"Nadam se da si je bacila": Pljesniva šminka vruća je tema na društvenim mrežama

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VELIKI ljubitelji šminke često posjeduju znatno više paleta sjenila, highlightera ili rumenila nego prosječna osoba. Problem je u tome što je sve te proizvode teško podjednako i redovito koristiti te stoje neiskorišteni mjesecima, pa i godinama ako su na dnu ladice gdje ih ni ne vidite. No s vremena na vrijeme trebali biste pregledati u kakvom su stanju palete kako biste zaštitili svoje zdravlje.

"Ako nisi sigurna, baci je"

Neki korisnici društvenih mreža otvoreno su progovorili o plijesni koju nalaze na svojim paletama šminke. Mashayla (@itsmashayla) je pokazala svoju pet godina staru paletu sjenila i bijele točkice koje su se pojavile na pojedinim nijansama, za koje sumnja da su plijesan. Točkice su se pojavile, kaže, na bojama koje najčešće koristi.

Svoje palete drži u kupaonici, a jedna osoba u komentarima ju je upozorila da to ne bi trebala raditi. No Mashayla tvrdi: "Da, ali ne tuširam se u vrućoj vodi, preferiram mlaku." Korisnici koji su vidjeli kako paleta inače izgleda savjetovali su joj da prestane koristiti tu paletu, no nije ih poslušala.

@itsmashayla

I think I’ve been using mold as eyeshadow 👀😭

♬ Storytelling - Adriel

"Ako nisi sigurna, baci je", "Baci je. Ne ugrožavaj svoje zdravlje", "Imala sam istu paletu i morala sam je baciti iz istog razloga", "To je plijesan, hej", "Nadam se da si je bacila", neki su od komentara ispod videa.

Abby (@abbythesmallfry) je također na TikToku progovorila o problemu plijesni, a odlučila je podučiti druge kako je prepoznati: "To su najčešće bijele točkice."

@abbythesmallfry Replying to @neverender1 TW mold. this is why at the makeup store they have disinfectant by the boatloads #makeup #makeuptips #fypシ ♬ original sound - abbythesmallfry

U njezinom slučaju plijesan se pojavila na shimmerastim bojama, a kaže da je to zato što ih nanosi prstima koji nisu uvijek najčišći, a prirodna ulja s naše kože mogu uzrokovati probleme sa šminkom.

Pazite kako čuvate šminku

"Proizvodi poput sjenila mogu razviti plijesan", rekla je Nicole Pozniak, kozmetičarka u KKT Labs za PopSugar. "Postoji mnogo čimbenika koji mogu utjecati na rast plijesni, poput vlage, prljavih aplikatora i toplog okoliša."

Neka šminka će razviti bijele točkice, a neka crnu plijesan. Ona može biti više i manje suptilna, a spore plijesni mogu biti mikroskopske. To se najčešće događa zato što ljudi čuvaju šminku na krivim mjestima. Ona treba biti pohranjena na tamnom, hladnom i suhom mjestu jer plijesan raste u vlažnim uvjetima.

"Vlažno okruženje, poput kupaonice, može olakšati rast gljivica", pojasnila je Pozniak. Problem mogu biti i kompromitirani konzervansi, za što rizik raste nakon isteka roka trajanja.

Konačno, problem može biti i jednostavna higijena: "Prljavi aplikatori za šminku također mogu izložiti šminku bakterijama i gljivicama, stoga je važno redovito čistiti spužve i četkice za šminku."

Ako uočite plijesan na svojim make-up proizvodima, obavezno ih bacite. Ona će se nastaviti širiti i potencijalno ugroziti vaše zdravlje, odnosno dovesti do problema poput infekcije očiju i alergija. Komad šminke nije vrijedan vašeg zdravlja.

Pročitajte više