Brazil u polufinalu! Najskuplji stoperski par svijeta srušio Kolumbiju

Foto: Hina/Guliver Image/Getty Images/Index

BRAZIL je pobijedio Kolumbiju s 2:1 i izborio polufinale Svjetskog prvenstva u kojem će igrati protiv Njemačke 8. srpnja u Belo Horizonteu.
 
Obrana je donijela Njemačkoj polufinale, a isti dio momčadi među četiri je odveo Brazil. Thiago Silva i David Luiz, osim što su odradili sjajan posao u obrani, postigli su oba pogotka za trijumf svoje reprezentacije koja je odigrala najbolju utakmicu na ovom Svjetskom prvenstvu.
 
Iako se uoči susreta smatralo kako Kolumbijci imaju veliku psihološku prednost zbog pritiska kojeg osjećaju Brazilci kao domaćini natjecanja, na travnjaku je bila potpuno drugačija priča. Kolumbija je u četvrtfinalni okršaj ušla s prevelikim respektom prema suparniku koji je to iskoristio i poveo već u sedmoj minuti.
 
Neymar je izborio i izveo korner, a zaboravljeni Thiago Silva je s druge vratnice ugurao loptu u kolumbijsku mrežu.
 
 
Promašaji Hulka i golčina Luiza
 
Nastavio je Brazil napadati nemoćnu Kolumbiju koja je samo zahvaljujući nepreciznosti Hulka na poluvrijeme otišla sa samo jednim golom zaostatka. Nogometaš Zenita propustio je tri odlične prilike da osigura mirniji nastavak utakmice svojoj momčadi.
 
Brazil je, ipak, u 69. minuti stigao do dva gola prednosti. David Luiz je izveo slobodnjak s 30 metara i postigao jedan od najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Svoj drugi gol na ovom natjecanju i drugi ukupno u dresu Brazila. 
 

Scolari bespotrebno povukao momčad i pomogao Kolumbijcima
 
Izgledalo je da se, dotad katastrofalna i preplašena Kolumbija, ne može vratiti, no jednim lošim taktičkim potezom brazilskog izbornika utakmica se preokrenula. Luiz Felipe Scolari povukao je momčad, koja je odlično stajala, na svoju polovicu i tako omogućio Kolumbijcima da se približe brazilskom golu.
 
Izabranicima Josea Pekermana trebalo je samo nekoliko minuta da iskoriste Scolarijev poklon. Bacca je utrčao iza leđa obrane, vratar Julio Cesar ga je srušio i Kolumbija je dobila priliku smanjiti zaostatak iz jedanaesterca. Loptu je uzeo James Rodriguez i rutinski zabio svoj šesti gol na Svjetskom prvenstvu.
 
Rodriguez u suzama, Pekermanov prvi poraz na svjetskim prvenstvima
 
Do kraja utakmice gotovo svi nogometaši Brazila bili su u svom kaznenom prostoru spašavajući vodstvo. Uspjeli su u tome jer Rodriguez i društvo, unatoč inicijativi, nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti Cesara u posljednjih 15 minuta.
 
Nakon utakmice Rodriguez, najbolji strijelac prvenstva, plakao je, a tješili su ga svi nogometaši na travnjaku. Tješio ga je i izbornik Pekerman kojem je ovo bio prvi poraz na svjetskim prvenstvima u desetoj utakmici.
 
 
Problemi za Brazil: Ozljeda Neymara, suspenzija Silve
 
Iako je odigrao najbolju utakmicu na 20. Svjetskom prvenstvu Brazil je ponovno teško stigao do pobjede i možda platio skupu cijenu budući da se tri minute prije kraja ozlijedio Neymar koji je na nosilima napustio travnjak.
 
Brazil će protiv Njemačke biti i bez kapetana i vođe obrane Silve koji je zaradio vjerojatno najbespotrebniji karton na ovom natjecanju - ometao je kolumbijskog vratara Ospinu u izbijanju lopte i zbog toga ga neće biti u polufinalu.
 
Brazil čeka da se probude Hulk, Fred i Oscar
 
I dok će Silvu zamijeniti Dante, koji odlično poznaje njemačke nogometaše iz Bayerna i Bundeslige, neigranje Neymara je ogroman problem za Scolarija. I večeras, kao u prve četiri utakmice, Neymar je bio jedini brazilski ofenzivac koji je pokušavao nešto napraviti i ovaj Brazil je nemoguće zamisliti bez njega.
 
Brazil i dalje čeka da se probude Hulk, Fred i Oscar. Hulk je večeras barem pokušavao prekinuti golgeterski post, dok se preostala dvojica nisu niti našla u prilici da ugroze kolumbijski gol. A bez njihovog doprinosa Neymar i Luiz će teško sami odvesti Brazil u finale...
 

 

 
 
 
 

Pročitajte više