Pet pogrešaka u dizajnu interijera zbog kojih vaš dom izgleda manji

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BEZ obzira na kvadraturu doma, svi imamo isti cilj – želimo ga učiniti prostranim. Ova želja posebno dolazi do izražaja u manjim prostorima ili onima s neobičnim rasporedom ili ograničenim prirodnim svjetlom. Prostrani, dobro osvijetljeni prostori čine dom ugodnijim za boravak i pomažu nam da se osjećamo manje skučeno. Međutim, neki uobičajeni propusti u dizajnu interijera mogli bi spriječiti da vaš dom ostvari svoj puni, prostrani potencijal.

Dizajneri interijera su za časopis Livingetc otkrili pet najuobičajenijih pogrešaka i ključnih upozorenja na koje treba obratiti pažnju ako želite izbjeći dojam da su vaše sobe manje nego što zaista jesu.

Odabir premalih tepiha

Izbor pravilne veličine tepiha za dnevnu sobu ključan je jer ne samo da postavlja temelje dizajna, već utječe na našu percepciju o njemu. "Jedna dizajnerska greška koju često vidim su tepisi koji su premali za sobu", kaže dizajnerica interijera Diana Lombard. "Veći tepih vara oko i odmah čini prostoriju prostranijom. Uvijek savjetujem klijentima da maksimiziraju veličinu tepiha kada je to moguće, jer je to jednostavan način da prostor učinite grandioznijim", savjetuje Diana.


Glomazni namještaj

Ovo je česta pogreška koju je lako napraviti. Samo postavljanje prevelikog namještaja u prostoriju neće učiniti prostor većim. "Veličina je ključna, posebno u svijetu namještaja. Zdepasti komadi mogu učiniti vaš prostor manjim", kaže dizajner interijera Liad Schwartz. "Najčešća greška koju ljudi čine je kupnja namještaja koji nije pravilno prilagođen sobi, poput ogromnih sofa i stolica za dnevnu sobu", rekla je dizajnerica interijera Bethany Adams. "Treba razmišljati o svom domu kao o kućici za lutke u stvarnoj veličini. Baš kao što ne biste stavili neproporcionalno velik namještaj u kuću za lutke, ne biste to trebali činiti ni u stvarnom životu", dodaje.

Umjesto toga, važno je uzeti u obzir proporcije namještaja kada radite u manjem prostoru, savjetuje Diana. "Umjesto glomaznih naslonjača potražite komade koji imaju tanje ruke, kompaktnu dubinu i noge umjesto zdepastih baza. Noge na sofama i bočnim stolcima propuštaju više svjetla, što čini prostoriju većom. Proziran namještaj također može pomoći da soba izgleda veće, omogućujući više protoka za oko", rekao je Liad.

Dizajnerice interijera Meghan Bannon i Tara Marshall naglašavaju važnost pažljivog odabira komada s obzirom na vizualnu težinu. Kombinacija lakših stolova ili stolica s težim sofama može stvoriti ravnotežu u malom prostoru, čineći ga vizualno ugodnijim.


Zatrpavanje s previše detalja

Da biste postigli otvoren i prozračan izgled prostora, važno je smanjiti broj boja, uzoraka, komada namještaja, dodataka i osobnih stvari. Načelo "manje je više" djeluje dobro kada je cilj maksimizirati prostor u domu. "Previše nereda i nepotrebnih predmeta lako može preplaviti prostoriju, čineći je skučenom i zatvorenom", upozorava dizajnerica interijera Diana. 

Meghan i Tara upozoravaju na opasnost od korištenja previše boja i uzoraka, naglašavajući važnost ravnoteže, dosljednosti i svrhovitih odluka u stvaranju vizualnog sklada umjesto kaosa. 

Kada odlučujete što staviti u sobu, ključno je donositi promišljene i svjesne odluke, naglašava Diana. Ako imate mnogo dragocjenih predmeta koje želite prikazati, predlaže rotiranje kako ne bi bili svi istovremeno izloženi, čime se sobi daje prostora za disanje, čime se postiže otvoreniji dojam.


Zidovi tamne boje

Tamne boje nisu nužno loš izbor za male prostore ako želite stvoriti ugodnu atmosferu, posebno za kućni ured. Međutim, treba imati na umu da tamne boje mogu vizualno smanjiti prostor i stoga ih treba izbjegavati ako želite postići dojam većeg prostora. Diana preporučuje svjetlije boje jer one stvaraju iluziju većeg prostora, posebno kada radite u manjim prostorima.

"Iako volimo dramatične sobe, ako želite učiniti svoju sobu većom, preporučujemo svjetliju boju", savjetuju Meghan i Tara. S tim se slaže i Diana, dodajući da ne možete pogriješiti s bijelom bojom. Održavanje svih zidova iste svijetle boje također će stvoriti iluziju većeg prostora. "Moj omiljeni izbor za radikalno povećanje dojma prostora je obojiti zidove u bijelo, sve iste boje. To omogućava vašem oku da neprestano putuje prostorom, umjesto da ga prekida višestrukim nijansama", rekla je Diana.


Nekorištenje vertikalnog prostora

Vrlo česta pogreška je zanemarivanje vertikalnog prostora. Nemojte samo razmišljati o niskom namještaju, već razmislite o tome kako možete usmjeriti pogled prema gore i stvoriti iluziju visine. "Dodajte ogledala, umjetnosti, zavjese ili čak police s dekoracijama kako biste potaknuli oči da putuju prema gore. Ako iskoristite vertikalni prostor, stropovi će izgledati viši, a prostorija će izgledati prostranije i elegantnije", savjetuje Liad.

Jednostavan trik i dobra polazna točka su prozori. Često se viđaju prozori koji su prekratki za prostoriju, što smanjuje percepciju visine. "Još jedan trik kako bi prostor izgledao prostranije je postavljanje zavjesa što bliže stropu, stvarajući iluziju veće visine stropa. Kada vješate zavjese, pobrinite se da dosežu do poda. Zavjese koje su prekratke ili postavljene izravno iznad prozora mogu stvoriti dojam nižeg stropa, što nije ono što želite. S druge strane, zavjese postavljene vrlo blizu stropa naglašavaju visinu prostorije, čineći je višom", objašnjava dizajner.

Pročitajte više