Apsolutna dominacija Bayerna: Prisjetite se najboljih trenutaka u Ligi prvaka 2013. godine

Foto: Guliver Images/Getty Images

GODIŠNJI pregled sportskih događaja u 2013. godini nastavljamo s Ligom prvaka. Vrhunac ovog elitnog klupskog natjecanja dogodio se u svibnju na mitskom Wembleyju, gdje je Bayern u velikom njemačkom okršaju slomio Borussiju Dortmund i došao do svog petog naslova europskog prvaka.

Općenito, ovo je definitivno bila godina Bayerna. Pod vodstvom Juppa Heynckesa pokorili su Bundesligu, Njemački kup i Ligu prvaka (sva tri trofeja osvojili su pred nosom Borussije Dortmund), a Guardiola ih je odveo do naslova u europskom Superkupu i na Svjetskom klupskom prvenstvu. Bavarci su u 2013. srušili brojne rekorde.

Osim što su s deset uzastopnih pobjeda u Ligi prvaka nadmašili Barcelonu, Bayern već 41 kolo ne zna za poraz u Bundesligi. Kad smo kod Bundeslige, prošle sezone osvojili su 91 bod, ostvarili su najviše pobjeda u sezoni i nadmašili su svog prvog pratitelja za 25 bodova. Sve u svemu, Bavarci su u ovoj godini srušili 24 različita rekorda, što samo potvrđuje njihovu dominaciju.

Pep Guardiola samo je nastavio tamo gdje je Jupp Heynckes stao.



Osmina finala: Modrićev gol Unitedu, Barcelonin bljesak protiv Milana

Osmina finala odigrana krajem veljače i početkom ožujka ove godine donijela nam je nekoliko zanimljivih okršaja. Milan je u prvoj utakmici dobio starog poznanika Barcelonu s 2:0. Barca je prošle sezone većinu utakmica odigrala bez prvog trenera Tita Vilanove, a to se svakako vidjelo na njihovoj igri. Isto tako, sjetit ćete se da je Barcelona početkom godine upisala i dva neugodna poraza protiv Reala, tako da su samo najveći optimisti vjerovali da će Messi i društvo uspjeti preokrenuti veliki zaostatak od 2:0 iz prvog okršaja s Milanom. Međutim, to se i dogodilo. Barca je svojim navijačima priredila veličanstvenu predstavu te je talijanski sastav otpratila doma sa četiri komada.

Zanimljivo je bilo i u dvoboju između Manchester Uniteda i Real Madrida. Prvi susret odigran na Santiago Bernabeuu završio je 1:1, ali pravo uzbuđenje doživjeli smo u uzvratu na Old Traffordu. United je početkom drugog dijela poveo zahvaljujući nespretnom Ramosu. Činilo se da će legendarni Alex Ferguson nadmudriti Josea Mourinha, ali Portugalac je tada povukao potez koji je okrenuo susret u korist Reala - ubacio je Luku Modrića. Hrvatski reprezentativac ubrzo je ušutkao navijače Uniteda, a Realov plasman u četvrtfinale potvrdio je Cristiano Ronaldo.

Mario Mandžukić i njegovi suigrači iz Bayerna ponovno će igrati protiv Arsenala u osmini finala ove sezone. Bavarci su prošle sezone u osmini finala izbacili Topnike, koji su im maksimalno zagorčali život. Bayern je u prvoj utakmici u Londonu slavio s 3:1, a Mandžukić je postigao treći gol u uvjerljivom slavlju njemačkog sastava. Međutim, u dramatičnom uzvratu Arsenal je uspio zabiti dva gola, ali Topnici nisu više imali vremena i snage da sruše poljuljane Bavarce.

Četvrtfinale: PSG i Ibra ukazali na sve Barcelonine nedostatke, ludi preokret Borussije

Među osam najboljih prošla su tri španjolska kluba (Malaga, Barcelona i Real), dva njemačka (Borussia D. i Bayern), te po jedan turski (Galatasaray), francuski (PSG) i talijanski (Juventus). Apsolutno najveći fokus javnosti bio je usmjeren na okršaj PSG-a i Barcelone. Iako su Katalonci prošli dalje, pokazali su sve slabosti u igri koje je kasnije Jupp Heynckes pametno iskoristio. Real je preživio vruće gostovanje u Istanbulu te je izbacio Galatasaray, a Bayern je ponovno uz Mandžukićev doprinos našamarao Juventus.

Međutim, pravu ljepoticu gledali smo u Dortmundu u susretu između Borussije i Malage. Nakon miroljubivih 0:0 iz prve utakmice, Španjolci su deset minuta prije kraja uzvratnog susreta poveli 2:1, ali tada se sreća osmjehnula njemačkom sastavu koji je u sudačkoj nadoknadi golovima Reusa i Santane osigurao polufinale i dvoboj protiv Reala.


Polufinale: Bayern - Barcelona 7:0

Kasnije će analize pokazati da je Jupp Heynckes stvorio čudovište, ubojiti stroj. Nijemac je od Bayerna napravio momčad koja melje apsolutno sve protivnike, pa čak i Barcelonu koja je do tada slovila za ekipu koja se jednostavno ne može pobijediti.

U prvom dvoboju Barca je primila četiri gola, a zabila - nula! Malo je reći da je nogometni svijet bio u šoku, a svi navijači Reala koji su likovali zbog činjenice da se njihov ljuti protivnik osramotio pred očima Europe doživjeli su istu sudbinu dan kasnije.

