca 2022.

Liseberg, najpopularniji zabavni park u Švedskoj, pretvara se u jednu od najotmjenijih božićnih tržnica na otvorenom. Ulaz se plaća te je otvoren od 15 do 22 većinu dana.

Ovdje posjetitelji mogu grickati dimljene sobove te piti glogg (skandinavsko kuhano vino). Djed Božićnjak se, za one najmlađe, nalazi u posebnoj drvenoj radionici, a osim toga možete gledati polusatnu predstavu na ledu. 

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Preporuka hotela je Gothia Towers koji je dobio ocjenu 8.3 na booking stranici i nalazi se u blizini božićnog sajma. Cijena noćenja kreće od 1411 kn (187.46 €) za manju dvokrevetnu sobu. 

15. Graz, Austrija

Kada: od 18. studenog do 24. prosinca 2022.

Božićni sajmovi u Grazu na pješačkoj su udaljenosti jedan od drugoga, a osim toga ovdje će posjetitelji moći uživati i u drugim atrakcijama poput 35 tona teških jaslica od leda s figurama u prirodnoj veličini ili projektiranom adventskom kalendaru na gradsku vijećnicu na Hauptplatzu, ili će posjetiti stazu jaslica u ulici Stempfergasse. 

Ponude za putovanje ili preporuka smještaja:

  • Kuna putovanja u ponudi ima Advent u Grazu, a polazak je iz Osijeka, Zagreba, Đakova, Slavonskog Broda, Kutine, Novske, Nove Gradiške. Putovanje traje dva dana, imaju u ponudi dva datuma (10. do 11.12. te 17. do 18.12.) po cijeni od 747 kn (99.14 €) po osobi. Više o ovoj ponudi pogledajte ovdje

Pročitajte više