Grci najavljuju novo čudo: "Mi smo David, Njemačka je Golijat. A znate tko je pobijedio..."

PGE ARENA u Gdanjsku večeras će biti domaćin drugog četvrtfinalnog dvoboja na Euru. Od 20:45 sastaju se Njemačka i Grčka, pobjednik skupine B protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine A.

Prema dosad viđenom na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini Nijemci su prvi favoriti i najveći kandidati za zlato. Nasuprot njima stajat će Grci, koji su jedva uhvatili vlak za četvrtfinale, nakon što su poslije prve dvije utakmice na kontu imali tek jedan bod.

Furiozni Nijemci trebali bi imati lak posao

U prvoj utakmici turnira Grčka se u drugom poluvremenu vratila iz knockdowna protiv domaćina Poljske, a čak su i zapucali jedanaesterac kojim su mogli do tri startna boda. Uslijedio je poraz od Čeha (1:2) zbog grogiranog početka (golove su primili u prvih šest minuta) te im je u zadnjem kolu protiv Rusije trebala pobjeda za prolazak dalje. I uspjeli su, Zbornaja je otišla kući nakon što im je u sudačkoj nadoknadi prvog dijela zabio Karagounis, koji zbog žutog kartona večeras neće igrati.

Nijemci su, pak, jedini stopostotni - krenuli su pobjedom protiv Portugala (1:0), zatim Nizozemce gurnuli na rub ponora (2:1), a u zadnjem kolu svoje grupe i bod im je protiv Danaca bio dovoljan za prvo mjesto, ali nisu htjeli ništa kalkulirati te su novim trijumfom (opet 2:1), stigli do devet bodova i selidbe iz Ukrajine u Njemačkoj puno bliži Gdanjsk.



Uoči turnira gotovo kao završena priča najavljivano je finale Njemačka - Španjolska, a Nijemci zasad odlično plove prema cilju da četvrti put pokore nogometnu Europu. Prvaci su bili 1972., 1980. i 1996., što im je ujedno i posljednji trofej s velikih natjecanja.

Grci imaju jedan, ali nevjerojatan i već opjevan, kada su prije osam godina senzacionalno otišli do kraja u Portugalu, svladavši domaćine dva puta. U osam utakmica s Nijemcima nikad nisu pobijedili i nadaju se da je došlo vrijeme za prekid neugodne tradicije.

Santos: Nismo ovdje na odmoru, maštam o plasmanu u finale

Taktiku za ogled s Njemačkom grčki izbornik Fernando Santos smišljao je u oblacima dima cigarete. Upitan smeta li njegovim igračima što im je izbornik pušač, Santos je odgovorio: "Ma, to nije njihov problem. Ja pušim jer mi se to sviđa. Kada mi se prestane sviđati, prestat ću pušiti. Jako puno razmišljam o taktici. Možda je i to razlog što pušim. Moram pronaći prave opcije i pravu taktiku, a pušenje mi pomaže za bolje i lakše razmišljanje. Možda vam je sada jasnije zašto tako puno pušim."

"Ne spremam se na poraz od Njemačke. Ja maštam o plasmanu u finale, kao, pretpostavljam, i svih ostalih sedam izbornika reprezentacija koje su se plasirale u četvrtfinale. Kada bih razmišljao o porazu, bilo bi bolje da odem na odmor baviti se ribolovom. Naravno da smo svjesni kvalitete Njemačke. Svjesni smo da Njemačka nije samo favorit protiv Grčke, već jedan od favorita za osvajanje Eura. No, ja sam i prije Europskog prvenstva rekao da ne idemo na odmor, pa ću to ponoviti i ovom prilikom. Jedva čekam početak utakmice. Ako ovu utakmicu usporedite s borbom Davida i Golijata, ja ću biti sretan. Jer, jasno je da smo mi David, a on je pobijedio!", dodao je 57-godišnji Portugalac.

Low: Uloga favorita protiv Grka ne znači ništa

Njegov kolega Joachim Low spremno je prihvatio ulogu favorita: "To je logično, možemo živjeti s tim. Također, znamo da eliminacijske utakmice nose svoju posebnu draž, jer kad jednom utakmica krene, ništa ne znači to što vas svi vide kao pobjednike. Grci nisu momčad koju možete otpisati, vidjeli smo to protiv Rusije. Oni su dinamični, dobri u defenzivi i opasni u kontrama", kazao je Low, nahvalivši i svoju momčad:

"Pokazali smo da smo brzi, sposobni stvoriti probleme svima i zabiti dobre golove. Budemo li dobro trčali u zadnjoj trećini utakmice, igrali u visokom tempu i imali killerski učinak, pobijedit ćemo ih", zaključio je Low.

Pročitajte više