Je li došao kraj NBA ere? Ovo se nije dogodilo od 2005. godine

Foto: Profimedia

LEBRON JAMES, Stephen Curry i Kevin Durant tri su igrača koja su obilježila posljednje dvije dekade NBA košarke, ali njihova era dolazi kraju. Prvi put nakon 2005. godine ni jedan od njih nije ušao u drugi krug doigravanja. Doduše, potonja dvojica u ligu su došla tek 2009., odnosno 2007. godine, ali u svakoj godini od tada barem je jedan od njih prošao u konferencijsko polufinale, a dvaput su svi zajedno igrali finale.

James je bio prvi izbor drafta 2003., a prvi put je Cleveland Cavalierse uveo u doigravanje u svojoj trećoj sezoni i odmah u prvom krugu izbacio Washington, prije nego što će izgubiti od Detroita. Već iduće sezone odveo je Cleveland sve do finala.

LeBron u osam uzastopnih finala, u dva su bila sva trojica

James je od 2011. do 2018. svake godine igrao u finalu, četiri puta s Clevelandom protiv Golden Statea s Curryjem, a dvaput je na strani Golden State Warriorsa bio i Durant. U svojoj prvoj sezoni s Lakersima LeBron nije ušao u play-off, ali su Curry i Durant opet igrali finale s Warriorsima i izgubili od Toronta.

U pandemijskoj sezoni 2019./20. Lakersi su osvojili naslov u bubbleu Disney Worlda, ali sljedeće sezone ispali su u prvom krugu od Phoenixa, Golden State je zapeo u play-inu, a čast ove trojice spasio je Durant, čiji su Netsi u polufinalu Istoka u majstorici ispali od kasnijeg prvaka Milwaukeeja.

Durant pometen u prvom krugu dvaput u tri godine

U sezoni 2021./22. prvi je krug prošao samo Curry, koji je s Warriorsima osvojio novi naslov, ali LeBron nije ni ušao u play-off, a Duranta i Netse u prvom je krugu pomeo Boston.

Konačno, prošle sezone su sva trojica prošla prvi krug, nakon čega je LeBron s Lakersima izbacio Curryjeve Warriorse, prije nego što će izgubiti od kasnijeg prvaka Denvera, koji je prethodno eliminirao i Durantov Phoenix.

Ove sezone Warriorsi su opet zapeli u play-inu, Durantove Sunse Minnesota je pomela 4-0, a tek nešto malo bolje prošli su LeBronovi Lakersi, koji su Denveru uspjeli otkinuti samo jednu pobjedu.

Pročitajte više