Englezi potrošili četiri puta manje nego lani - "samo" 60 milijuna funti

ZA MJERAMA štednje posegnula i nogometna NBA - premijerligaški klubovi potrošili su u siječanjskom prijelaznom roku 60 milijuna funti, niti 30 posto iznosa koji je potrošen u prvom mjesecu prošle godine (225 milijuna funti).

Polovica od tih 60 milijuna funti potrošena je posljednji dan što je također veliko smanjenje nakon što se 31. siječnja okrenulo 135 milijuna funti, a zadnji dan ljetnog prijelaznog roka 100 milijuna funti. Tri kluba (Chelsea, Queens Park Rangers i Newcastle) potrošili su više nego ostalih 17, a Chelsea je i lani bio među najizdašnijima (skupa s Liverpoolom, Aston Villom i Manchester Cityjem spiskali su 180 milijuna funti).

Logično, ogromne su i razlike kad su u pitanju pojedinačni transferi. Fernanda Torresa Chelsea je platio 50, Liverpool je za Andyja Carrolla izdvojio 35, a ove godine je najveća odšteta iznosila "sitnih" 15 milijuna funti.

U Engleskoj su sve više na cijeni stranci, a dokaz toga je i podatak da je čak 30 milijuna funti potrošeno na igrače izvan Otoka. Od preostalih 30 milijuna po 15 otpada na igrače iz Premiershipa i nižih engleskih liga, piše business.co.uk.

Naletilić: Ako su Milan i Juventus bili prisiljeni posuđivati igrače, onda vam je sve jasno. Nisu iz Premiershipa, ali su giganti svjetskog nogometa

U zadnjih 10 godina klubovi iz Premiershipa trošili su više nego u bilo kojoj drugoj ligi, a na koncu godine iznos potrošen u siječnju predstavljao je u prosjeku petinu godišnjih izdvajanja za dovođenje igrača.

Za Marka Naletilića, našeg najuglednijeg nogometnog menadžera, ovakve brojke nisu nikakvo iznenađenje: "Zna se zbog čega je stanje s transferima takvo, recesija je u cijelom svijetu. Ako vam kažem da Milan i Juventus nisu imali novca za kupovinu igrača već su se okrenuli posudbama onda će vam sve biti jasno. Znam da financijska situacija u Italiji nije kao u Engleskoj, ali riječ je o dva giganta svjetskog nogometa", ističe Naletilić, koji nam je prokomentirao i ulazak Queens Park Rangersa među velike dečke kad su transferi u pitanju:

"Oni imaju novog vlasnika, novo je i financijsko stanje u klubu premda moraju sanirati neke dugove, i njima je trenutno jedino bitno ostati u ligi", kaže Naletilić:

"To što je polovica igrača pristigla u Englesku s kontinenta me nimalo ne čudi. Nogometaši koji igraju u Premiershipu ili općenito na Otoku su skupi, cijena im nije mala. Uostalom, pogledajte primjer Nikice Jelavića. Zbog toga se klubovi okreću drugim rješenjima. Primjerice, Queens Park Rangersi su za Cissea izdvojili pet milijuna eura, a riječ je o napadaču koji je u Engleskoj relativno veliko ime, ostavio je traga i u Liverpoolu i u Sunderlandu. Takvog igrača za pet milijuna eura dovesti iz nekog drugog kluba u Premiershipu gotovo je nemoguće", za kraj će.

Pročitajte više