Testirali smo 13 toaletnih papira. Evo koji je najisplativiji

Foto: Hana Kajari/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TESTIRALE smo hrpu toaletnih papira, a fokusirale smo se na troslojne jer nam se čini da su najzastupljeniji u trgovinama. No, valja istaknuti da je primjetan manjak pakiranja od 10 rola troslojnog toaletnog papira na policama dućana, i to pojedinih, uglavnom skupljih marki, nakon uvođenja vladinog ograničenja cijena

Naime, od rujna prošle godine cijena paketa od 10 rola troslojnog toaletnog papira ne smije premašiti cijenu od 2.99 eura. Tijekom našeg posjeta trgovinama nismo uspjele pronaći pojedine marke u tom pakiranju, no zato su bila dostupna pakiranja od 8, 12, 16, 20 ili 24 role.

Testirale smo sljedeće troslojne toaletne papire: Daisy, Nord Fluffy Classic, Natur Forest, Violeta Pure & Strong, Celeste Premium super soft, Sanft&Sicher limited edition, Sanft&Sicher reciklirani, Ola'la Deluxe, Paloma Exclusive Soft, Zewa Deluxe Delicate Care, Floralys Comfort, Floralys Cotton i Lovely. 

Vaganje, mjerenje dužine, ocjenjivanje mekoće i sposobnosti upijanja

Prilikom ocjenjivanja svakog pojedinog toaletnog papira uzimale smo u obzir broj listova po roli, broj rola u pakiranju, mekoću papira, sposobnost upijanja vode/tekućine, težinu i dužinu role te u konačnici cijenu.

Za provjeru dužine pojedine role, mjerenja smo obavile dva puta s dvije različite role iz istog pakiranja, kako bismo osigurale točnost mjerenja i provjerile postojanje odstupanja. Nije ih bilo, ili su bila zanemariva. 

Valja istaknuti da neke marke na svojim pakiranjima navode dužinu u metrima po roli, dok druge ne navode ni osnovne informacije poput broja listova. Uočile smo da stvarne dužine rola mogu biti nešto kraće od navedenih, no to se poklapa s dozvoljenim odstupanjem od 5% navedenim na pakiranju.

Osim navedenog, ocjenjivale smo i mekoću te sposobnost upijanja, dodjeljujući ocjene od 1 do 5, pri čemu je 1 najlošija, a 5 najbolja ocjena. Prosječnu ocjenu smo uvrstile u tablicu. Ovo su, međutim, subjektivni dojmovi, pa se iskustva drugih mogu razlikovati od našeg.

Rezultate smo sažele u tablicu koju možete vidjeti ispod. Naše dojmove o svakom pojedinom toaletnom papiru možete pročitati ispod tablice. 

*Tablica je interaktivna pa, kada kliknete, možete dobiti poredak ovisno o stavki koja vam je bitna

Daisy

Martina: 

Papir je na dodir grublji u usporedbi s ostalima koje sam testirala. Mirisa nema, što je kod mene plus jer nisam ljubitelj toaletnih papira s mirisom. Sposobnost upijanja je dobra, tekućina se više širi po površini gornjeg listića umjesto da prodire kroz više slojeva. Listići se lako odvajaju jedan od drugog.

Karmen:

Papir je među tanjima, jedan listić definitivno nije dovoljan. Iako je troslojni, ne čini veliku razliku jer su listići dosta tanki. Ne mogu reći da je papir osobito grub, no neću ga pamtiti po mekoći. U svakom slučaju, radi svoj posao.


Nord Fluffy Classic

Martina:

U usporedbi s Daisy toaletnim papirom, ovaj je znatno mekši, što je velika prednost. Također nema dodanih mirisa, što osobno vrlo cijenim. Listići se lako i uredno odvajaju. Sposobnost upijanja je na zadovoljavajućoj razini.

Karmen:

Dosta mekan toaletni papir gustih listića. Izgledom neutralan, kao i mirisom, mislim da će odgovarati većini ljudi.


Natur Forest

Martina:

Ovaj papir je na dodir nešto grublji, no ipak je neznatno mekši od Daisy papira. Pozitivna strana je što nema miris. Listići se prilično dobro odvajaju jedan od drugog. Također, karakterizira ga dobra sposobnost upijanja.

Karmen:

Ovaj me papir podsjeća na Nord. Malo je grublji, no podjednako gust, čvrst i podjednako dobro upija. Također nema nikakav miris. Jedan od onih pouzdanih papira koji vas neće iznevjeriti.


