Biliću u motiviranju igrača za Španjolsku pomaže Winston Churchill

GOVOR koji treneri održe igračima prije nego što istrče na teren jako je važan za motivaciju. Možda je najbolji primjer 2009. kada je trener Barcelone uoči finala Lige prvaka s Unitedom pustio igračima dijelove fila Gladijator koji je bio pomiješan s isječcima Barcinih utakmica. Neki su igrači navodno plakali nakon filma, a recept je uspio - Barcelona je istrčala na teren, grizla kao da joj se radi o životu i preuzela naslov prvaka Europe.

Do početka utakmice sa Španjolcima ostali su još sati. I hrvatski će nogometaši tu utakmicu morati odigrati kao da im se radi o životu žele li proći u četvrtfinale. Više se ništa ne može napraviti po fizičkog spremi igrača, no zato ih se može dodatno motivirati. Slaven Bilić je to objasnio na primjeru britanskog ratnog premijera.

"Govor prije utakmice je jako važan. Winston Churchill je rekao da mu za govor koji traje dva sata ne treba priprema. Ali da mu za govor koji traje 45 sekundi trebaju dva dana pripreme", rekao je Bilić za BBC.

Kako će onda motivirati igrače?

"Reći ću im da moramo vjerovati da moramo proći. Igramo protiv europskog prvaka, svjetskog prvaka, najbolje momčadi, blablabla...Imamo dobru momčad i moramo vjerovati. Držati se naše taktike, biti hrabri i vjerovati da možemo. I uspjet ćemo", kaže Bilić.

Pročitajte više