Australski košarkaši prvi izborili plasman na OI u Riju

Foto: Hina

KOŠARKAŠI Australije pobijedili su u utorak Novi Zeland 89:79 i u uzvratnoj utakmici Prvenstva Oceanije odigranoj u Wellingtonu te na taj način postali trećom reprezentacijom koja je osigurala nastup na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru.

Australija je s dvije uvjerljive pobjede, 71:59 prije tri dana u Melbourneu i 89:79 u Wellingtonu, dokazala da se radi o reprezentaciji koja neće biti prolaznik na olimpijskom turniru za godinu dana u Riju.

"Boomersi" je do uvjerljive pobjede u uzvratu na Novom Zelandu predvodio razigravač Clevelanda Matthew Dellavedova s 14 koševa i 5 asistencija. David Andersen je postigao 11 poena, Bairstow i Andrew Bogut po 10, a centar hrvatskih korijena tome je dodao i 10 skokova. Kod Novozelanđana je najbolji sa 16 koševa bio Corey Webster.

Australcima je ovo 19. naslov prvaka Oceanije, natjecanja u kojem za suparnika imaju samo Novi Zeland koji je posljednji put uspio slaviti u dvije utakmice 2009. godine. I "Tall Blacks" će imati priliku izboriti svoje mjesto na olimpijskom turniru kroz jedan od tri kvalifikacijska turnira koji će biti održani u srpnju sljedeće godine.

Ne treba zaboraviti ni da u ovogodišnjem australskom trijumfu ima i hrvatskog začina. Osim što je Andrew Bogut jedan od stupova reprezentacije, "Boomersi" su dio priprema za sudare s Novim Zelandom održali u Novalji krajem srpnja.

Osim Australije, zasada je poznato da će na olimpijskom turniru igrati domaćin Brazil i reprezentacija SAD-a kao aktualni svjetski prvak. Preostalo je još devet mjesta koja će popuniti prvak Azije, prvak Afrike, finalisti Prvenstva Amerika, finalisti Europskog prvenstva te pobjednici tri kvalifikacijska, predolimpijska turnira koji će biti održani od 5. do 11. srpnja 2016. godine. 
 

Pročitajte više