Violeta Pure & Strong

Martina:

Violetin toaletni papir ističe se svojom mekoćom među isprobanima, iako je primjetno najtanji, odnosno nekako najmanji od svih. Razlika nije drastična, ali je uočljiva. Prilikom kidanja, papir se ne odvaja najbolje, što dovodi do lagane separacije slojeva. Sposobnost upijanja je u redu.

Karmen:

Definitivno najmekši toaletni papir, no fokus na mekoći je toliki da nisam primijetila koliko je tanak dok ga nisam usporedila s ostalima. Slažem se da se listići ne odvajaju najbolje, ali nije mi to toliko važno. Inače sasvim dobro upija i bez obzira na to što ga količinski i nema puno, mislim da je jasno zašto je popularan.


Celeste Premium super soft

Martina:

Ovaj toaletni papir je iznimno mekan, najmekši među svima, usudila bih se reći. Nema dodanih mirisa, što je pozitivno. Listići se lako trgaju, a sama rola izgleda čvrsto i bogato, iako zapravo sadrži "samo" 150 listića. Sposobnost upijanja je također prilično dobra.

Karmen:

Najsličniji Violeta papiru. Podjednako mekan, odlično upija, papir je čvrst. Nema nikakav miris. Sama rola je iznenađujuće lagana u ruci kad uzmete u obzir koliko je gusta. U svakom slučaju, jako dobar i pouzdan toaletni papir.


Sanft&Sicher limited edition

Martina:

Ovaj toaletni papir ukrašen je crvenim srcima ili medvjedićima te izgleda prilično slatko. Toaletni papir nema mirisa, listići se lako odvajaju bez raslojavanja. Mekoća je na zadovoljavajućoj razini, iako nije najmekši. Sposobnost upijanja je dobra. Osim toga, ovaj papir je jedan od dužih u našem testu.

Karmen:

Najsimpatičniji toaletni papir u konkurenciji ukrašen srčekima i medekima. Šteta što je limitirano izdanje, no krase ga osobine po kojima mnogi i znaju DM-ove papire, a to su mekoća, čvrstoća i jako dobro upijanje.


Sanft&Sicher reciklirani toaletni papir

Martina:

Iako izgled ovog toaletnog papira možda ne privlači na prvu, činjenica da je recikliran predstavlja veliki plus u pogledu održivosti. Njegova mekoća nije izuzetna, ali to je možda i očekivano s obzirom na to da je riječ o recikliranom materijalu. Pozitivno je što se listići lako trgaju, sposobnost upijanja je dobra te se ističe kao jedan od dužih u našem testu.

Karmen:

Lako padam na reciklirane proizvode, tako da mi se ovaj papir svidio na prvi pogled. No, nije savršen. Nije mekan kao klasični toaletni papiri, ali papir je čvrst, odlično upija i dobijete puno proizvoda. U svakom slučaju, jako dobar toaletni papir.


Ola'la Deluxe

Martina:

Ovaj toaletni papir ima diskretan i nenametljiv miris. Boja papira je žućkasta, što ga razlikuje od većine drugih, uglavnom bijelih, koje smo testirali, s iznimkom dm-ovog recikliranog papira. Papir nije posebno mekan, a prisutnost udubljenja poput točkica dodatno doprinosi grubljem osjećaju. Sličnu teksturu ima i Daisy toaletni papir, iako je iz nekog razloga on ipak nešto mekši. Što se tiče sposobnosti upijanja, ocijenila bih je kao zadovoljavajuću.

Karmen:

Čvrstoću i ugodan miris kamilice sam odmah uočila kod ovog toaletnog papira. Iako mnogima ne odgovara mirisan papir, meni je to sasvim u redu, dok god taj miris nije napadan. Papir nije osobito mekan, no ne mogu reći da je grub ili neugodan za korištenje.


Paloma Exclusive Soft Design & perfume

Martina:

Ovaj toaletni papir privlači pažnju plavim elipsama na svojoj površini. Na dodir je vrlo mekan, gotovo kao Celeste, iako Celeste ostaje najmekši i najnježniji po mom mišljenju. Ima ugodan, blag miris koji mi ne smeta. Također dobro upija tekućinu.

Karmen:

Papir privlači pozornost simpatičnim uzorkom, relativno je mekan te ima lagan miris koji većinu vremena ni ne primjećujete. Zapravo, ovo je još jedan od onih standardnih papira za koje znate da će biti u redu.


