Sephora je otišla iz Hrvatske, a Srbi luduju za njom. Zašto?

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEDAVNO sam čula jednu poznanicu kako govori da jedva čeka ići na put u Beograd kako bi mogla poharati Sephoru. Meni osobno pojavio se upitnik nad glavom jer postoji toliko toga za obići u Beogradu, no Sephora nikad nije bila na mojoj listi. 

Dapače, živjela sam u Beogradu pola godine i nikad nisam ušla u slavnu Sephoru. Uvijek bih nonšalantno prošla pored nje jer sam navikla kupovati u drogerijama koje su dostupne u Hrvatskoj. 

S obzirom na to da sam se i sama ponovno našla u glavnom gradu Srbije, nisam mogla propustiti priliku saznati iz prve ruke za čime luduju kupci ovog svjetski poznatog dućana i po čemu je Sephora toliko posebna.

Prvi dojmovi

Prije svega morate znati da su šoping-centri u Srbiji uvijek krcati, naročito vikendom i u doba posebnih sniženja. Bez obzira na to koliko novih šoping-centara se otvorilo, svaki je i dalje jednako užurban.

Zanimljivo je dodati da sam ja zapravo otišla do jednog od njih u ponedjeljak navečer i svejedno nisam izbjegla gužvu. U Sephori također gužva nije izostala. Uglavnom su to bile žene i mlađe djevojke, a u moru ženskog roda, zalutao bi i poneki muškarac.

Moram pohvaliti uređenje koje uistinu djeluje skladno, planirano i elegantno te osoblje koje je bilo krajnje profesionalno, ljubazno i dostupno za sve upite kupaca. Vrlo brzo uočila sam brojne brendove kojih nema na policama naših drogerija, poput Fenty Beauty by Rihanna, Tarte te Huda Beauty.

Fora stvar kod Sephore je što uvijek izdvajaju favorite kupaca pa možete vidjeti na slici ispod koji su trenutni favoriti njege kose.

Zamolila sam jednu od djelatnica za kratak intervju kako bih konačno otkrila fenomen Sephore.

Što kupuju muškarci?

Zapravo me prvo zanimalo, iako su žene većinska klijentela, što to zalutali muškarci kupuju u Sephori. "Muškarci najviše kupuju parfeme i uglavnom dolaze kupiti poklone za svoje ljepše polovice", otkrila je djelatnica.

Oduševljena odgovorom, morala sam pitati koje poklone uglavnom odaberu. Odgovor je bio očekivan, ali vrlo simpatičan. Naime, muškarci najčešće dođu bez konkretne ideje pa zatraže pomoć od djelatnica pri odabiru.

One uglavnom preporuče neki parfem ili komad šminke, i to najčešće ako muškarac zna barem neki od proizvoda koji njihova ljepša polovica koristi (sjenilo, korektor, tuš). Uvijek se trude preporučiti nešto što bi zaista oduševilo osobu kojoj je namijenjeno.

Što se tiče brendova pri odabiru ženskih parfema, izdvojila je Chanel, Dior, Givenchy i YSL. Osobno imam dva signature mirisa, a to su Christian Dior Hypnotic Poision te Givenchy L'interdit koje apsolutno obožavam i vjerna sam im godinama, stoga mi se njihova preporuka čak i svidjela.

Možda nije idealno za čuti da vam je poklon odabrala nepoznata žena, ali je svakako za pohvaliti snalažljivost muškarca i trud djelatnica.

Zanimalo me i koji parfemi su trenutno popularni među muškom populacijom, a ljubazna djelatnica istaknula je nekoliko brendova. Prema njoj, Dior je definitivno najveći hit, ali su tu i Chanel te YSL. Odgovor me ni malo nije iznenadio s obzirom na to da je Dior Sauvage najprodavaniji parfem na svijetu te svatko od nas poznaje barem tri muškarca koji mirišu po njemu.

Među ženama totalno suprotno – parfeme najmanje kupuju

Djelatnica Sephore je podijelila veoma zanimljivo opažanje sa mnom, a to je da su parfemi kao proizvod zapravo najmanje popularni među ženama. (Vjerojatno zato što ih očigledno dobiju na poklon). "Žene prvenstveno dolaze kupiti šminku i proizvode za njegu", tvrdi spomenuta djelatnica.

