Provjerili smo koliko bi vas koštao smještaj na Jadranu ako sad bukirate apartman

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL/Booking/AirBnb

Dolaskom toplijeg vremena, mnogi su počeli razmišljati o odlasku na godišnji odmor. Gdje, kako i koliko će to sve koštati?

Nekadašnjeg zimmer frei turizma, u kojem se dolazi na otok u nadi da će netko imati slobodan smještaj, već odavno nema. Sve se može riješiti mjesecima unaprijed, a dobro planiranje može spriječiti brojne glavobolje - kao i uvijek.

Špica sezone, smještaj za dvoje

Zbog toga smo već sada proučili što se nudi na popularnim stranicama za rezervaciju. Potražili smo apartmane za dvoje na šest noćenja u špici sezone, od 5. do 11. kolovoza.

Hvar

Krenuti s pretragom već sada i nije blesavo kao što se čini: ako za te dane na Bookingu tražimo smještaj na Hvaru, stranica izbacuje upozorenje da 71% smještaja nije dostupno.

Ipak, na one koji su ostali još uvijek se mogu dobiti popusti. Tako se u Starom Gradu može pronaći više smještaja koji su debelo ispod prosječne hrvatske plaće. Istini za volju, u malo uvučenijim ulicama - oni uz obalu su većinom rasprodani.

Najjeftiniji apartmani tako kreću od oko 350 eura za dvije osobe i šest noćenja, odnosno mrvicu ispod 60 eura po noći. Uređenje je blago starinsko i lokacija nije u prvom redu do mora, ali se s obzirom na uobičajene cijene na našoj obali još uvijek čini kao dobar deal.

Ako se na istom otoku zaželite nešto luksuznijeg ljetovanja, možete otići u resort u Jelsi koji je odmah uz plažu, a ima i fitness centar i bazene. Ipak, takvo iskustvo platit ćete više nego dvostruko skuplje - trenutna cijena je 815 eura.

Na drugoj strani spektra, možete iskeširati i cijelih 8000 eura na ljetovanje u luksuznoj vili. Budući da je medijalna plaća u Hrvatskoj tek nedavno prešla 1000 eura, sumnjamo da će veći dio čitatelja iskoristiti tu mogućnost.

Dakle, ako se rezervira u travnju, na Hvaru se za otprilike pola prosječne plaće još uvijek može naći vrlo pristojan smještaj - čak i ako idete na vrhuncu sezone.

Zadar

Ako se zaželite nečeg urbanijeg, Zadar je uvijek popularan kao ljetna destinacija. Za najatraktivnije lokacije, one na poluotoku, u prosjeku treba izdvojiti između 700 i 1300 eura.

Ipak, uspjeli smo pronaći i apartman za 309 eura na Airbnbu s osrednjim ocjenama. Ako izdvojite nešto više i platite 431 euro, odnosno 71 euro po noći, može se naći i nešto puno bolje ocijenjeno. Ipak, ovakve cifre su iznimka za ranoranioce.

Izvan centra ćete u prosjeku proći nešto jeftinije. Pronašli smo ovaj apartman na Boriku za 462 eura, kao i jedan za 494. Ni oni od 500 do 600 nisu rijetkost. Ako vam je do luksuza, ima i toga - ali za više od 1500 eura.

Dubrovnik

Što se tiče gradova, po skupoći je vjerojatno naj(ne)slavniji Dubrovnik. No, ako je za vjerovati booking stranicama, situacija i nije tako strašna. Unutar gradskih zidina našli smo apartman za manje od 700 eura, dakle oko 115 eura za jedno noćenje. Ako raspolažete s 900 eura, možete birati gdje unutar zidina želite odsjesti.

S njihove vanjske strane, ali još uvijek na korak do centra, mogu se naći i apartmani za šestotinjak eura. Hoteli su, naravno, istovremeno skuplji i udaljeniji od centra - ali se također može ljetovati usred sezone u njima za manje od 1000 eura.

Crikvenica

Za kraj, odlazimo nešto sjevernije. Crikvenica je popularno ljetovalište za Hrvate s kontinenta, a Booking upozorava da je već 87% kapaciteta popunjeno.

Nije teško shvatiti zašto je lokacija popularna: apartman malo izvan centra s pogledom na more može se unajmiti na tjedan dana za 360 eura. Ispod 500 eura izbor je još uvijek relativno velik pa se tako za 442 eura može pronaći apartman koji je na parsto metara i od centra i od plaže.

Sve u svemu, čini se da je histerija oko hrvatskih cijena prenapuhana, barem što se smještaja tiče. Da, i usred sezone može se ljetovati na Jadranu za relativno razumnu cifru. 

S druge strane, treba imati na umu da ispod gotovo svakog jeftinijeg objekta već vrište crvena upozorenja kako je slobodna još samo soba ili dvije. Zbog toga su sve navedene cijene vrlo privremene, a oni koji vole sve planirati u zadnji čas vjerojatno će proći znatno skuplje. 

 

Pročitajte više