Stiže preklopni iPhone? Apple predao patent za zaštitu sklopivog telefona pri padu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

O SKLOPIVOM iPhoneu se nagađa već neko vrijeme, a strani mediji javljaju da je Apple predao patentni zahtjev koji predlaže neku ozbiljno pametnu tehnologiju koja bi mogla zaštititi sklopivi telefon od slučajnog oštećenja ako padne ili se sruši sa stola. 

Prema patentu, iPhone Fold bi mogao koristiti akcelerometar ili sličan senzor za detekciju prilikom pada. Taj bi senzor tada aktivirao elektronički zasun kako bi pokušao zatvoriti iPhone prije nego što padne na tlo, piše T3.

No dugogodišnji Appleovi promatrači svjesni su da ono što Apple patentira ne završi uvijek u proizvodnji. Ponekad je to zato što se pokaže preskupim ili presloženim ili zato što tehnologija za koju je dizajnirano još nije izašla iz laboratorija. A ponekad Apple odluči da se to jednostavno ne isplati ili da se trenutno ne isplati.

Strani mediji nagađaju da bi mogao izaći 2025. 

Ovaj je patent ipak zanimljiv jer se, za razliku od nekih Appleovih divljih patenata, čini da je čvrsto ukorijenjen u stvarnosti. Apple ne kaže da bi njegov sustav nužno mogao zatvoriti sklopivi iPhone na vrijeme, ali sugerira da čak i lagano zatvaranje - "čak i preklapanje zaslona pod kutom manjim od 180 stupnjeva" - uvijek može "priuštiti određenu zaštitu".

Umjesto da zaslon udari o tlo, blago zatvoreni iPhone podnio bi udar na okvire oko zaslona ili metalni okvir koji ih okružuje. Ako želite sami vidjeti patent, on je online na web stranici američkog ureda za patente.

Glasine o sklopivom iPhoneu kruže internetom već otprilike tri godine. Tijekom tog vremena procurili su i drugi patenti i vidjeli smo kako se koncept uređaja mijenja u stvarnom vremenu. Jedan dizajn "imao je dvije šarke za hipotetska tri zaslona", što je omogućilo telefonu da se sklopi u obliku slova Z, piše Tech Radar.

Drugi je prototip eksperimentirao s elektroničkim papirnatim zaslonom. Posljednje curenje informacija ukazuje na izdanje 2025., tako da imate dovoljno vremena da uštedite za ono što će vjerojatno biti vrlo skup pametni telefon.

Pročitajte više