Trenutni izdvojeni favoriti njege kože na policama su Sephorin super serum s vitaminima C+E, krema za lice brenda Drunk Elephant te maslac za tijelo Sol de Janeiro.

Iako Sephora vrvi svjetskim brendovima, i sam Sephorin brend često se nađe među preporukama beauty fanatika zbog omjera cijene i kvalitete.

Na moje pitanje o popularnim brendovima, djelatnica je odgovor podijelila generacijski. Primijetila je da odrasle i starije žene vjerno biraju tradicionalne high-end brendove, a izdvojila je Dior, Lancome i Armani.

Mlađe generacije poludjele za ovim brendom

Međutim, djelatnica tvrdi da je Rare Beauty apsolutni pobjednik među mlađim generacijama. "To je nešto što oni prate na TikToku pa vjerojatno zbog toga", dodala je.

Selena Gomez jedna je od najpraćenijih osoba na svijetu na društvenim mrežama stoga ne čudi da je njezin brend stekao takvu slavu i u susjednoj Srbiji.

Jedna prijateljica koja živi u Beogradu, a vjerni je kupac Sephore, potvrdila je zaluđenost ovim brendom te tvrdi da se Rare Beauty viralno rumenilo prošle godine rasprodalo u trenu te da je bilo vrlo teško uhvatiti proizvod na polici čak i nakon što iznova obnove zalihu.

Trenutna cijena popularnog rumenila iznosi 3510 dinara što je 29.90 eura, ili za vas koji se još niste naviknuli na eure, otprilike 226 nekadašnjih kuna.

Što se dogodilo sa Sephorom na našem tržištu?

Moram priznati da me zbog cijele euforije oko Sephore malo počelo kopkati gdje je Sephora u Hrvatskoj. Zar je zaista potrebno prijeći granicu da biste došli do svojih omiljenih proizvoda ili isprobali jedan od viralnih?

Sephora je otišla iz Hrvatske 2012. godine te se, unatoč širenju tržišta, još uvijek nije vratila.

U Zagrebu je poslovala gotovo pet godina i to čak na dvije lokacije, a spekuliralo se da se zatvara zbog neprofitabilnih rezultata. Zanimljivo je da je u Beogradu na čak četiri lokacije, a o njezinoj popularnosti svjedoči pomama na prošlotjednom otvaranju poslovnice u Novom Sadu.

Pitanje se samo nameće - je li zaista srpsko tržište toliko profitabilnije od našeg? Možda bi Sephora u Hrvatskoj danas ostvarila jednako dobre rezultate zbog utjecaja društvenih mreža, kada bi joj dali drugu priliku.

Poslala sam upit na službenu stranicu Sephore u nadi da ću lojalnim kupcima uspješno odgonetnuti ovaj misterij. Do objave ovog teksta nisu se javili. No, Sephorine proizvode možete naručiti iz njezine matične države Francuske, uz plaćanje dostave.

Da zaključimo

Ruku na srce, Sephora nije ništa inovativno ni neviđeno na tržištu. Sumnjam da ću promijeniti svoje potrošačke navike zbog hajpa oko Sephore s obzirom na to da sam 2021. bezbrižno prolazila pored nje.

Ipak, moram priznati da sam nakon razgovora s djelatnicom te svojim prijateljicama i poznanicama i sama na trenutak poželjela biti dio Sephora zajednice. Stekla sam dojam da je ljudima Sephora više od brenda te zato ima tako vjernu publiku zbog koje se osjećate kao da ste dio neke velike priče.

Ona zapravo dobrim marketinškim strategijama okuplja ljubitelje kozmetike, a širok spektar brendova i proizvoda uspješno ju izdvaja od ostalih drogerija. Sephora kroz njezine kolaboracije s velikim imenima na društvenim mrežama kreira dobar odnos i komunikaciju s publikom te vam tako daje osjećaj da ste uvijek u tijeku događanja.

Osim toga, Sephora i u poslovnicama pruža visok nivo usluge i iskustva šopinga, a ljudi cijene dobru uslugu. Djeluje da potrošači uistinu vjeruju preporukama djelatnica, ali i kupaca čije favorite uvijek izdvajaju u poslovnicama.

Vrijeme će reći je li publika Sephore zaista toliko lojalna ili je sve samo pitanje prolaznog trenda.

Pročitajte više