Zamjena za telefon? Bivši Appleovi zaposlenici lansirali su Humane AI Pin

Foto: hu.ma.ne

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆ smo pisali o nosivom gadgetu oko kojeg se ljetos stvorio veliki hype, a sada je i službeno predstavljen i zove se AI Pin. Uređaj na američkom tržištu košta 699 dolara i sastoji se od dva dijela: četvrtastog uređaja i baterije koja se magnetski pričvršćuje na vašu odjeću ili druge površine.

Uz tu cijenu tu je i mjesečna naknada od 24 dolara, na američkom tržištu, za Humane pretplatu, koja daje telefonski broj i podatkovnu pokrivenost putem mreže T-Mobilea. Tvrtka je za Wired rekla da će uređaj početi isporučivati ​​u Americi početkom 2024. i da prednarudžbe počinju 16. studenog. Za sada nije poznato na koja još tržišta stiže, ako stiže, ni kada. 

Kako prenosi The Verge, AI Pin pokreće Snapdragon procesor - iako nije poznato koji - i njime se upravlja kombinacijom glasovne kontrole, kamere, gesti i malog ugrađenog projektora. Pin teži oko 34 grama, a "pojačivač baterije" dodaje još 20. Ugrađena kamera snima fotografije od 13 megapiksela, a snimat će i video nakon ažuriranja softvera.

Uređaj se mora aktivirati ručno, dodirivanjem i povlačenjem po dodirnoj podlozi jer nije zamišljeno da stalno snima ni osluškuje. Trust Light na Pinu treperi kako biste vi i navodno svi ostali znali da prikuplja podatke.

Povezanost s AI modelima

Primarni posao Pina je povezivanje s AI modelima putem softvera koji tvrtka naziva AI Mic. Humaneovo priopćenje za tisak spominje i Microsoft i OpenAI, a prethodna izvješća su sugerirala da Pin primarno pokreće GPT-4. Humane kaže da je ChatGPT pristup zapravo jedna od temeljnih značajki uređaja.

Njegov operativni sustav, nazvan Cosmos, dizajniran je za automatsko usmjeravanje vaših upita na prave alate, umjesto da traži da preuzimate aplikacije i upravljate njima.

Ono što Humane pokušava učiniti s Pinom je u suštini uklanjanje svih mana sučelja iz tehnologije. Neće imati početni zaslon ili mnoštvo postavki i računa za upravljanje; ideja je da možete samo razgovarati s njim ili ga dodirnuti, reći što želite učiniti ili znati, i to će se dogoditi automatski.

Tijekom prošle godine vidjeli smo da je ogromna količina funkcionalnosti postala dostupna putem jednostavne tekstualne naredbe chatbotu. Humane pokušava napraviti gadget u istom duhu.

Što ovaj uređaj radi?

Glavno pitanje je - što ova stvar zapravo može učiniti? Većina značajki koje Humane spominje u svom priopćenju su one koje je suosnivač Imran Chaudhri pokazao tijekom demonstracije na TED-u ranije ove godine: glasovne poruke i pozivi, značajka "uhvati me" koja može sažeti vaš pretinac e-pošte, držanje hrane prema kameri radi dobivanja informacija o hranjivim vrijednostima i prijevod u stvarnom vremenu.

Osim toga, čini se da je primarna svrha uređaja nešto poput nosive tražilice koju pokreće LLM (algoritam koji može obavljati različite zadatke). Tvrtka je ipak rekla Wiredu da namjerava dodati mogućnosti navigacije i kupnje te planira dati programerima načine za izradu vlastitih alata.

Čini se da Humane na AI Pin gleda kao na početak većeg projekta, što je vjerojatno točno: bit će sve bolji kako temeljni modeli budu postajali bolji, a čini se da cijela tehnološka industrija naporno radi tražeći nove stvari za AI.

Humane se vjerojatno nada da će se njegov uređaj razvijati na način na koji se razvijao pametni telefon: bolji hardver s vremenom poboljšava korisničko iskustvo, ali prava revolucija dolazi od onoga što možete učiniti s uređajem.

O Humaneu

Iza Humanea stoje supružnici Imran Chaudhri i Bethany Bongiorno. Oboje su bivši Appleovi zaposlenici. Imran je dizajner, izumitelj i inovator koji je proveo više od 20 godina u Appleu  zamišljajući i stvarajući neke od najomiljenijih potrošačkih proizvoda na svijetu, kao što su Macintosh, iPod, iPad, Apple Watch i iPhone. Najpoznatiji je po svom radu na izumu korisničkog sučelja i interakcija na iPhoneu.

Bethany je predvodila timove koji stoje iza nekih istaknutih Appleovih proizvoda. Kao direktorica softverskog inženjerstva, bila je odgovorna za upravljanje cjelokupnim softverskim projektima za iOS i macOS, a također je imala vodeću ulogu u provedbi ključnih projekata kao što je lansiranje originalnog iPada.

Humane su pokrenuli 2018. godine.

Pročitajte više