EU propovijed: "Alen i Tin su posao raritetan za čovječanstvo! Nismo trgovci robljem! Uništili ste me, možda imam karcinom!"

Foto: Cropix / R. Goršić

S PRVIM danom "nove ere" u Hrvatskoj, stigla je i najava  new age Dinama. Zdravko Mamić dugo nije okupirao eter, posljednji put kada je to učinio, prespavao je u pritvoru. Nije propustio puno, jer  tamo gdje je Hrvatska ušla Mamić posluje i boravi već niz godina.

Ovaj put nema lažne patetike, Alen Halilović i Tin Jedvaj odlaze bez suze u Mamićevom oku. U Maksimiru vlada ponos, iako gazda tvrdi - nije još gotovo! Da jest, Dinamo bi transfer već objavio.

Jedan od uspješnijih hrvatskih privatnika nada se da će uskoro i to završiti, uz obećanje da će obojica ostati u Dinamu još godinu dana.

"Razgovori i pregovori oko njihovog transfera u Tottenham traju, taj posao apsolutno nije gotov. Tottenham nije jedini. Nadamo se da će se posao realizirati i da će Tin i Alen otići u Tottenham, ali to nitko ne može garantirati. Da je gotovo, već bi to objavili. Ne možemo ni stopirati informatičku eru i objavu informacija. Puno puta su mediji spriječili posao ili ga učinili skupljim. Ne ljutimo se na vas, vijesti su vaš posao, a naš je posao da radimo svoj posao odgovorno. Ako se transfer završi, obojica će ostati u Dinamu još.  Ne bi bilo iznenađenje da neki drugi jaki klub završi posao. Ne postoji klub u TOP 20 koji nije pitao za njih. Čovjek iz Bayerna gledao je treninge Dinama. Jedan od najjačih skauta svijeta, bez kojeg Wenger nije donio nijednu odluku, gledao je stotine treninga i utakmica Dinama"

Iskrcao sam obitelj Halilović s kamiona za Madrid. Bilo bi bolje da smo ga pustili za nula kuna.

"Ja sam obitelj Halilović skinuo iz kamiona kada su krenuli u Madrid. I sada kada sam Dinamu donio milijuna od Halilovića, ne valja. Bilo bi bolje da je otišao u Real za nula kuna"

"Bolno je kada napravimo ovakve transfere dva 17-godišnjaka što je raritetno u povijesti čovječanstva. Umjesto da se time ponosimo, da naša škola izbacuje takve dragulje i kada već ne možemo uživati u njihovoj igri za naš Dinamo, a znamo da nema sile i snage koja može spriječiti njihov odlazak...  Sve se prikazuje u lošem svjetlu. A naš Hajduk... Znate da se na bavim njihovim poslovima, ali prije tri dana čitam, pa ću citirati Slavena Alfirevića "Dokapetan Hajduka Oremuš pod okriljem noći napustio kamp i odlazi na posudbu u 12. plasirani krug izraelske lige.." A on kaže da je to super posao. Skoro sam završio na hitnoj! Sram me da dokapetan Hajduka odlazi na takav način, a kako se o Dinamu piše, to je strašno i nije fer. Imamo dvostruka mjerila sami prema sebi. Ne znam što je to u nama ružno da kada se trese Kine, kada propadaju europske banke, kada naši sugrađani ostaju bez posla...a mi ostvarujemo u najvećoj krizi najveće investicije"

Znam kako sam se osjećao kada me simpatija iz 6c gledala dok skačem u dalj. To Dinamu znače navijači

Jasno da se nije razgovaralo samo o novoj transfer bombi. Mamić je komentirao svoje zdravstveno stanje, tržišnu situaciju, američki kapital u Hajduku i nesposobnost splitskog gradonačelnika.

Ističe da je Dinamo pojam transparentnosti.

"Čuvaju nas zaštitari da bismo mogli raditi! Ja ne izričem zabrane dolaska na stadion. Jao si ga sportašu koji je svrha sam sebi. Ja sam nesretan zbog toga. Sve ovo, folklor, jačanje momčadi, to su napravili ljudi u klubu. Sve loše su napravil loši ljudi: bilo pojedinci, bilo politika koja u deset godina nije napravila nacionalni stadion. Dinamo je primjer svega što je uspješno, dobro, transparentno i zakonito, a svi koji o nama loše govore sudjeluju u svemu što je nezakonito"

"Oko Dinama je ružna atmosfera. Da nam je atmosfera kao u nekom srednjem europskom klubu, možete li zamisliti gdje bismo bili. To je kao kada je mene moja simpatija iz 6c gledala dok sam u školi sudjelovao u natjecanju u skakanju u dalj. Vapimo za podrškom, pozivamo BBB, sve grupacije. Nigdje u hrvatskoj ne postoji jedinstvo, ali jezikom dobra želimo razgovarati sa svakom grupom navijača. ne jezikom huškanja. Meni ste napravili pakao od života...", zastao je Mamić pa otkrio da se bori i sa zdravstvenim problemima:

"Možda nosim karcinom u utrobi, ali nemam vremena napraviti pretrage. Ne mogu ništa pojesti, a da mi nije slabo. Nadam se da su to čirevi, gastritis... To bi bilo olakšanje"

....

O narednoj sezoni i terminu "nova era Dinama": Ovo nije trgovačko društvo! Ovo se ne uči niti na jednom fakultetu

"Prioritet Dinama je isključivo sportskoj jačanje! Ali trebalo je doći do faze da uložite u jedno dijete, u jednog Ćorića, milijun eura. Imamo snagu brenda, pameti i sposobnosti, a bogami i nešto ušteđevine"

"Smanjit ćemo cijene ulaznica, za Superkup možete na sjever za pet kuna, na jug za deset, na istok za 15, a na zapad za 20 kuna", najavio je Mamić.

