FIFA Barceloni zabranila transfere: Halilović ostaje u Dinamu?

Foto: Screenshot/Mundo Deportivo

FIFA je kaznila Barcelonu s dva prijelazna roka zabrane dovođenja novih igrača, objavila je jutros svjetska nogometna federacija.

Katalonski div, ali i španjolski nogometni savez, kažnjeni su zbog kršenja niza propisa u transferima maloljetnih nogometaša. Sporno je čak deset transfera. Klub je kažnjen i novčano sa 450 tisuća švicarskih franaka.

U Barceloninoj B momčadi su dvojica Korejaca od 14 i 15 godina, čiji su transferi sporni.

Halilović ostaje u Dinamu?

Ovo bi moglo biti kobno za ambicije Barcelone koju bi na ljeto mogli napustiti neki stariji igrači, a pored sve jače konkurencije u Primeri i Europi, pojačanja će im biti prijeko potrebna. S druge strane, Katalonci će se morati osloniti na mladiće iz svoje škole i B momčadi, u koju bi na ljeto trebao stići i Alen Halilović, koji se također maloljetan obećao Barci.

Europski sportski listovi i portali pitaju se što će biti s dva najavljena ovoljetna dolaska talentiranih mladih dragulja, Marc-Andréa ter Stegena i Alena Halilovića.

Iako su obojica potpisali za katalonski klub, njihovi transferi još nisu registrirani u španjolskom savezu jer moraju pričekati početak sljedećeg prijelaznog roka u srpnju. Kako bi kazna FIFA-e trebala vrijediti već od ovog ljeta, moguće je da Halilović ostane u Dinamu još barem jednu sezonu.

Treba napomenuti kako je Barca najavila žalbu.

"Mirni smo. Normalna je procedura u ovakvim slučajevima da imamo 90 dana da objasnimo svoje postupke. Nema razloga za prijevremenu paniku", poručili su iz katalonskog kluba.

FIFA kaznila i španjolski savez

Sličnu zabranu dobio je i Chelsea prije nekoliko sezona zbog transfera maloljetnog Gaela Kakute, ali su Englezi odluku pobili na sportskom sudu (CAS). Ipak, taj slučaj se razliku od Barceloninog jer se radilo o jednom igraču, a njegov bivši klub Lens postigao je dogovor s londonskim klubom. U slučaju Barcelone, radi se o čak desetorici igrača kroz period od četiri godine, pa bi CAS mogao pokazati manje milosti. 

FIFA je u obrazloženju odluke poručila kako je zaštita maloljetnika na prvom mjestu te će sve učiniti da se poštuju njihova prava, sukladno ugovoru FIFA-e, UEFA-e i Europske komisije.

Vezano za transfere maloljetnih igrača iz inozemstva FIFA propisuje tri pravila: da roditelji igrača presele iz svoje države u drugu zemlju zbog nevezanih razloga; da se preseljenje igrača odvija unutar EU između 16. i 18. godine; da igrač živi manje od 50 km od granice države u kojoj je član nogometnog kluba.

FIFA je strogo opomenula i španjolski nogometni savez, koji je dužan registrirati sve transfere, a koji je zbog kršenja propisa kažnjen sa 500 000 franaka i dužan je u sljedećih godinu dana uvesti red u svoj sustav registracije transfera maloljetnih igrača.

U isto vrijeme u Hrvatskoj smo svjedoci priča poput one Roberta Murića, u kojoj je Savez registrirao i raskidao ugovore, kad bi netko postavio neugodna pitanja.

Pratite Index Sport na Facebooku:

 

Pročitajte više