Ovo su trenutno najpopularniji kuhinjski uređaji za pripremu hrane

Foto: Shutterstock/amazon.de/sve.hr/cosori.com/instanthome.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TEHNOLOGIJA se svakim danom sve više razvija, čemu svjedočimo u raznim kategorijama, od mobitela, televizora, kozmetike do pametnih gadgeta za dom. Danas na tržištu ima raznih uređaja za kuhanje koji olakšavaju cijeli proces, a uz njih je hrana i zdravija te se koristi manje ulja nego pri klasičnom kuhanju ili pečenju. 

Trenutačno najpopularniji kuhinjski uređaji su Instant Pot multifunkcijsko kuhalo, friteza na vrući zrak i sous vide kuhalo. Sva tri popularnost duguju tome što su iznimno praktični za korištenje, a hrana napravljena u njima je vrlo ukusna. 

Instant Pot multifunkcijsko kuhalo

Postoji više modela ovog kuhala, a trenutno je najpopularniji Instant Pot Duo Crisp + Hot Air Fryer 11-u-1 električno multifunkcijsko kuhalo. Postoje i jednostavniji modeli Instant Pota, koji su zapravo samo ekspres-kuhalo, ali ovaj je popularan jer ima više programa te je ujedno i friteza na vrući zrak.

Dolazi u dvije verzije; manja s kapacitetom 5.7 litara i veća s kapacitetom 7.6 litara. Ima 11 programa kuhanja, i to kuhanje pod tlakom, sporo kuhanje, pirjanje, para, grijanje, sous vide te dodatno peka, friteza, pečenje, broil i dehidriranje vrućim zrakom do 204 Celzijeva stupnja.

Instant Pot Duo Crisp + Hot Air Fryer 11-u-1 električni multicooker, 323.84 € (2439.98 kn)

U Americi i Engleskoj ovi uređaji su jedni od najpopularnijih te gotovo nema YouTube ili TikTok videa u kojem ga ne koriste i ne hvale. U ovom TikTok videu ga možete vidjeti u akciji:

@whatsin.jansplate PERFECT CRISPY PATA made possible using my new Instant Pot Duo Crisp 11-in-1 Pressure Cooker + Air Fryer #eatschristmas #foodieph #recipe Get yours now and enjoy up to ₱3,500 discount for #1212InstantPot Click the link on my bio ☝️ Cooking Time: 1hr 45mins See ingredients on the comment section 👉 #InstantlyAmazing #InstantPotPH #CrispyPata #porkhock ♬ Jingle Bells - Christmas Background Music

Friteza na vrući zrak

Čini nam se da su friteze na vrući zrak doslovno svugdje te je nastao pravi boom s ponudom i modelima na tržištu. Ona koja na Amazonu iskače kao najprodavanija je Cosori. Preko 47.000 ljudi kupilo je ovu fritezu i recenziralo je te ima visoku ocjenu 4.7 na toj platformi. 

Ima LED zaslon s 11 postavki, od pomfrita, odreska, piletine, smrznute hrane, povrća do deserta i kruha. Ima i funkciju prethodnog zagrijavanja i održavanja topline. Uz nju dolazi i 100 recepata za inspiraciju. Dostupna su dva modela, manji od 3.5 litara koji je pogodan za jednu do tri osobe i veći od 5.5 litara za pet do šest osoba.

Ima uklonjive četvrtaste košare, koje se mogu prati u perilici posuđa.

Cosori friteza na vrući zrak, od 99.99 € (753.38 kn)

Ovdje je možete vidjeti u akciji:

@diaryofadirtyblonde Obsessed with my @Cosori_official air fryer. Linked in bio. #amazonfinds #airfryer ♬ lost ballad version - elijah woods

Sous vide kuhalo

Sous vide ili "pod vakuumom" trenutno je jedno od popularnijih načina kuhanja brojnih namirnica. Radi se o kuhanju pri kojem je hrana vakuumirana te se kuha na točno određenoj temperaturi i određeno vrijeme. Temperatura kuhanja je često niska pa kuhanje dulje traje, no rezultat je ukusan obrok. 

Našli smo dva kuhala idealna za ovakvu pripremu hrane, a prvi je Laica sous vide štapni uređaj SVC 107. Ovo kuhalo ima integriran termostat kojim jamči preciznu kontrolu postavljene temperature kuhanja, a možete ga koristiti s loncima koje imate.

Laica sous vide štapni uređaj SVC 107, 172.53 € (1299.93 kn)

Ako, pak, želite baš sous vide kuhalo, našli smo ovo od brenda Emerio. Radi se o višenamjenskom kuhalu, koje možete koristiti za osnovna pečenja i variva, ali i profesionalno pripremljena sous vide jela. Uređaj ima programirane funkcije: pečenje, pirjanje, sporo kuhanje, jogurt, riža, kuhanje na pari, zagrijavanje, kaša, dinstanje i sous vide kuhanje.

Emerio sous vide kuhalo, 54.68 € (411.98 kn)

Evo kako takvo kuhanje izgleda u praksi:

@philiplemoine Aka 🥩 🛀 #sousvide #whatsgoodphilip #cookingvideo #cooktok ♬ Lofi - Domknowz

Pročitajte više