Čudesni Ochoa šokirao Brazilce: Hrvatska za osminu finala mora pobijediti Meksiko

Foto: HINA

MEKSIKO je u Fortalezi na krilima fantastičnog Guillerma Ochoe zaustavio Brazil i tako uvelike zakomplicirao situaciju Hrvatskoj. Bilo je 0:0.

28-godišnji vratar Ajaccioa protekle je sezone primio čak 72 gola u Le Championnatu, a onda na stadionu Castelao obranio najmanje četiri stopostotne prilike Cariocama, gurnuvši Meksiko na korak od plasmana u osminu finala Svjetskog prvenstva. Hrvatska tako za prolazak među 16 najboljih treba u svakom slučaju pobijediti Meksikance u posljednjem kolu.

Hrvatska može dalje i remijem protiv Kameruna

Čak i u slučaju eventualnog remija protiv Kameruna, izabranici Nike Kovača mogu dalje pobjedom od dva razlike u završnici skupine, međutim nakon sjajne predstave Meksikanaca protiv Brazila, postavlja se pitanje posjeduje li Hrvatska toliko kvalitete da jednu izrazito ozbiljnu i karakternu momčad svlada s nekoliko golova razlike.



Fifa nakon Nishimure poslala tešku sudačku artiljeriju u skupinu A


Dva su glavna razloga posrnuća Scolarijevih pulena u drugom susretu skupine. Kao prvo, izostanak japanskog suca Juichija Nishimure, koji bi zasigurno u odnosu na iskusnog Turčina Cakira, u posljednjoj minuti susreta svirao kazneni udarac na Marcelu. Kontakt brazilskog i meksičkog braniča bio je u najmanju ruku identičan, ako ne i snažniji od onog Dejana Lovrena i Freda.


Carioce jednostavno nemaju "pravog" napadača


Drugi razlog onaj je koji smo već nekoliko puta spominjali. Aktualna selekcija Brazila osim polivalentnog Neymara, koji se puno troši na krilima i u sredini terena, nema pravog golgetera koji može riješiti utakmicu. Možda i najtužniji trenutak bio je onaj kada je izašao Fred, a nakon desetljeća raznoraznih golgetera svjetske klase, na teren ušao drugi najbolji napadač, 27-godišnji Jo koji je u svoje posljednje četiri sezone na Starom kontinentu zabio 10 golova.



Meksiko protiv Brazila otkrio raskošno lice


Kada govorimo o Meksiku, onaj kišni dvoboj protiv Kameruna ni u kom slučaju nije bio preslika mogućnosti ekipe Miguela Herrere. Meksiko je, unatoč činjenici da je Ochoa nedvojbeni igrač utakmice, bio u velikom dijelu susreta više no dostojan protivnik. Čini se kao vrlo uigrana, iskusna momčad koja zna zadržati loptu i ne podliježe pritisku. Nadalje, El Tri se ne libi napasti, a da je bilo više sreće ili spretnosti u udarcima, mogao je pobjedom iznenaditi cijeli svijet.

Veznjaci Guardado, Vasquez i Herrera najveća snaga El Tri-ja

Hrvatski reprezentativci moraju posljednji dvoboj skupine shvatiti izrazito ozbiljno. Ochoa je očigledno u sjajnoj formi, a trojac Rodriguez-Marquez-Moreno uz pomoć Aguilara i Layuna na bokovima vrlo kompaktan pa čak kada su s druge strane Oscar, Neymar i društvo. Guardado, Vasquez i Herrera odrađuju strašan posao u veznom redu i za razliku od hrvatskih veznjaka imaju sjajne udarce, dok dos Santos i Peralta, iako nekonzistentni, mogu uvijek biti opasni.


Pročitajte više