Dinamo se oprostio od kapetana: "Svi smo mi Joe"

Foto: Hina

UOČI posljednje utakmice ove godine Dinamo se oprostio od kapetana Josipa Šimunića koji je zaključio karijeru u modrom dresu.
 
>Velika mrlja za kraj sjajne karijere
 
>Tamo gdje je rođen Joe
 
Šimunić je u dresu Modrih igrao dva puta u skupini Lige prvaka i dva puta u skupinama Europske lige. Osvojio je tri naslova prvaka, te po jedan Kup i Superkup. U nešto manje od tri i pol godine koliko je proveo u Dinamu Šimunić je upisao 116 nastupa i zabio 8 pogodaka.
 
Na oproštaju od Dinama dobio je uokviren dres s brojem 116 na kojem je pisalo "Svi smo mi Joe".
 
S Dinamom igrao Ligu prvaka i uzeo tri naslova prvaka
 
Šimunić je u Dinamo stigao u ljeto 2011. nakon više od desetljeća uspješne karijere u Njemačkoj gdje je igrao za Hoffenheim, Herthu i HSV. S Dinamom je odmah u prvoj sezoni igrao Ligu prvaka, te osvojio duplu krunu - prvenstvo i Kup. Modr' su predvođeni Josipom kao kapetanom iduće godine obranili naslov prvaka i još jednom igrali u skupini elitnog klupskog natjecanja, da bi prošle godine prvenstvu dodali i Superkup, te nastup u skupinama Europske lige. Dinamo je i ove godine igrao u Europskoj ligi, te uvjerljivo vodi u prvenstvu.
 
"Josip je bio itekako važan kotačić u svim uspjesima Dinama, a svojim liderskim sposobnostima i golemim iskustvom, kako na terenu tako i van njega, pomogao je u razvoju mnogih mladih igrača kao što su "njegovi stoperi" Tin Jedvaj i Jozo Šimunović, ali i Alen Halilović, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić i brojni drugi," poručili su iz Dinama.
 
 
Šimunić je za reprezentaciju Hrvatske odigrao čak 105 utakmica i postigao tri gola.
 
Igrao je na dva svjetska prvenstva, 2002. u Japanu i Koreji te 2006. u Njemačkoj i tri europska prvenstva, 2004. u Portugalu, 2008. u Austriji i Švicarskoj te 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Svjetski poznat postao je na svjetskoj smotri u Njemačkoj u dvoboju protiv Australije, kada mu je engleski sudac Graham Poll dodijelio čak tri žuta kartona prije no što ga je isključio.
 
Poll je u autobiografiji koja je izašla nekoliko godina kasnije otkrio kako je Šimunića zamijenio za broj 3 australske reprezentacije Craiga Moorea, jer je Joe imao izvorni australski naglasak. Osim navedenog, Šimunić je poznat i po nevjerojatnoj tehnici, kojom je često izluđivao protivničke napadače. Niko Kranjčar u nekoliko je navrata istaknuo kako Joe na terenu djeluje kao Ronaldinho.
 
Kontroverza s Maksimira obilježila mu je karijeru
 
Ipak, najveća kontroverza u njegovoj gotovo 20-godišnjoj karijeri dogodila se 19. studenog 2013. godine, kada je nakon kvalifikacijskog dvoboja protiv Islanda na Maksimiru, uzeo mikrofon i pozvao gledateljstvo na ustaško skandiranje. Uslijedila je osuda svih političkih instanci i medija, a stasiti branič konstantno je tvrdio kako je on samo iskazao svoju ljubav prema domovini.
 
Od FIFA-e je dobio deset utakmica suspenzije, što je značilo propuštanje Svjetskog prvenstva u Brazilu, ujedno i kraj reprezentativne karijere.
 
Pravi oproštaj od reprezentacije zapravo nikad nije imao, dok se ovaj na Maksimiru odvio pred minornim brojem gledatelja. Na kraju se može reći da Joe otišao na mala vrata, preostaje nam vidjeti na kakvoj ćemo ga funkciji gledati u budućnosti.

Pročitajte više