Dvije godine od odlaska najvećeg nogometnog revolucionara: Na današnji dan preminuo Tomislav Ivić

NA DANAŠNJI dan prije dvije godine preminuo je proslavljeni hrvatski trener i legenda Hajduka Tomislav Ivić.

U svojoj bogatoj karijeri Ivić je vodio momčadi iz čak 14 država i četiri reprezentacije. Ako i nije jedan od najvećih trenera u povijesti, svakako je bio najsvestraniji. Osvojio je sedam nacionalnih prvenstava (od čega tri s Hajdukom), sedam nacionalnih kupova, europski Superkup i Interkontinentalni kup.

Kao igrač nosio je dresove RNK Splita i Hajduka, a Split mu je bio i prvo trenersko iskušenje, daleke 1967. godine. Već iduće sezone u ruke je dobio Hajdukovu omladinsku školu, a trener seniora Hajduka postao je 1973. godine, kada je zasjeo i na klupu Jugoslavenske reprezentacije. Među klubovima koje je Ivić vježbao velika su nogometna imena poput Ajaxa, Anderlechta, Galatasarayja, Panathinaikosa, Porta, zagrebačkog Dinama, PSG-a, Atletico Madrida, Marseillea, Benfice, Monaca, Fenerbahcea...

Iako je titule osvajao u Nizozemskoj, Belgiji, Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj, najdraži su mu uvijek bili uspjesi na klupi Hajduka, kojem se često vraćao. Između 1973. i 1976. tako je potpisao šest Hajdukovih trofeja u nizu (dva prvenstva i četiri kupa), da bi se u rodni grad opet vratio 1978. godine i ponovo osvojio prvenstvo Jugoslavije.

Hajduku se Ivić nakratko vratio i 1986. godine, prije nego je otišao u Porto i ušao u legendu jednog od najvećih portugalskih klubova. U samo jednoj sezoni Ivić je s Portom osvojio četiri trofeja: prvenstvo, kup, europski Superkup i Interkontinentalni kup. Iviću su nakon toga sva vrata bila otvorena, a on je još neko vrijeme lutao Europom, prije nego je 1994. postao direktor hrvatske reprezentacije i zajedno s Ćirom Blaževićem odveo "vatrene" na Euro 1996. u Engleskoj.

Ivić je kao izbornik reprezentacije upisao samo jednu utakmicu; odlučujuću pobjedu 2:1 protiv Italije u Palermu u studenom 1994. godine.  Na Poljud se zadnji put vratio 1997. godine i to kao potpredsjednik kluba zadužen za struku, a u prva četiri prvenstvena kola i trener seniorske momčadi. Nakon kratke epizode kao izbornik Irana, Ivić je dvije sezone vodio Standard iz Liegea, zatim odradio još jednu sezonu u Marseilleu, da bi se od karijere oprostio u Al Ittihadu. Talijanska Gazzetta proglasila ga je najvećim trenerom u povijesti nogometa.

Ivićevi trofeji:


Naslovi prvaka:

Jugoslavija:

1974. HNK Hajduk Split
1975. HNK Hajduk Split
1979. HNK Hajduk Split

Nizozemska, Eredivisie:


1977. AFC Ajax

Belgija, Jupiler liga:

1981. R.S.C. Anderlecht

Portugal, SuperLiga:

1988. FC Porto

Francuska, Ligue 1:

1992. Olympique de Marseille

Osvojeni kupovi


Jugoslavija, Kup Maršala Tita:
1972. HNK Hajduk Split
1973. HNK Hajduk Split
1974. HNK Hajduk Split
1976. HNK Hajduk Split

UEFA Superkup:


1987. FC Porto

Interkontinentalni kup:

1987. FC Porto
Portugal, Taça de Portugal:
1988. FC Porto
Španjolska, Copa del Rey:
1991. Atlético de Madrid

Pročitajte više