Bivši izbornik Aco: Bili smo loptu do polufinala, odlučili su suci

Foto: Hina

"CRNA rupa u našoj igri početkom treće četvrtine kada smo izgubili čak sedam lopti, te dvije odluke sudaca na našu štetu u zadnjih 30 sekundi na tri poena zaostatka odlučile su pobjednika", sumirao je Aco uzroke poraza od Srbije (83:86) u četvrtfinalu olimpijskog turnira.

"Presudio je početak treće četvrtine, tih prvih pet minuta u koje smo ušli bez playmakera jer je Ukić bio s tri osobne pogreške. Jednostavno dogodilo se da Bilan mora prenositi loptu i uslijedile su pogreške. Sve ostalo je povijest", kazao je Petrović i precizirao sudačke greške koje smatra ključnima za konačan rezultat:

"U zadnjih 30 sekundi suci su donijeli dvije odluke koje su izravno odlučile pobjednika. Radi se o nepostojećem prekršaju nad Raduljicom i nesportskoj pogrešci Jokića koja nije svirana, a to su četiri bacanja za nas i pobjeda. Čestitam Srbiji na pobjedi, ali mislim da bi i mi imali šanse u polufinalu protiv Australije. Bez obzira na sve, ponosni smo na naš nastup u Riju. I sada stojim pri mišljenju, da unatoč deficitu igrača, nisam pogriješio jer nisam širio momčad nakon Torina. Ovdje su igrali samo oni koji zaslužuju, dakle oni koji su prošli pripreme i u Torinu ostvarili plasman na OI", odlučan je Petrović koji je dogovorio suradnju s reprezentacijom i Savezom samo za ciklus Rio.

Što ako Savez bude inzistirao na njegovu ostanku? 

"Dogovor je bio samo za ovaj ciklus. Sada nije ni vrijeme ni mjesto da se razgovara o meni, ne želim o tome. Onaj koji dolazi poslije mene imat će dobre temelje, slijedi nam EP i hrvatska košarka se vraća".

Aci se vraćaju ključni trenuci koji su zapečatili poraz...

"Mačvan nam je zabio sedam koševa, ne kao koncepcijski rizik, nego kao produkt pogrešaka. Dobili smo prvo poluvrijeme sa šest razlike. Treći Ukićev prekršaj natjerao me da krenem s visokom postavom, odnosno vanjskim igračima bez playa, kako bi Roka sačuvao za završnicu i to je rezultiralo s pet minuta crnila što nas je koštalo bitke za medalje. Sve ostalo je povijest."
 
Zašto je krenuo bez Babića umjesto Ukića drugo poluvrijeme?
 
"Zato što sam htio dobiti Hezonju i tako odgovoriti na njihovu agresivnost. Problem nam je bila agresivnost Srbije na vanjskim linijama. Ali pogubili smo se i dok smo se vratili u ritam, prošlo je dosta."
 
Opet se osvrnuo na suce:
 
"Ne želim da ova priča završi mojim pritužbama na suce, ali u posljednjih 30-ak sekundi dvije njihove iznimno bitne greške otišle su u korist Srbije - nepostojeći prekršaj Bilana na Raduljici i ono što je najtragičnije, Jokiću nije svirana nesportska osobna greška, što bi značilo četiri bacanja i lopta sa strane za Hrvatsku."
 
Čestitam Srbiji i želim joj sreću, ali sudačke greške gurnule su je u polufinale.
 
Je li Dario Šarić izgorio?
 
"To trebate njega pitati." 
 
Izjavio je da se smatra krivcem?
 
"On ima 22 godine, ovo mu je prva velika utakmica i treba stati u red."
 
On na petici?
 
"Bilan i Planinć tamo su odradili sjajan posao, zašto bih njega stavljao tamo?"
 
Petrović razumljivo ne može da ne odluta u reminiscencije nakon ovako dramatičnog poraza od najvećeg rivala:
 
"Završen je sjajan ciklus, sjajna dva i pol mjeseca, zahvaljujem igračima. Šteta, da je bilo malo više korektnosti u zadnjih 30-ak sekundi u dvije sudačke odluke, šteta što je ostala ta mrlja..."
 
Što je rekao igračima na kraju?
 
"Sjajan posao ste napravili, fantastična dva i pol mjeseca su iza vas. Dignite glave i idemo dalje."
 
Je li Vam žao što niste pozvali još igrača na Igre nakon uspješnih kvalifikacija?
 
"Nitko novi nije zaslužio biti u ovoj reprezentaciji nakon onog što smo prošli u Torinu. Nisam htio širiti rotaciju i tako gubiti najveću vrijednost ove momčadi, a to je homogenost. A i pitanje je kako bi se ti novi igrači uklopili u momčad i bi li nam donijeli dodatnu kvalitetu."

Pročitajte više