Evo zašto smo prije devet mjeseci predvidjeli da će Lewandowski istisnuti Mandžukića iz Bayerna!

Foto: Guliver Image/Getty Images

"PORTRET ubojice Reala i Bayerna: Lewandowski je napadač bez mane i idealni čovjek za Guardiolu", naslov je komentara objavljenog na Indexu krajem travnja prošle godine, kada se zakuhala priča oko sada već dogovorenog i potpisanog prelaska sjajnog poljskog napadača iz dortmundske Borussije u Bayern.

Portretirali smo tada Lewandowskog nakon što je "sam" izbacio Real u polufinalu Lige prvaka i omogućio njemačko finale na Wembleyu, gdje je njegov aktualni, ipak izgubio od njegovog budućeg kluba.

Dolazak ovog velikog golgetera u Bayern nikako nije dobra vijest za Marija Mandžukića, posebno kada se sjetimo da je nakon Mandžine sjajne prošle sezone (zabio i u spomenutom finalu LP), u kojoj je bio ključni čovjek momčadi što je poharala Njemačku i Europu, Franz Beckenbauer izjavio kako je najbolji napadač u Njemačkoj...

ROBERT LEWANDOWSKI, koji je u samo pet godina prevalio je put od najboljeg strijelca druge poljske lige, do 100 puta vrijednijeg, savršenog golgetera svjetske klase.

Dečko iz susjedstva, prosječnog izgleda, ali ubojite izvedbe

Fantastični 24-godišnjak je napadač kojeg je milina gledati, jer čini se kako doista nema slabu stranu. Posebno jer izgledom, pa i nekim temeljnim performansama, ne odaje kapacitete koje posjeduje:

Uopće nije jake konstitucije, ali snagom dominira u duelu s braničima, a poput susjeda Slepičke, odličan je i kao "mantinela", jer svi koji prate Borussiju, primjetit će da mu suigrači često koriste upravo odličnu "leđnu tehniku" njihovog isturenog napadača, kako bi dobili povratnu loptu.

Visinom od 184 cm, nikako ga se ne može svrstati u divove, ali poput Falcaa, ima sjajan odraz i "duljinu leta". Za njega ne možemo reći ni da posjeduje Ronaldovu sprintersku brzinu, ali odličnom pokretljivošću i spomenutom čvrstinom, odbija nasrtaje suparničkih braniča.

Osjećaj za prostor i igru, dakle "nogometna inteligencija", još je jedna njegova odlika, koja se u punom sjaju pokazuje upravo u igri Borussije, gdje Lewandowski stalno šara po terenu, često se vraćajući prema polušpicama Gotzeu, Reusu i Blaszczykowskom, odakle iz "drugog ešalona" sva četvorica krenu u ubojiti juriš prema protivničkim vratima.

Karijera kao "po špagi"

Znicz Pruszkow. Tako se zove klub u kojem se prvi put čulo za 18-godišnjeg Lewandowskog, koji je u sezoni 2006–07, bio prvi strijelac treće poljske lige s 15 golova i svom klubu omogućio proboj u drugu ligu, gdje će odmah s 21 golom postati najbolji strijelac i tog razreda.

Naravno da mu je druga liga bila pretijesna i u ljeto 2008. za 450 tisuća eura prelazi u Lech iz Poznana, gdje je u prvoj sezoni sa 14 golova drugi strijelac Ekstraklase, ali ostavlja značajan trag u Europi. S jedva 20 godina, za momčad kojoj je gol čuvao Ivan Turina, zabija četiri gola u Kupu Uefa, gdje je odigrao 12 utakmica.

Konstantni rast potvrđuje i iduće sezone, 2008/09, kada je s 18 golova postao najbolji strijelac poljskog prvenstva, a Lech osvojio naslov.

Tko se još sjeća Lucasa Barriosa, kojem je u Dortmundu bio rezerva?

Dvije godine nakon dolaska iz druge u prvu poljsku ligu, slijedio mu je 10 puta "teži" prelazak u Borussiju Dortmund, koja ga je platila 4.5 milijuna eura. U prvoj sezoni (2010/11) zagrijavao se i naslovu prvaka Kloppove momčadi pridonio s tek 9 golova, ali je zato iduće uslijedila konačna eksplozija i potvrda na najvećoj sceni.

Tko zna što bi bilo da se nije ozlijedio Lucas Barrios, paragvajski napadač i Kloppov prvi izbor (sada u Kini), ali sezona 2011/12, bila je Borussijina i Robertova: U prvenstvenu titulu ugradio je 22 gola, a najzaslužniji je i za duplu krunu, jer je u DFB Pokalu bio prvi strijelac sa sedam golova iz isto toliko utakmica.

Bayernu zabio pet golova, Realu isto toliko, ali u tri utakmice!

Prošle sezone dokazao se kao specijalist za Bayern: Klubu koji ga sada svim silama želi dovesti, doslovno je uzeo oba njemačka naslova: Prije godinu, dana jedinim je golom u superderbiju, "tanjur" definitivno ostavio na Westfalenu, a da tamo završi i pehar pobjednika Kupa, pobrinuo se i u berlinskom finalu, kada je u Borussijinom poigravanju s Bayernom (5:2), sudjelovao s tri gola.

Konačno, ove sezone je sedam kola prije kraja prvenstva premašio lanjski golgeterski saldo u Bundesligi i s 23 gola predvodi listu strijelaca. U Ligi prvaka zabio je 10 golova, ali pola od toga otpada na Real, kojima je osim sinoćnja četiri u prvom polufinalu, zabio jedan i u utakmicu skupine, također na domaćem terenu.

Guardiolinoj igri Lewandowski paše bolje od Gomeza, pa i Mandžukića

Agresivni, visoki presing i brza tranzicija, karakteristike su Borussijine igre, u koju se savršeno uklapa Robert Lewandowski. Ali, kao što je Gotze zavapio da mu se igra "tiki-taka", zov Munchena i Guardiole vjerojatno će se pokazati kao jači adut i u ovom slučaju.

Borussija je sve svoje dragulje u posljednje vrijeme vezala duljim, poboljšanim ugovorima, ne toliko da bi ih zaštitila od nasrtaja najbogatijih, nego da bi im nabila cijenu, što je bio slučaj s Gotzeom, koji za 37 milijuna eura odlazi u Bayern.

Međutim, Lewandowski, kojem ugovor ističe u ljeto 2014., nećka se oko produljenja vjernosti s klubom u koji je došao prije manje od tri godine. Bayern to naravno zna, kao i da ga sljedećeg ljeta može dobiti besplatno, a ovog ispod cijene.

Naravno, kao i u slučaju "Njemačkog Messija", time bi profitirao dvostruko; teško bi oslabio jedinog njemačkog rivala i jeftino dobio najboljeg napadača u Bundesligi.

Guardiolinom stilu igre takav napadač bi pasao savršeno, neusporedivo više od Gomeza, pa čak i Mandžukića, koji također kvalitetno može igrati visoki presing i "lažnu devetku", ali je Lewandowski puno ubojitiji.

 

Pročitajte više