Arena se prekasno probudila: Rusi pobijedili Hrvatsku za finale futsal Eura!

HRVATSKA nije uspjela iznenaditi Rusiju u polufinalu Europskog futsal prvenstva. Drugi favoriti turnira (iza Španjolske) u fantastičnoj atmosferi prepune Arene Zagreb slavili su 4:2. Oba gola za Hrvatsku zabio je Dario Marinović.

> Stanković: Bilo bi mi lakše da su nas Rusi razbili!

Igrači Mate Stankovića bili su impresionirani protivnikom, na terenu su bili ukočeni sve do posljednjih pet minuta kada su nošeni gromoglasnom podrškom s tribina krenuli po izjednačenje. Bilo je prekasno. Čvrsti Rusi uspjeli se obraniti, a dva puta ih je u posljednje dvije minute spasila stativa.

Kao što se danima najavljivalo, zagrebačko polufinale srušilo je rekorde gledanosti. Povijesni uspjeh hrvatske futsal reprezentacije privukao je više od 14 tisuća navijača na tribine. Pobjedu nisu vidjeli, ali priliku će imati već u subotu na utakmici za broncu.

Rusi zabili nakon 50-ak sekundi

Utakmica je tek počela, igrači se nisu ni zagrijali, a Ivo Jukić već je vadio loptu iz hrvatskog gola. Nakon pedesetak sekundi igre Prudnikov je pobjegao obrani Hrvatske i lijepo pogodio između hrvatskog vratara i prve stative za 1:0. Četiri minute kasnije Rusi su povisili na 2:0 nakon što su Brazilci Cirilo i Pula izigrali našu obranu. Cirilo opalio s desne strane i pogodio pored Jukića u mrežu. Hrvatska je prijetila, ali bili su to rijetki izleti na rusku polovicu terena. Stankovićevi igrači plašili su se napasti, a kad god bi uspjeli pritisnuli protivnike, Brazilci su ulazili s klupe i prevagnuli na rusku stranu.

Suton, Marinović i Novak kombinirali su oko ruskih igrača, mijenjali strane, a brojna pogrešna dodavanja samo su jasnije pokazivali koliko im je koncentracije nedostajalo večeras. Nije pomogao niti rani time-out hrvatskog izbornika. U 16. minuti Abramov je zabio i treći gol iz odbijanca nakon dobre reakcije vratara Jukića.

Stative spašavale Ruse u posljednjim minutama 

Nije dobro krenulo ni u drugom dijelu utakmice. Tek što su se vratili s odmora, Rusi su zabili za 4:0. Hrvatska obrana i Jukić su izletili zaustaviti novi napad Rusa, a Puma je dočekao spreman odbijenu loptu i lako je spremio u praznu mrežu.

Prvi strijelac Hrvatske na turniru Dario Marinović u 26. je minuti podigao Arenu na noge zabivši za 1:4 nakon duge akcije naših kojom su jedva uspjeli probiti rusku obranu. Publika je tražila još, ali nova pogrešna dodavanja samo su olakšavala ruskim igračima u čuvanju rezultata. No, u posljednjih desetak minuta ušlo se u drugačijem ritmu.

Izbornik Stanković napravio je ono što je trebao puno ranije - umjesto vratara u igru je ubacio petog igrača Tihomira Novaka koji je odlično asistirao Marinoviću za 2:4 i njegov peti gol na turniru. Arena je "eksplodirala", navijači su tražili još, a Rusi se stisnuli pred svoj gol gdje su do kraja odolijevali napadima.

Bile su to najnapetije minute utakmice, Marinovićeva dva pokušaja izbila je obrana, Grcić je s desne strane pogodio suprotnu stativu, a onda je isto napravio i Novak na drugoj strani, ali promjene rezultata nije bilo.

Pročitajte više