"Nova era Dinama znači; da u naredne dvije godine moramo ostvariti toliko bodova za euro koeficijent da sljedećih deset godina osiguramo natjecanje u Ligi prvaka. Sve radimo da dođemo do toga i to se može pročitati u svakom našem potezu"

"Ovo što radi Dinamo, ovo nećete naći niti u jednoj knjizi niti naučiti na fakultetu. Ovdje rade najbolji menadžeri Europe, ovo nije trgovačko društvo"

"Doveli smo respektabilne igrače, velika pojačanja. Reprezentativac Čilea, pa Pinto... Čitam po novinama kada smo stopirali odlazak Vrsaljka... Kažu mi slijep sam, što se nisam riješio tog smiješnog beka. Sutra kada prodamo Vrsaljka u pravi klub reći će da prodajemo djecu u roblje. Ako ostanu i Pinto i  Vrsaljkom reći ćete, zašto jedan sjedi na klupi. Nikad kraja.

"Migliore? Branio je jedan od top 5 klubova Argentine svih vremena, o tome ste malo pisali" 

O potpori Grada Zagreba Dinamu:

"Potpora Grada Zagreba Dinamu je legalna i javna. I drugi su tako dobivali, no uvijek se prioritetno gledalo na Dinamo. Morate znati da devet milijuna kuna koje Grad daje Dinamu je premalo! Tu smo brojku odavno promašili. Znate li koliko dnevno koštaju bravari, majstori... Bili bismo najsretniji da to preuzme grad. Pravimo štetu sportu, vidio sam toliko rasprava o EU, plašenje uprava, ministarstava... U Hrvatskoj se nikada niti nije ulagalo o profesionalni sport, već u mlade i infrastrukturu. Mi moramo državni novac dovesti u sport. U Mađarskoj je sport proglašen od iznimne važnosti za zemlju i država ga financira. Nitko 15 minuta nije ozbiljno razmišljao o strategiji sporta, dovoljno je pogledati nacionalni stadion. Svi laprdaju. Postoji mogućnost da se stadioni grade iz Eu fondova, ali time se nitko ne bavi. Mi punimo proračun s 25 milijuna kuna godišnje. To vrlo dobro znaju sva ministarstva, oni znaju da je istina ovo što pričam. Umjesto da nas se promovira i ističe kao primjer... Mi smo primjer u Europi" 

O  Rebiću:

"Rebić je bio ozbiljna tema, a uz njegov Split sam napravio najviše za njegovu promociju. Čestitam Splitu, napravili su brend od njega. Pali biste sa stolice da vam kažem... Ma nudio sam pet milijuna eura za Rebića vlasniku Splita, toliko sam ga želio. On je za nas sada iluzija, više nam nije ni potreban. Željeli smo jednog od najpotentnijih igrača Hrvatske, ali Žužul je to dobio. Daj Bože što više Žužula u hrvatskom nogometu"

O wunderkindu Ćoriću i Haliloviću:

"Vratio sam ga u Hrvatsku, a proglašavate me trgovcem robljem. Kada je Kovačić otišao za iznos za koji je otišao, više niste pisali da se dobro ne razvija. Pogledajte što ste prije dva tjedna pisali o Haliloviću; kakav Alen, kakva reprezentacija... Plakali ste što smo izgubili Ibrahimovića, a sada kada je ovaj drski Štimac napravio hrabru stvar, onda se pitate zašto. Taj dečko će vas 20 godina uveseljavati. Mi svi moramo ići na ispovijed, čini mi se"

O Sammiru: On je igrač koji je najviše dao Dinamu u zadnjih 20 godina! 

"Sammir ima svoje želje. Dio je njegova krivnja, ali više smo krivi mi; dio medija i navijača. Želio je otići, ali on je kao i svaki drugi želio otići. Ako nema ponude, a trenutno nema, on će ginuti za Dinamo. Tako je stalno. Odigrao je 330 utakmica, nije stroj, ali njegov doprinos Dinamu u zadnjih 20 godina... Nitko nije dao toliko Dinamu! Ako neće produžiti ugovor, neka ode kao slobodan igrač. To je život. Ali da je netko drugi, bio bi na tribini i pod pritiskom da produži ugovor. Sammir je zadužio Dinamo i imamo ga ispratiti s pljeskom preko ovog plavog tepiha. Što god bude, Sammir će sigurno igrati s nama kvalifikacije za Ligu prvaka. I to je već nešto"

O Kelavi:

"Već dvije godine želio je vani, rano je ostao bez tate i želio je otići da osigura egzistenciju. Molio je da ga pustimo ako bude prilike. I došla je ta prigoda. 600 tisuća eura nama za transfer, 500 tisuća godišnje Kelavi. Sve ćemo učiniti da s Kelavom ostanemo u trajnoj vezi. Kelava nije otjeran. Zar ćete reći da tjeramo Vrsaljka ako smo doveli Pinta?" 

>>> OPŠIRNIJE o odlasku Halilovića i Jedvaja:

The Sun: Tottenham je pobijedio svoje londonske rivale u borbi za Halilovića i Jedvaja! Guardian: Klinci koji godišnje vrijede pola milijuna funti! 

Navijači Tottenhama o Haliloviću

Urednik FourFourTwo: Dinamo preuveličava brojke kod transfera!

Igrači koji svoje najbolje godine nisu dali Dinamu

Pročitajte više