Peticiju za zabranu brenda Shein u Francuskoj potpisalo više od 100.000 ljudi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

FRANCUZI, izgleda, imaju problema sa Sheinom, divom brze mode koji je najpoznatiji po prodaji jeftine odjeće. Krajem travnja peticija za zabranu trgovca u Francuskoj počela je kružiti internetom - i sada se može pohvaliti s više od 100.000 potpisa. Peticija koju je pokrenuo anonimni pojedinac (ili pojedinci) navodi Sheinov neodrživ poslovni model i dosadašnje iskustvo iskorištavanja tvorničkih radnika kao razloge za zabranu brenda.

"Njegove proizvodne metode i jednokratna priroda njegove odjeće prijetnja su okolišu, što je omogućio sustav ljudskog iskorištavanja", stoji u peticiji i dodaje se da Sheinove nevjerojatno niske cijene zaslužuju reviziju francuskog Trgovačkog zakonika, koji regulira državni zakon protiv tržišnog natjecanja.

Žele zabranu otvaranja prodajnih mjesta u zemlji i zabranu pristupa stranici

Peticija također citira izvješće Greenpeacea koje je pronašlo "opasne kemikalije koje krše regulatorna ograničenja EU", poput ftalata i formaldehida, u sedam od 47 Sheinovih proizvoda koje je testirao.

U svibnju je megatrgovina, koju je osnovao Chris Xu 2008., otvorila pop-up dućan u pariškoj četvrti Marais. Trodnevni događaj dogodio se samo dva mjeseca nakon što se marka, koja je u početku radila na modelu DTC, odvažila u Lyonu predstaviti slično maloprodajno iskustvo, piše Highsnobiety.

Godine 2022. otvorila je trgovinu u Toulouseu i Montpellieru. Nakon što prikupi milijun potpisa, peticija ima za cilj pokrenuti referendum građanske inicijative na kojem bi se tražilo da Francuska zabrani Sheinu otvaranje stalnih i privremenih fizičkih prodajnih mjesta u zemlji, kao i da francuskim građanima zabrani pristup njegovoj stranici za e-trgovinu.

Peticiju je u trenutku pisanja ovog članka potpisalo 110.088 ljudi, a možete je vidjeti ovdje.

Pročitajte više