Napadač Borussije Robert Lewandowski odigrao je utakmicu koja će se još dugo pamtiti. Poljak je Realu utrpao četiri gola, dok je Ronaldo zabio počasni, onaj koji budi nadu da će u uzvratu bili bolje. I doista, Mourinho je bacio na Nijemce sve što je imao, ali Borussia se održala na Santiago Bernabeuu te je prolaskom u finale održala nevjerojatan san na životu. S druge strane, Bavarci su ponizili Barcelonu i na Camp Nou te su sa sveukupnih 7:0 osigurali njemačko finale u Londonu.

Mandžukić prvi Hrvat koji je zabio u finalu LP-a

Bayern je u velikom finalu pobijedio Borussiju s 2:1, a Mario Mandžukić ušao je u povijest kao prvi Hrvat koji je postigao pogodak u finalu Lige prvaka.


Bavarci su do petog naslova u klupskoj povijesti stigli u velikom stilu te su pokazali kako će novim stilom igre, kojeg mnogi zovu "tiki-taka 2.0", dugo dominirati kako u domaćem prvenstvu, tako i u Europi.

Guardiola nadmudrio Mourinha, Bayern uzeo Superkup

U najavi nove sezone, Bayern je kao osvajač Lige prvaka odmjerio snage s osvajačem Europa lige, Chelseajem. Ovaj dvoboj bio je posebno zanimljiv i zbog dvojice trenera - Pepa Guardiole i Josea Mourinha. Guardiola se nakon jednogodišnje stanke vratio nogometu te je zamijenio Heynckesa, dok se Mourinho nakon razočaravajuće epizode u Realu vratio tamo gdje ga vole - u London.

Veliki rivali ostali su ovaj put u sjeni fantastične utakmice. Chelsea je sve do 120. minute vodio 2:1, ali tada se Bavarcima ukazao Martinez koji je zabio za 2:2, odnosno priliku da Bayern dođe do novog naslova. Po prvi put u povijesti ovog natjecanja jedanaesterci su odlučivali o pobjedniku, a više sreće imali su Guardiolini igrači koji su zahvaljujući promašaju Romelua Lukakua uzeli novi europski trofej.

Real najbolja momčad jesenskog dijela Lige prvaka, Bayern srušio Barcin rekord


Nova sezona Lige prvaka za nas počinje kvalifikacijskim utakmicama hrvatskih predstavnika. Dinamo je ove sezone sigurno grabio prema trećem uzastopnom plasmanu u to elitno natjecanje i nagradu u iznosu od 10 milijuna eura, ali u 4. pretkolu Modri su naletjeli na posebno inspiriranog Nenada Bjelicu i bečku Austriju, koja se kasnije, za razliku od Dinama, nije osramotila u Europi.

Što se tiče ovogodišnjeg jesenskog izdanja Lige prvaka, možemo reći kako je rano ispadanje Juventusa bilo posve neočekivano. Općenito, Talijani su od tri predstavnika ostali na samo jednom - Milanu. Osim Juvea, Napoli je također doživio ranu eliminaciju, ali momčad Rafe Beniteza dostojno se i časno oprostila od Lige prvaka. Naime, njihova skupina F bila je ujedno i najzanimljivija i najnapetija jer se o prva dva mjesta u skupini odlučivalo sve do posljednje utakmice u skupini.

Napoli je na domaćem terenu ugostio Arsenal, dok je Borussia gostovala u Marseilleu. Talijani su u potpunosti nadigrali Topnike, a čak su i vijesti iz Francuske išle u njihovu korist jer je Marseille držao remi protiv Borussije.

Ipak, sreća je ponovno pomazila trupe Jurgena Kloppa te su Nijemci zahvaljujući Grosskreutzu, koji je zabio tri minute prije kraja susreta, prošli u osminu finala. Borussia, Napoli i Arsenal imali su isti broj bodova (12), ali dalje su prošli samo Borussia i Arsenal.


I dok su Talijani kiksali, Englezi su u dosadašnjem dijelu bili stopostotni. Svi engleski predstavnici su prošli dalje i to sa zapaženim rezultatom. United i Chelsea su prošli dalje kao prvoplasirane ekipe u svojim skupinama, City je u posljednjoj utakmici u skupini pobijedio veliki Bayern te je s istom brojem bodova kao bavarski sastav osigurao proljeće u Europi, a istu je stvar napravio i Arsenal.

Neuništivi Giggs

Statistički gledano, dvije najbolje ekipe u utakmicama po skupinama dolaze iz Madrida - Real i Atletico. Momčad Carla Ancelottija osvojila je 16 bodova uz gol razliku 20:5, dok je Atletico osvojio isto toliko bodova, ali je pritom postigao pet golova manje.

I za kraj, svakako valja spomenuti kako je neuništivom Ryanu Giggsu ovo 19. sezona u Ligi prvaka, odnosno Giggs je sa 145 nastupa preskočio Raula te je postao igrač s najviše nastupa u Ligi prvaka.

Što nas očekuje u 2014.?

Krajem veljače nastavlja se natjecanje u Ligi prvaka. Svakako najzanimljiviji dvoboj bit će onaj između Manchester Cityja i Barcelone, a s velikim zanimanjem pratit ćemo i susrete Milana i Atletico Madrida, Chelseaja i Galatasaraya te Arsenala i Bayerna.



Podsjećamo, veliko finale na rasporedu je 24. svibnja u Lisabonu.

 

Pročitajte više