Fifa riješila aferu: Nema dokaza da je utakmica Kameruna i Hrvatske namještena. Dokažite nam suprotno

Foto: Hina  

ICSS, tijelo koje usko surađuje s Fifom u otkrivanju i suzbijanju namještanja utakmica, tvrdnje osuđivanog singapurskog fiksera Wilsona Raya Perumala, o prevari u susretu Hrvatske i Kameruna smatra vrlo ozbiljnima te predlaže međunarodnu istragu.

Činjenicu da je Perumal novinarima Der Spiegela na chatu uoči utakmice najavio točan rezultat i crveni karton u prvom poluvremenu vrlo ozbiljnom smatra i Fifa. Toliko ozbiljnom, da je nakon duge šutnje, poručila novinarima Der Spiegela da dokažu svoje tvrdnje. Tako je prepucavanje novinara i osvjedočenog kockara, koji nema ni čiste papire za slobodno kretanje svijetom (protjeran iz Finske, trenutno boravi u Mađarskoj i bori se za bijeg u Singapur), prešlo u sasvim druge okvire. Danima priča o namještenoj pobjedi Hrvatske i "sedam trulih jabuka" Kameruna, ne silazi sa svih svjetskih naslovnica. Fifa je na kraju morala reagirati i reći nešto više od toga "da ne može ništa reći".

"Članak dovodi u pitanje regularnost utakmica na SP-u, a to je vrlo ozbiljna optužba", rekao je Fifin direktor sigurnosti Ralf Mutschake na brifingu na Maracani u Rio de Janeiru.

Fifa je potvrdila da nema naznaka prevare u utakmici Hrvatske i Kameruna, kao ni u drugim utakmicama SP-a. Također, iz Fife su poručili da sumnjaju u optužbe Der Spiegela te su njemački list pozvali da svoje tvrdnje dokaže. Fifa se poziva na svoj Early Warning System smješten u Zuerichu, koji ne ukazuje na nepravilnosti. Der Spiegel stoji iza svog novinara kojem je Perumal na chatu otkrio rezultat, dok ovaj mutni lik sada tvrdi da je nagađao i pogodio rezultat. Perumal je već odradio zatvorske dionice zbog prevara na kladionicama, a upetljan je u razne ekskluzivne gaže. Svjedoči u slučaju malezijskog tajkuna Dan Tana zbog malverzacija s konjskim utrkama i trgovinom rezultata u nogometu. Tan je također odležao zbog ovog posla.

Perumal se javio Telegraphu i demantirao da je decidirano optužio bilo koga.

Fifine današnje izjave možda bi mogle zaključiti zanimljiv slučaj oko jedine pobjede hrvatske reprezentacije na SP-u. Kamerunski savez, doduše, vodi internu istragu, ali dojam je da je riječ o potezu pro-forme. 

Pročitajte više