A gdje je Niko Kranjčar? "Već dvije godine sprema se za novu karijeru"

Foto: Guliver Images/Getty Images

PROMATRAJUĆI komentare engleskih navijača, Niko Kranjčar karijeru će nastaviti tamo gdje i Harry Redknapp. Njihova dugogodišnja suradnja postala je predmet zafrkancije, jer je engleski stručnjak uvijek sa sobom u novi klub vodio i Kranjčara (Portsmouth, Tottenham i QPR).

"Ukoliko Redknapp u idućih 18 sati ne pronađe novi posao, tradicija će biti prekinuta. Naime, Redknapp je uvijek u završnici prijelaznog roka znao angažirati Niku Kranjčara. Bez brige, Niko, iako se vraćaš u Dinamo Kijev, znaj da će se Harry kad tad vratiti po tebe", piše američki NBC.

Povratak u Kijev

Obzirom da je Redknapp uzeo predah od nogometa, Kranjčar je ostao bez angažmana na Otoku i vratio se u Kijev. Nije tajna da se želi vratiti u Englesku, iako bi iz ratne Ukrajine prihvatio i poziv u slabije europske lige. Navodno je postojao interes bečkog Rapida, ali kako sada stvari stoje Niko je daleko od tog transfera.

Hajduk ili Dinamo? Za sada ga guraju samo novinari

Da su Bijeli ušli u Europa ligu, možda bi i imali za odštetu koja se kreće oko 3-4 milijuna eura, ali ovako, teško. Uostalom, iz Hajduka su nam više puta demantirali "senzaciju" sa stranica dnevnih listova. S druge strane, Dinamo nema problema s odštetama, ali tu se nameću dva pitanja oko Nikinog povratka na Maksimir: bi li Niko prihvatio poziv Zdravka Mamića, za kojeg je još prije 11 godina rekao da je od Dinama napravio privatnu agenciju, i ako bi poljubio gazdinu ruku pitanje je koliko bi uopće igrao kod Zorana Mamića. Zapravo su sve vijesti o Nikinom povratku u Hrvatsku više-manje iskonstruirane u medijima. Na Poljud i u Maksimir guraju ga za sada smo novinari.

Žgur: Ne poznajem Zdravka ni Zorana, ali Mario Mamić bi me izvijestio da se nešto događa

Emik Žgur, dugogodišnji obiteljski prijatelj i zastupnik Kranjčarevih, vodi Nikinu karijeru od njezinih početaka. Prošao je s Nikom najturbulentnije vrijeme, kada je prelazio iz Dinama i Hajduk, iako znamo da su i posljednje godine bile prilično stresne. Iz Ukrajine je prvi put pobjegao u posljednjim satima prijelaznog roka. Ovaj put nije uspio.

"Niko se vratio u Kijev prije mjesec i pol dana. Prijavljen je u prvoj ekipi, ali ne bih se upuštao u analiziranje njegovog statusa jer nisam trener. Još otkako je napustio QPR radili smo na tome da pronađemo i druga rješenja, ali nije bilo zadovoljavajućih poslova. O njegovom povratku u Dinamo ne znam apsolutno ništa. Zdravka i Zorana Mamića ne poznajem, ali poznajem Marija Mamića i siguran sam da bi me on izvijestio o bilo kakvim kontaktima"

Niko je već dugo udaljen i od hrvatske reprezentacije za koju je kroz selekcije odigrao 117 utakmica. Kovač je nedavno kazao da bi bio najsretniji kada bi Kranjčar sam sebi ispisao poziv u reprezentaciju. Jasno je da na njega više ne računa. Koji su Nikini planovi za budućnost, pitali smo Žgura.

"Već dvije godine mi se pripremamo za novu Nikinu karijeru, ali bilo bi neozbiljno da o tome u ovom momentu govorim. Mogu reći samo da će to biti veliko iznenađenje"

Je li istina da će se posvetiti fakultetu?

"I prije sam htio da bude agilniji po tom pitanju. Razgovarao sam o tome jednom sa Slavenom Bilićem, no on tvrdi da danas nije kao u njegovo vrijeme. Puno je teže biti profesionalni nogometaš i studirati. Niko razmišlja o novoj karijeri, no on je samozatajan i nekonfliktan tip, ne govori i ne traži puno. Možda u nogometu to i nisu baš tražene osobine. Živimo ipak u vremenu i kulturi koji traže probitačnost. Niko me često smirivao, on je jednostavno takav. Vrlo je bistar, govori dva strana jezika i ima određene afinitete. O tome će on više reći kada dođe vrijeme"

31-godišnji Kranjčar ima još godinu dana važeći ugovor s kijevskim Dinamom.

Pročitajte više