Posjetite Slavonski Brod i prošećite kroz Priče iz davnina. Imamo preporuke smještaja

Foto: John Pavlish/booking.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BAJKOVIT Advent iz davnina u Slavonskom Brodu otvorio je svoja vrata i priča priču na sedam lokacija koje, svaka na svoj način, tematiziraju popularne poruke Šume Striborove isprepletene porukama Došašća.

Nekoć davno, početkom prošlog stoljeća, Ivana Brlić-Mažuranić sjedila je uz kamin svog doma u Slavonskom Brodu i promatrala vatru koja je raspirivala njezinu maštu. Upravo tako nastalo je jedno od najvećih djela hrvatske književnosti, Priče iz davnina.

Zbirka, koja je prvi put objavljena 1916. godine, postala je dijelom djetinjstva mnogih generacija, a Slavonski Brod pretočio ju je u jedinstveno putovanje posvetivši najljepše doba godine upravo heroini domaće književnosti i bogatom opusu koji nam je ostavila u nasljeđe.

Kuća Brlić

Polazište ovog posebnog adventskog putovanja je ispred Kuće Brlić, na trgu koji nosi Ivanino ime. Tu se nalazi poznati kamin, na mjestu nazvanom Ognjište. 

Vatra iz kamina, iz koje su iskakali Domaći, inspirirala je Ivanu da napiše Šumu Striborovu. Ona ujedno simbolizira srce svakog doma. Nakon Ognjišta Advent vodi posjetitelje do posebnog mjesta ispred brončanog kipa Ivane Brlić-Mažuranić, koje nosi naziv Polje milosrđa.

Ime je dobilo po njezinoj božićnoj priči koja, kroz lik djevojčice Draguše koja mrvicama hrani gladne ptičice, podsjeća na vrijednosti dobrote i nesebičnosti.

Šuma začarana i Jezero zamrznuto

U parku koji vodi prema brodskoj Tvrđavi smještena je Šuma začarana, a ona u središte stavlja bijelog jelena kao simbol dobrote, nevinosti i zahvalnosti te podsjeća što je uistinu važno u ovom svijetu blještavila i materijalnih bogatstava.

Šetajući dalje Tvrđavom Brod nailazi se na 12 vjeverica koje čine zanimljivo i živahno mjesto Vjeverice iz šume Striborove koje, kao oda djeci, podsjeća na trenutke igre i  zajedništva. Veliko klizalište predstavlja Jezero zamrznuto, a nakon klizanja put Adventa iz davnina ponovno vodi na Korzo, gdje je svoje mjesto pronašlo Selo srebrom ograđeno.

Ljubav

Tematizirajući dio Ivanine priče o baki koja umjesto mladosti i sreće ipak odabire svoje najmilije, ovo mjesto simbol je bezuvjetne majčine ljubavi i oprosta. A upravo ljubavlju i završava ovo jedinstveno adventsko putovanje, uz poruke i jednu crvenu klupicu, stvarajući mjesto koje se jednostavno zove Ljubav.

Regočev domaći kruh, Tintilinići, Gitina slastica, Marunovi uštipci

Šetnja Adventom iz davnina upotpunjena je i interaktivnom aplikacijom virtualne i proširene stvarnosti u kojoj pripovjedačica Iva vodi cijelim ovim putem.

Posjetitelji će pomoću aplikacije moći otkriti brojne božićne motive, ali i likove Domaćih i Malika Tintilinića koje je osmislio akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, autor prve ilustrirane Priče iz davnina u nakladi Galerije umjetnina Grada Slavonskoga Broda. Aplikacija se može preuzeti putem QR koda na svakoj od navedenih lokacija. 

Osim svega navedenog, Advent u Slavonskom Brodu ima i bogatu gastro ponudu s posebnim naglaskom na zanimljive proizvode nadahnute likovima iz djela Ivane Brlić-Mažuranić, kao što su Regočev domaći kruh, Tintilinići, Gitina slastica, Marunovi uštipci i slično.

Advent iz davnina završava 31. prosinca 2022.

Preporuka smještaja 

Želite li posjetiti Slavonski Brod i upustiti se u ovu interaktivnu priču koja spaja književnost i čaroliju Adventa, našli smo nekoliko dobrih ponuda za smještaj. 

Apartman Mia

Cijena noćenja na sniženju: 384.25 kn (51 €), za tri osobe

Ovaj apartman je na odličnoj lokaciji, nalazi se na pješačkoj udaljenosti od svih bitnih sadržaja, pa tako i Adventa. Klimatizirani apartman ima jednu spavaću sobu, kuhinju i kupaonicu. 

Trenutno je cijena noćenja snižena pa se može proći malo povoljnije. Gosti su istaknuli lokaciju ovog apartmana. 

Ovaj smještaj možete vidjeti ovdje


Apartment Lamar

Cijena noćenja na sniženju: 489.75 kn (65 €), za dvije osobe

Ovaj apartman nalazi se na odličnoj lokaciji te se možete iz njega pješice uputiti na Advent. Ima dvije spavaće sobe, kupaonicu, potpuno opremljenu kuhinju, balkon i popločani dio dvorišta s pogledom na grad. 

Gosti su pohvalili ovaj apartman i istaknuli njegovu lokaciju sa svim sadržajima kao veliku prednost. 

"Domaćin jako ljubazan i susretljiv, apartman je predivan i na odličnoj lokaciji. Sve je bilo Čisto i uredno", "Jako dobar apartman na dobroj lokaciji, sve potrebno se nalazi u blizini", "Odlična lokacija i sjajno opremljen apartman", glase neke od recenzija.

Ovaj smještaj možete pogledati ovdje


Apartman Majur

Cijena noćenja na sniženju: 406.86 kn (54 €), za dvije osobe

Ovaj apartman ima jednu spavaću sobu, kuhinju, kupaonicu i balkon s pogledom na grad. Na odličnoj je lokaciji te je Advent na pješačkoj udaljenosti, kao i drugi sadržaji. 

"Čist, uredan i prostran apartman u samom centru grada. Sve atrakcije u gradu su na pet minuta hoda od apartmana", "Apartman je moderno uređen, nalazi se na odličnoj lokaciji i vlasnici su jako ljubazni", glase neke od recenzija. 

Ovaj smještaj možete vidjeti ovdje

Pročitajte više