Zaštita od krađe: Britanski supermarket Tesco stavio špek i kobasice pod ključ

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BRITANSKA trgovina Tesco pribjegla je nekonvencionalnom rješenju kada je u pitanju zaštita hrane od krađe. Naime, podružnica Tesco Expressa u Bermondseyju, u južnom Londonu, stavila je obavijest na svoj ormarić za rashlađeno meso upozoravajući da je zaključan radi "zaštite zaliha i dostupnosti", piše Telegraph. 

Kupcima je rečeno da zamole člana osoblja za pomoć kako bi kupili artikle. Stručnjakinja za potrošače Jane Hawkes rekla je: "Vrlo je zabrinjavajući znak vremena da supermarketi pribjegavaju zaključavanju proizvoda kako bi spriječili krađe u trgovinama tijekom krize troškova života."

@dramaticbritishgirl I mean it's kinda crazy #tesco #costofliving #costoflivingcrisis #foodprices #news #reaction ♬ original sound - PinkLunatic

Dodala je da su ekstremne mjere sve učestalije kako cijene rastu, a "povećava se broj onih koji se bore da spoje kraj s krajem". Tesco, najveći lanac supermarketa u zemlji, rekao je da neki predmeti veće vrijednosti zahtijevaju pojačanu sigurnost u pojedinačnim trgovinama, ali to nije politika o kojoj odlučuje njegov glavni ured. Trgovina Bermondsey sada je uklonila bravu i znak. 

Krađa u trgovinama zbog krize i inflacije

Zabrinutost zbog kriminala potaknula je supermarkete na uvođenje dodatnih sigurnosnih mjera. Kako je cijena maslaca skočila prošlog ljeta, Asda je dodala sigurnosne oznake na pakiranja Lurpaka od 6 funti usred niza krađa.

Clive Black, stručnjak za maloprodaju, rekao je: "Supermarketi moraju angažirati mnogo ljudi i tehnologije kako bi odgovorili na izazov krađe u trgovinama. S inflacijom dolaze poteškoće za neke i krađa u trgovinama postaje dio preživljavanja, dok za manje skrupulozne više cijene znače priliku."

Slučajevi krađe u cijeloj industriji porasli su za 16 posto u tri mjeseca do prošlog listopada, podaci od 20 policijskih postaja ukazuju da su bili pozvani na 10.019 intervencija, u odnosu na 8602 u srpnju. Tesco i Sainsbury's pokazali su se najpopularnijim metama lopova, na koje otpadaju dvije petine prijava.

Pročitajte više