24 godine je prošlo, a sve je ostalo isto: Svi mi živimo u Maradoninom SP-u

"ZNAM da ovo nije Svjetsko prvenstvo 1986., ali najradije bih obukao dres i istrčao na teren", izjavio je Diego Armando Maradona nakon što je Meksiko postao četvrta recka argentinskih zvijezda u JAR-u. Ništa to ne bi promijenilo; bio Maradona na terenu, uz teren ili na tribinama, kamere uvijek snimaju samo njega.

"Svi mi živimo u Maradoninom Svjetskom prvenstvu", ispravno je primijetio komentator Yahoo!Sportsa Dan Wetzel. Prije 24 godina Maradona je svijet oduševljavao svojim driblinzima, šokirao ga "Božjom rukom", plijenio pozornost karizmom kakva na zelenim travnjacima nije zapamćena. Da ne spominjemo da je u svakoj utakmici dominirao kao rijetko koji igrač na svjetskim prvenstvima prije ili nakon njega.

Sve je spremno za reprizu

Takav Maradona nije mogao ne dovesti Argentinu do naslova svjetskog prvaka. U skupini su rezmizirali s Italijom i tukli Južnu Koreju i Bugarsku. U knockout-fazi padali su redom Urugvaj (1:0), Engleska (2:1), Belgija (2:0), Zapadna Njemačka (3:2). Maradona je zabio pet golova (Zlatnu kopačku uzeo mu je Gary Lineker) i proglašen je najboljim igračem turnira.

Tako je to izgledalo 1986. Danas, 2010. godine, sve je spremno za reprizu. Maradona ne zabija golove, ali opet je najveća zvijezda. Novinarima je Diego i dalje najpoželjniji sugovornik, glavna zvijezda izvještaja i reportaža iz cijelog svijeta. Karizma je i dalje tu, čak i izraženija nego ranije. Samo što ovoga puta ima i praktičnu svrhu.

Svi analiziraju samo Maradonin cirkus

Svojim ludostima uz teren i izjavama na press-konferencijama Maradona je sasvim okrenuo fokus javnosti na sebe i omogućio svojim reprezentativcima okruženje bez ikakvog pritiska. Čak i jedan Leo Messi manje je bitan od Diegovog sivog odijela, blještavih narukvica i satova na obje ruke. Maradonin cirkus toliko je uspješan da mu više nitko ne govori kako bi trebao igrati niti ga upozorava na taktičke greške. Analize igre Argentine su prestale, analizira se samo izbornik.

"Zasad je sve savršeno", lukavo primjećuje Mali zeleni, svjestan što ga čeka ako Argentina ode do kraja. Prije mjesec dana Maradona je bio klaun. Za dva tjedna bi opet mogao biti Bog. A do tada će se nastaviti dobro zabavljati, kao na jučerašnjoj press-konferenciji koju nije želio prekinuti ("napokon dobijem šansu da govorim, a moderator želi završiti pressicu"), a kad je napokon otišao, "ukrao" je i loptu kojom se utakmica igrala.

Pročitajte više