"Razlika u cijeni je nenormalna": Kupujete li više online ili osobno?

Screenshot/Foto: Reddit/Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PUNO je priče o kupovini u posljednje vrijeme, od Black Fridaya do kupnje božićnih poklona. S time u vezi mnogi na internetu izražavaju svoje preferencije kada je u pitanju kupnja - ona fizička ili ona online. Prednost online kupovine prema nekima je ta što se lako može pronaći isti proizvod u više trgovina i usporediti cijene, pa proći povoljnije. 

Osim usporedbe cijena, mogu se odmah i pogledati recenzije kupaca, dobiti uvid u specifikacije i općenito detaljnije proučiti sam proizvod. Tu je i udobnost naručivanja iz vlastitog doma, nema našetavanja iz trgovine u trgovinu, nošenja vrećica itd. 

No prema drugima kupnja u trgovini ima neke prednosti naspram one online. Naime, proizvodi se mogu uživo vidjeti i opipati, što je posebno važno kada se radi o modnim komadima. Isto tako, može se na licu mjesta i isprobati pa nema zezancije oko naručivanja i vraćanja artikla ako ne odgovara. 

Foto: Shutterstock

Kod kupnje namirnica sami možete birati one koje vam odgovaraju, a ne da ovisite o prodavaču i što će on odlučiti staviti u vašu narudžbu. Osim navedenog, nekada paketi zbog načina na koji se s njima postupa dođu oštećeni, a sadržaj polomljen. 

"Kupujem sve po europskim online shopovima"

Neki Hrvati su svoje mišljenje o kupnji online naspram kupnje u fizičkim trgovinama izrazili i na Redditu. Prenosimo neke od komentara, a vi nam niže u anketi recite što vi preferirate.

"Kada kupujete stvari, kupujete li više preko internetske trgovine ili volite osobno kupiti u dućanu? Ja većinu stvari iskreno kupujem preko interneta, čak i odjeću i obuću jer znam koju veličinu trebam. Meni je taj način praktičan, brz i uštedim na vremenu.

Ne volim baš ići u dućane ili su mi neki predaleko, jedino ako baš želim u tom trenutku nešto kupiti, a da ne moram čekati dostavu i nema na web-shopu, ali to je rijetko. Ako je dostupno putem internet trgovine nije mi problem pričekati koji dan više", započela je jedna osoba temu. 

"Više preko neta. Bolje cijene, veći izbor, popusti, lakše. Jedino što me nekad može zajebati je neodgovarajuća veličina pa moram raditi povrat", napisao je jedan korisnik. 

"90% web-shop, brže, praktičnije i bolji pregled ponuda i akcija. A za odjeću postoji i free povrat pa nema problema", dodao je drugi.  

Foto: Shutterstock

"Ja kupujem sve po europskim online shopovima jer je razlika u cijeni nenormalna. Doslovno stvari od 1 eura do najviše što sam potrošio 3000 eura. Nikad više u našim dućanima. Em je cijena prevelika, em je reklamacija jednako komplicirana i dugotrajna u oba slučaja. Lakše sam neke probleme riješio preko maila s Nijemcima nego direkt u dućanu s Hrvatom. Ne vidim nikakvu prednost kod kupnje u dućanu", napisala je treća osoba svoje razmišljanje. 

"Odjeću i obuću uvijek u trgovinama, jedino uživo mogu vidjeti točnu veličinu, kroj, kvalitetu materijala itd. A ne da mi se zajebavat s povratom robe i ne podržavam tu industriju i štetu na okoliš koji čini", napisao je četvrti. 

"Idem po trgovinama. Uvijek kupim baš ono što želim i što mi treba. Online kupujem samo već ranije kupljene modele te robe. Namirnice kupujem online jer su mi daleko ti dućani i nemaju adekvatan parking. Niti mi u auto stane puno", izjasnio se peti. 

"Nadam se da nisam jedini koji hoda po dućanima, vidim što mi se svidi, isprobam veličine i onda to isto naručim s interneta gdje je učestalo jeftinije", zaključila je šesta osoba. 

Pročitajte više