Grčke jagode iz dućana i domaće s tržnice testirali smo na pesticide. Evo rezultata

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MASOVNA proizvodnja određenih vrsta hrane trenutno je gotovo neizvediva bez primjene pesticida. U poljoprivredi je njihova uporaba široko rasprostranjena, pri čemu je glavni cilj zaštita usjeva od štetnika, bolesti i korova. Iako pesticidi učinkovito štite usjeve, njihova upotreba nosi i određene rizike. Zabrinutost se javlja zbog potencijalnih zdravstvenih rizika za osobe koje ih direktno koriste, kao i za potrošače koji konzumiraju obrađene proizvode.

S obzirom na to da je sezona jagoda, koje su često povezane s prekomjernom uporabom pesticida prilikom uzgoja, odlučili smo provjeriti jesu li zabrinutosti opravdane i jesu li jagode dostupne na našem tržištu sigurne za konzumaciju.

Kupili smo nasumično dva uzorka

Kupili smo dva uzorka jagoda nasumično: jedan u trgovačkom lancu, a drugi na tržnici u Zagrebu. Na ovaj način pojedini zaposlenici laboratorija također uzimaju uzorke za analizu - nasumično i bez najave. Uzorke smo odnijeli na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, gdje nas je dočekao voditelj odjela dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing.

U kratkom razgovoru s djelatnicima zavoda saznali smo da udruge jagodara u Zagrebu, poznate pod brendom Jagodica purgerica, redovito već godinama nose jagode na analizu. 

Također su nam rekli da generalno prehrambeni lanci imaju interne kontrole te zahtijevaju od dobavljača da provode analize prilikom otkupa, ali su napomenuli da se ne može svaka serija koja izađe na tržište ispitati.

Uzorci su testirani na 550 aktivnih pesticida

Što se tiče uzoraka koje smo odnijeli na analizu, testirani su na 550 aktivnih pesticida. Iako su pronađeni ostaci nekoliko vrsta pesticida, odnosno fungicida i insekticida, iz zavoda nam pojašnjavaju da su sve te pronađene tvari dozvoljene za tu kategoriju hrane. Odnosno nisu pronađene zabranjene aktivne tvari.

Iz zavoda nam pojašnjavaju da se takve situacije mogu dogoditi, ne nužno kod jagoda, već kod drugih vrsta hrane, posebno kod uvoza iz trećih zemalja, izvan Europske unije. Primjerice, mogu se pronaći pesticidi koji su dozvoljeni za jednu vrstu hrane, ali ne i za drugu. Na primjer, neki pesticidi koji su dopušteni za upotrebu na krumpiru mogu biti zabranjeni za upotrebu na jagodama, i obrnuto.

Prema iskustvu djelatnika zavoda, unutar Europske unije vidljivo je pridržavanje propisa u tom segmentu. "Manje je iznenađenja kod europskih proizvođača nego kada dolazi nešto iz trećih zemalja", istaknuo je Lasić.

Za oba uzorka koja smo odnijeli na analizu utvrđeno je da su u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani ili na hrani te u hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, kao i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ. 

Jagode iz trgovine

Cijena mjerice od 500 grama: 2.49 eura 
Zemlja podrijetla: Grčka
Rezultat analize: uzorak je u skladu s Uredbom, što znači da je ispravan za konzumaciju

Pronađene su četiri aktivne tvari u uzorku jagoda iz trgovine: difenokonazol (fungicid; 100 puta manje nego što je dozvoljeno), klofentezin (insekticid; 100 puta manje nego što je dozvoljeno), spinosad (suma izomera A i D; insekticid) i penkonazol (fungicid).

Uzorak grčkih jagoda iz trgovine

Jagode s tržnice 

Cijena mjerice od 500 grama: 2.70 eura 
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Rezultat analize: uzorak je u skladu s Uredbom, što znači da je ispravan za konzumaciju

Pronađene su tri aktivne tvari u uzorcima jagoda s tržnice: boskalid (fungicid; 50 puta manje od dozvoljenih), pirimetanil (fungicid; pet puta manje od dozvoljenog) i fludioksonil (fungicid; 100 puta manje od dozvoljenog).

Uzorak domaćih jagoda s tržnice

Moderni pesticidi brže se razgrađuju

S obzirom na to da pronađene aktivne tvari u uzorcima jagoda iz trgovine i s tržnice nisu bile blizu maksimalno dozvoljenih koncentracija, a neke čak i sto puta manje od dopuštenih vrijednosti, iz zavoda nam pojašnjavaju da je očito kako se poštuju agrarne mjere, preporučene doze i karenca, odnosno vrijeme raspada pesticida na plodu.

Također su nam istaknuli da bi, primjerice, analiza uzoraka provedena dan kasnije mogla pokazati još niže vrijednosti jer se pesticidi razgrađuju. Doznali smo da se moderni pesticidi, koji su dozvoljeni u EU, razgrađuju brže od zabranjenih organokloriranih. "To je dobro za nas potrošače", rekao nam je Dario Lasić. Naglasio je koliko je bitno poštovati karence upravo zbog razgradnje tih pesticida.

Također je naglasio da maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK) u EU već uključuju sigurnosne faktore, najčešće stotinu puta veće u odnosu na rezultate kliničkih studija na životinjama. 

Preporuka je jagode prati pod mlazom vode

Za kraj, zanimalo nas je može li se kupljene jagode "očistiti" od pesticida stavljajući ih u vodu sa sodom bikarbonom, octom ili nekim drugim namjenskim sredstvom.

Dr. sc. Gordana Jurak, voditeljica Odjela za analitičke tehnike, rekla nam je da pojedina istraživanja pokazuju kako je pranje pod mlazom tekuće vode najučinkovitije te da nema znanstvenih dokaza koji bi podržali efikasnost gore navedenih metoda. Preporučuje se pranje jagoda pod jakim mlazom tekuće vode, što također pomaže u fizičkom uklanjanju ostataka s površine jagoda, odnosno pora.

Pročitajte više