Europa ostala bez jednog od najvećih: Oprostio se Dirk Nowitzki

Foto: Guliver Image/Getty Images

CIJELA dvorana u Berlinu jučer je plakala, ali i cijeli košarkaški svijet. U rijetko viđenoj drami koja se u četvrtak kasno navečer odvijala u Berlinu Njemačka i Španjolska u direktnom dvoboju odlučivale su o četvrtom, posljednjem putniku u osminu finala Eurobasketa. 
 
> Španjolska nakon drame izbacila Njemačku s Eurobasketa, Srbi na putu Hrvatskoj
 
Španjolska je na kraju slavila 77:76, a kako je najavio da mu je ovo posljednji Eurobasket, legendarni Dirk Nowitzki nakon utakmice i konačno se oprostio od reprezentacije za koju je na velikim natjecanjima igrao još od EP-a 1999., kad ga je i Hrvatska jako dobro zapamtila.
 
Da bi susret imao još teatralniju notu pobrinuo se najbolji igrač Njemačke na ovom turniru, sjajni play Spahijinih Hawksa Dennis Schröder, koji je jučer imao učinak od 26 koševa, šest skokova i sedam asistencija.
 
Naime, 3,8 sekundi prije kraja hrvatski sudac Sreten Radović sudio je prekršaj na njemu za tri slobodna bacanja, a play Atlanta Hawksa pogodio je prva dva i promašio treće koje bi Nijemcima donijelo produžetak.
 
Tako su se na jedvice jade provukli Španjolci, koje su mnogi uoči turnira držali za ponajveće favorite, no barem je privremeno odgođen oproštaj također jednog velikana, Pau Gasola, koji baš poput Dirka najavio oproštaj od reprezentacije nakon ovog Eurobasketa.
 
Nakon utakmice uslijedio je filmski oproštaj berlinske dvorane od Plavog anđela, a potekle su suze u čast vjerojatno najvećeg Europljanina koji je uzeo košarkašku loptu u ruke.
 
 

Plavi anđeo, vjerojatno najveći Europljanin svih vremena

Istina, besmisleno je ispucavati ovakve subjektivne stavove i mišljenja, posebno jer je teško, gotovo nemoguće uspoređivati igrače iz različitih vremenskih epoha. Svako je vrijeme nosilo svoje heroje, košarka je evoluirala, a skupa s njom i igrači, a pravog algoritma za vrednovati one najveće nemamo. Ipak, ako ćemo se složiti da je Michael Jordan bio najveći svih vremena, onda je teško pobiti tezu da je Plavi anđeo najveći Europljanin ikada.

Nowitzki nikad nije imao maštu jednog Kukoča, robusnost Sabonisa ili kilerski instinkt Petrovića ili Galisa, no Nijemac je uspio nešto što nitko od navedenih nije. Sam, doslovno sam je odveo svoj Dallas do naslova NBA prvaka, što mu je u Teksasu osiguralo status božanstva, dok je relativno opskurnu reprezentaciju Njemačke vodio do europskog srebra (2005. u Beogradu) i svjetske bronce (2002. u Indianapolisu). Bio je MVP regularnog dijela sezone te MVP finala, nakon tog čudesnog pohoda na naslov 2010. protiv LeBronovog i Wadeovog Miamija.

U reprezentaciji nije bio još od Litve 2011., i želio je pred domaćom publikom zaigrati posljednji put te u nekom super scenariju izboriti Igre u Riju. 
 
Šteta, najveća sportska smotra sljedeće godine proći će bez velikog Dirka.
 

Pročitajte više