Zewa Deluxe Delicate Care

Martina:

Zewin toaletni papir posebno se ističe zbog Aqua tube tehnologije, koja omogućava da se tuljac može baciti u WC i u potpunosti razgraditi. Papir nema miris, a rola je među čvršćim i zbijenijim od onih koje smo isprobale, što ostavlja dojam kvalitete. Iako nije najmekši među isprobanima, nije ni pretjerano grub, što ga čini prihvatljivim za mene. Sposobnost upijanja je dobra, a listići se lako odvajaju.

Karmen:

Kod Zewa papira najviše mi se sviđa Aqua tube, iako ne mogu reći da mi je to značajan kriterij pri odabiru toaletnog papira. Rola je čvrsta, a papir svakako kvalitetan, no ne mogu reći da je najbolji papir na tržištu, barem što se mojih preferencija tiče.


Floralys Comfort

Martina:

Ovaj toaletni papir nema mirisa, što je, kao što sam već par puta istaknula, kod mene plus. Mekoća je na zadovoljavajućoj razini. Iako nije najmekši među testiranim proizvodima, nije ni najgrublji. Listići se lako trgaju, što je karakteristika većine toaletnih papira koje sam testirala, osim Violetinog koji je u tom pogledu podbacio. Sposobnost upijanja je također dobra.

Karmen:

Dosta čvrst i relativno mekan, no iznenadilo me je koliko se manje papira dobije u odnosu na Floralys Cotton. Uz Violetu, ovo je još jedan toaletni papir kod kojeg sam primijetila probleme s odvajanjem listića, no kao što sam rekla, ne vidim to kao osobit problem. U svakom slučaju, skroz u redu papir.


Floralys Cotton

Martina:

Ovaj toaletni papir istaknuo se kao najdulji u našem testiranju, s dm-ovim koji ga blisko prate po dužini, dok su ostali znatno zaostali. Stoga, ako je dužina papira važan kriterij za vas, ovaj toaletni papir izdvaja se kao najbolji izbor, uz spomenute dm-ove toaletne papire. Što se tiče mekoće, nalazi se u rangu sa Zewinim papirom, iako Celeste u tom aspektu zauzima prvo mjesto kod mene. Sposobnost upijanja također je vrlo dobra.

Karmen:

Iznenadilo me koliko se papira dobije u ovoj roli jer na prvi pogled ne ostavlja takav dojam iako je vidljivo gust i čvrst. Veoma je mekan i jako dobro upija, listići se uredno odvajaju i teško mu je naći zamjerku. Jako mi se sviđa i položaj ručke na pakiranju.


Lovely kamilica

Martina:

Ovaj toaletni papir posjeduje blagi miris, koji ne bih povezala s kamilicom. Listići se lako i uredno odvajaju, a papir nije grub, već ga mogu svrstati među mekše opcije s liste. Sposobnost upijanja je također na zadovoljavajućoj razini.

Karmen:

Odličan papir jedva osjetnog mirisa koji ne bih niti primijetila da na ambalaži ne piše da postoji. Papir je relativno mekan, odlično upija i vrlo je čvrst. Role su masivne, a izdvaja se i zelenim uzorkom.

Koji od ovih izabrati?

Izbor toaletnog papira u trgovini je zaista velik. Koji izabrati može varirati ovisno o osobnim preferencijama. Ako vam je bitna mekoća, u našem testiranju se Celeste pokazao kao najmekši od svih odabranih.

Ako vam je glavni faktor dužina role, Floralys Cotton toaletni papir se u našem testiranju pokazao kao najduži, nakon njega slijedi Sanft&Sicher reciklirani toaletni papir te Sanft&Sicher limited edition na trećem mjestu.

No možda ga ne bismo posebno izdvajali jer se ipak radi o ograničenom izdanju pa njegova dostupnost može varirati. Stoga spominjemo i Lovely toaletni papir, koji se po dužini našao na četvrtom mjestu.

Ako vam je glavni faktor cijena, Daisy je najpovoljniji, jeftiniji i za euro od nekih, što nije zanemarivo. No, jasno je zašto je povoljniji - najkraći je, rola je najlakša od svih testiranih i ima najmanje listića u roli, što nas zapravo dovodi i do možda najkonkretnije usporedbe - isplativost po dužini, odnosno po cijeni listića. 

Kad se toaletni papiri pogledaju s time na umu, najmanje isplativ ispada Violetin toaletni papir s cijenom od 0.026 eura po listiću, dok najisplativiji ispada Floralys Cotton s cijenom od 0.014 eura po listiću. 

Pročitajte više