Evo nevjerojatnog strijelca koji je pokvario Messijevo slavlje: Chitalu i njegovih 107 komada

Foto: Screenshot

GODFREY "UCAR" CHITALU, ime je koje je, poput golgeterskog kostura iz ormara, nepozvano ispalo na zabavu Lea Messija i Gerda Mullera.

Dok cijeli svijet slavi Messijevih 86 (sada već 88) golova u jednoj kalendarskoj godini i prelazak Mullerovih 85, Zambijski nogometni savez traži od Fife da argentinskom čarobnjaku prizna tek drugo mjesto na ljestvici najefikasnijih strijelaca u jednoj godini - iza njihovog nacionalnog junaka.

Zambijci tvrde da je Chitalu 1972., dakle iste godine kada je Muller postigao donedavno rekordnih 85 golova, zabio ni manje ni više, nego 107 zgoditaka, igrajući za Kabwe Warriors i reprezentaciju Zambije, ali Fifa to ne priznaje.

Chitalu ne može svjedočiti o svom rekordu: Poginuo je u padu aviona zambijske reprezentacije

Junak države koja se nalazi u južnom dijelu Afrike, bez izlaza na more, a najpoznatija je po Viktorijinim vodopadima, nažalost ne može svjedočiti o svojim nepriznatim podvizima: 1993. poginuo je kada se avion sa zambijskom nogometnom reprezentacijom srušio na letu za Senegal, gdje je Zambija, predvođena izbornikom Chitaluom, trebala igrati kvalifikacijsku utakmicu za SP. Nakon što je stao u Gabonu na punjenje goriva, avionu je otkazao jedan od motora i srušio se u more. Poginulo je svih 30 putnika, među kojima Chitalu, predsjednik saveza Michael Mwape i 18 igrača.

Chitalu nikad nije igrao u Europi i samim tim ostao je nepoznat u Zapadnom svijetu, za razliku od sunarodnjaka Kalushe Bwalyje, koji se proslavio igrajući za Brugge i PSV 80-ih i 90-ih godina i koji je smrt u spomenutom avionu izbjegao zato što je posebnim letom iz Nizozemske išao u Senegal na utakmicu.

Četiri godine prije rekorda, zabio 81 gol u sezoni!


Nepriznati golgeter pet puta proglašen je nogometašem godine u Zambiji tijekom 60-ih i 70-ih. Jerry Muchimba, koji istražuje zambijsku nogometnu povijest, tvrdi da je Chitalu još u sezoni 67/68, igrajući za Kitwe United, postigao rekordni 81 gol, ali je golgeterske plafone probio četiri godine kasnije, nakon prelaska u Kabwe Warriors.

Međutim, ovo Muchimbino otkriće, koje je objavio na Zambianfootball.com.co.zm, ne temelji se na egzaktnim istraživačkim metodama, nego na kopanju po prašnjavim kolekcijama starih novina, ali koliko god se on trudio, to ne može biti dovoljno da se Chitaluov rekord prizna kao valjan.

Chitalu nikome nije praštao: Dva gola Policiji, četiri bivem klubu, dva puta po pet i jednom sedam!

Prema novinskim izvorima, Chitalu je dakako zabijao kao na školskom igralištu: u debiju dva gola protiv Majantje (2:2) u afričkom Kupu prvaka, pa onda opet dva u prvoj prvenstvenoj utakmici protiv Zambijske Policije (5:2), nakon čega je uslijedio jedini gol u Superkupu protiv njegovog bivšeg Kitwea, pa čak sedam golova u pobjedi 9:0 protiv Sothosa na otvaranju novog stadiona u Ndoli.

Nije praštao ni u dresu reprezentacije, tako je postigao dva gola u pobjedi Zambije nad Lesothom (6:1) u kvalifikacijama za SP, dodao je dva gola u All Staru utakmici, po dva u finalima "Challenge" i "Chibuku" kupova... I tako je već do kraja listopada 1972. došao fantastična 92 gola, čak 57 više od prvog prtaitelja Bernarda Chande iz Wanderersa.


Nezaustavljivi Chitalu zabio je na 17 utakmica zaredom: Mufurili je postigao sedam, dva puta po pet (Buseku i Roanu), a Shinde je završio sa četiri njegova gola u mreži.

Hat-trickom u finalu Castle Cupa, protiv svog bivšeg Kitwea, došao je do 99 golova u studenom, a magičnu stotku dosegao je i prebacio hat-trickom protiv Kalulushi Stara. Do konačne brojke od 107 golova došao je također hat-trickom, protiv Copperbelt XI.

Nagrada za podvig: Žuta lopta s posvetom!



"Ovaj podvig ostvario sam zahvaljujući nesebičnosti svojih suigrača" skromno je izjavio Chitalu nakon što se konačno zaustavio bušiti suparničke mreže. Nagrada koju je dobio bila je još skromnija: Žuta lopta s njegovim imenom i brojem golova, koju mu je dodijelio sponzor, proizvođač cigareta Rothmans.

Zanimljiva je priča o nastavku njegove karijere, koju donosi Marca: Nakon umirovljenja u Kabwe Warriorsima, postao je trener tog kluba i '84. je doživotno izbačen iz nogometa zbog napada na suca. Naravno, ikona je brzo pomilovana i ubrzo je bio pomoćni trener reprezentacije koja je na Olimpijskim Igrama u Seulu 1988. pobijedila Italiju 4:0. Vratio se u Warriorse nakon što su ispali iz prve lige i zabranio bilo kojem igraču da napusti klub. Odmah su se vratili u prvu ligu, a Chitalu je proglašen trenerom godine.

Filmska priča s tužnim krajem i katarzičnim epilogom

Poveo je perspektivnu reprezentaciju prema SP-u 1994 u Americi. Zambija je s njim bila prva u skupini H afričkih kvalifikacija, nakon kojih je slijedila posljednja faza kvalifikacija i tragični let za Senegal.

Međutim, ova priča ipak ima lijep završetak: Zambija je u veljači ove godine po prvi put u povijesti osvojila Afrički kup nacija, a Kalusha Bwalya, koji je izbjegao pogibiju svih suigrača i izbornika 1993., nakon finalne pobjede nad Obalom Slonovače igrače je poveo u Gabon, na obalu plaže gdje je prije gotovo 20 godina, more izbacilo ostatke zambijske reprezentacije. "Sanjao sam ovo od '93., želio sam uspostaviti vezu između ove i momčadi koje je vodio Chitalu."

Pročitajte više