Ovo su proizvodi koje Apple nije najavio na svojoj Svjetskoj konferenciji programera

Foto: apple.com/Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OČEKIVANJA od Appleovog godišnjeg događaja WWDC uvijek su ogromna i, neizbježno, neki proizvodi koje se očekuje ne budu najavljeni. WWDC 2023 nije bio ništa drugačiji. Također, uoči samog događaja kružilo je mnogo glasina o nagovještajima drugih proizvoda koje bi Apple mogao predstaviti... što se na kraju nije dogodilo.

Ovogodišnji event uključivao je neke masivne najave, uključujući novi Vision Pro uređaj, ažurirani Mac Pro i 15-inčni MacBook Air, ali još uvijek postoji mnogo proizvoda za koje Apple nije ponudio ažuriranja, a mogli bismo ih vidjeti kasnije tijekom godine. Evo popisa izostanaka o kojima se šuškalo prije eventa.

Evo što Apple nije najavio

Novi iMac

Ilustracija: Na fotki je postojeći 24-inčni Mac

Jedan od Appleovih najstarijih Macova u ovom trenutku je 24-inčni iMac. Izvorno lansiran 2020. godine kada je Apple predstavio svoj procesor M1, višenamjensko stolno računalo od tada nije doživjelo ažuriranje. Osim Mac Proa, ovo je jedini Mac koji još uvijek pokreće M1 procesor kao zadanu opciju.

Teško je reći zašto još nismo vidjeli ažuriranje - Apple je napredovao s M2 MacBook Airom, a na WWDC-u 2023 čak je najavio 15-inčnu verziju MacBook Aira s istim M2 procesorom. Postoji velika vjerojatnost da Apple jednostavno ne prodaje puno iMac računala, pa se više fokusira na prijenosna računala, piše Digital Trends.

Apple M3 čip

Unatoč glasinama, ni M3 se nije pojavio na eventu. Bloombergov reporter Mark Gurman otkrio je da Apple planira lansirati čip kasnije tijekom godine. Očekuje se da će procesor biti lansiran kasnije tijekom godine, možda s novim MacBook Pro i možda novim iMacom.

Glasine sugeriraju da će dolaziti s 12 CPU jezgri, 16 GPU jezgri i 36 GB memorije. To ne zvuči kao veliko povećanje, ali priča se da će čip koristiti 3-nanometarski proizvodni proces, što bi trebalo predstavljati veliki skok u performansama. Umjesto toga, na eventu je predstavljen novi M2 Ultra procesor koji pokreće novi Mac Studio i Mac Pro.

iPhone 15 i iPhone 15 Pro

Ilustracija: Na fotki je prijašnja iPhone verzija

Iako je s iOS-om 17 pokazao uvid u budućnost iOS-a, Apple nije otkrio sljedeću liniju hardvera s iPhoneom 15 i iPhoneom 15 Pro. Ali to je za očekivati, jer Apple obično održava poseban događaj u jesen posebno za iPhone, kao i Apple Watch.

Očekuje se da će Apple najaviti iPhone 15 negdje u rujnu ako se bude pridržavao uobičajenog rasporeda. Uz iPhone 15, očekuje se da će svi modeli dobiti Dynamic Island i USB-C punjenje.

Očekuje se da će se Pro modeli riješiti dugotrajnog prekidača za isključivanje zvuka u korist novog gumba koji se može konfigurirati. Unatoč mnogim glasinama da će Apple promijeniti tipke za glasnoću u jednu tipku za glasnoću koja koristi dodirne umjesto fizičkih tipki, ti su planovi možda odbačeni.

I dok će standardni iPhone 15 modeli koristiti A16 čip koji se trenutno nalazi u iPhone 14 Pro modelima, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max trebali bi imati noviji A17 čip. Glasine također sugeriraju da će samo model iPhone 15 Pro Max dobiti tehnologiju periskopskih objektiva, što će omogućiti značajno poboljšanje fotografija s optičkim zumom.

Apple Watch Series 9

Ilustracija: Na fotki je Apple Watch Series 7

Kao i iPhone 15, Apple Watch Series 9 neće biti predstavljen do jeseni, jer Apple obično najavljuje oba proizvoda zajedno. Za Apple Watch Series 9, međutim, ne treba očekivati ​​veliku nadogradnju ove godine, jer glasine sugeriraju da je to više iterativno ažuriranje.

Glasine sugeriraju i da će Apple napraviti značajne nadogradnje na čipu S-serije koji će koristiti Apple Watch Series 9. Ovaj novi S9 procesor koristit će istu tehnologiju kao trenutni A15 čip koji se nalazi u iPhoneu 14. To znači da se mogu očekivati ​​brže performanse, bolja energetska učinkovitost i dulje trajanje baterije.

Nove iPade

Ilustracija: Na fotki je dosadašnja iPad obitelj

Appleova linija iPada uključuje standardni iPad, iPad mini, iPad Air i iPad Pro. Iako se svaki od ovih uređaja predstavlja u različito doba godine, nijedan od njih nije otkriven tijekom jučerašnjeg eventa.

U 2022. predstavljeni su ažurirani modeli iPada 10. generacije, iPad Air 5. generacije i iPad Pro modela 6. generacije. iPad mini posljednji je put ažuriran 2021. Glasine o novim iPadima su prilično tihe i malo je vjerojatno da će ove godine doći novi modeli.

Nove AirPods

Ilustracija: Na slici su AirPods Pro (2nd generation)

Appleova AirPods obitelj trenutno uključuje AirPods treće generacije, AirPods Pro druge generacije i AirPods Max. Obično bi se ovaj dodatak ažurirao i predstavljao zajedno s novim iPhoneima i Apple satovima, tako da ne čudi što nijedan novi AirPods nije predstavljen tijekom WWDC-a.

Standardne AirPods slušalice posljednji su put ažurirane 2021., a između ažuriranja obično je prošlo oko 2 do 3 godine. AirPods Pro upravo je ažuriran prošle godine, što je otprilike tri godine nakon što je prvotno izašao 2019. AirPods Max izašao je 2020. i nije bilo mnogo glasina koje bi sugerirale da će uskoro biti osvježen.

Novi MacBook Air od 13 inča

Ilustracija: 13 inčni i 15 inčni MacBook Air

Mnoge glasine o 15-inčnom MacBook Airu sugerirale su da će biti lansiran uz osvježeni 13-inčni MacBook Air. Ovo se činilo malo nategnuto, budući da je MacBook Air 13-inčni (M2, 2022.) lansiran tek prošle godine i donio je uspješan redizajn. Ažuriranje godinu dana kasnije činilo se preuranjenim - ovo nisu iPhone uređaji, gdje se očekuje godišnje ažuriranje.

Čim je postalo jasno da Apple neće najaviti M3, to je ubilo svaku vjerojatnost novog 13-inčnog MacBook Aira na WWDC-u 2023. Kada M3 čip bude neizbježno lansiran, možda na WWDC-u 2024, tada bi mogli stići i novi 13-inčni MacBook Air laptopi, piše Tech Radar.


Evo što je Apple najavio

Foto: Apple Vision Pro

No evo glavnih Appleovih najava s jučerašnjeg WWDC-a 2023:  

Pročitajte više