Godina dana od smrti jednog od najvećih svih vremena: Lisabon odao počast Eusebiju

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA današnji dan prije točno godinu dana umro je najveći portugalski nogometaš svih vremena Eusebio da Silva Ferreira.
 
Gradske vlasti Lisabona su obilježile godišnjicu smrti jednog od najvećih golgetera svih vremena tako što su nazvali jednu od najvećih i najprometnijih gradskih ulica po njemu.
 
''Odlučili smo se za tu ulicu, taj vanjski kružni autoput zbog toga što je on glavna žila kucavica grada. Preko njega ljudi ulaze i izlaze u Lisabon. Na ovaj način željeli smo odati počast čovjeku koji je bio najveći ambasador grada Lisabona u povijesti'', rekao je gradonačelnik Lisabona Antonio Costa na komemoraciji održanoj ispred stadiona Luz.
 
Predsjednik Benfice Luis Filipe Vieira izjavio je da je Eusebio obilježio cijelu jednu eru europskog i svjetskog nogometa te da je možda fizički otišao, ali da je i dalje prisutan u srcima svih Portugalaca:
 
''Eusebio je vječan!''.
 
Eusebio da Silva Fereira rođen je 1942 u Maputu u Mozambiku. Kao dijete doselio se u Portugal i nogomet je počeo igrati u klubu Sporting De Lourenco Marquez, a samo godinu poslije prelazi u Benficu za koju nastupa od 196o do 1975.
 
S Benficom je osvojio čak 11 portugalskih prvenstava, pet kupova, a čak sedam puta je bio najbolji strijelac portugalske lige.
 
Odigrao je 598 utakmica u kojima je zabio čak 656 golova. Četiri puta je igrao u finalu Kupa europskih prvaka, a Benficu je do naslova najboljih na Starom kontinentu predvodio 1962 kad je s dva gola potopio slavni Di Stefanov i Puškašev Real u spektakularnoj finalnoj utakmici u Amsterdamu (5:3).
 
Na zalazu karijere igrao je u Sjevernoj Americi, a jedan od klubova za koje je nastupao bila je Croatia iz Toronta.
 

Za reprezentaciju Portugala odigrao je 64 utakmice i postigao je 41 pogodak. Predvodio je Portugal do trećeg mjesta na svijetu na SP u Engleskoj 1966., kad je s devet golova bio najbolji strijelac Mundijala. Pamti se utakmica u četvrtfinalu kad je sam s četiri gola preokrenuo 0:3 protiv Sjeverne Koreje.
 
1965. izabran je za najboljeg igrača Europe, a dva puta dobio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac.
 

Pročitajte više