HDZ je stvorio Mamića, zato Kolinda ne da na svog donatora, motivatora i čuvara parkinga

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ prekinula je obraćanje novinarima u Splitu zbog pitanja o Zdravku Mamiću. Kobnim se pokazalo traženje da iskaže stav o načinu na koji vodi Dinamo i hrvatski nogomet.

HDZ i KGK: Šaka Mamićevih kuna važnija im je od stava dalmatinske stranačke baze i pulsa biračkog tijela

Pasionirana navijačica ("Ja pratim i volim nogomet, ali idem među navijače, ne sjedim na počasnim tribinama. To je razlog zbog kojeg dolazim na utakmice") tada je temperament iskazala napuštanjem druženja s novinarima, praćena kolektivnim zanovijetanjem svojih stranačkih kolega, koji su se u Splitu ranije zaletjeli i dali punu podršku udruzi Naš Hajduk, Hajduku i Torcidi u borbi za pravedniji hrvatski nogomet, u kojem nikako ne bi bilo mjesta za onoga tko njime vlada već godinama i kojeg Karamarkova uzdanica zove na donatorsku večeru.

Već tim činom, a posebno prihvaćanjem Mamićeve donacije, HDZ i KGK jasno su se odredili prema apsolutnom gazdi najjačeg nogometnog kluba i najbogatijeg sportskog saveza u državi, točnije prihvaćanjem njegovih kuna, bez da su išta izjavili (točnije odbijajući išta reći) Mamiću su dali najglasniju i najjasniju podršku. Drugim riječima, kada najjača oporbena stranka izgledno preuzme vlast od "SDP-a koji želi uništiti cijeli hrvatski sport zato što ima hrvatski predznak", onaj koji je to izjavio i dalje može biti miran.

Uvijek vjerni Mamiću, dokazali su to i na najtežem gostovanju

Današnjim potezom Kolinda i HDZ barem su pokazali osobine koje se najviše cijene kod navijača - dosljednost i vjernost jednako njima privrženom stranačkom aktivistu i to tamo gdje je to najbitnije, na najtežem gostovanju za Mamića i njegov klub.

Ali, time je Grabar-Kitarović ušla u opasno kockanje s unaprijed upisanim glasovima, jer u Dalmaciji i Splitu ništa što se tiče Hajduka nije politički nevažno, a posebno bježanje od zauzimanja stava oko onog protiv koga se (kao i njegovih metoda i marioneta) nedavno ustala "cijela regija". U borbi za svaki glas, teško da HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji u Dalmaciji može pomoći što uzima lovu od Mamića.

Obavještajac i policajac Karamarkovog formata ne zna ono što Index otkriva: Da Mamićevim HNS-om "vladaju" HDZ-ovci

Nakon što smo u studenom otkrili kako Mamićevu i Šukerovu vladu slaže - Karamarko, točnije da je više HDZ-ovaca u Izvršnom odboru HNS-a, nego u Remetincu, Karamarko je pokazao skandaloznu neupućenost: predsjednik te stranke, ali i bivši ministar unutarnjih poslova i prvi čovjek tajne službe, javno je priznao kako to nije znao. Ovakav kiks pokušao je oprati standardnim "domoljubnim" tlapnjama o tome kako "neće dozvoliti podjele između sjevera i juga Hrvatske", iako su u tom trenutku nogometni sjever i jug bili ujedinjeni da ujedinjeniji ne mogu biti.

Ali, ne kao na poljudskom derbiju '90, kada su Torcida i BBB nosili transparente podrške HDZ-u, nego jedinstveni protiv velikog HDZ-ovca Mamića i njegovih HDZ-ovskih trabanata koji u IO HNS-a služe za to da mu daju privid legitimnosti.

Šef Karamarko je uhvaćen u neznaju i raskoraku sa splitskim HDZ-om, koji je, ponovimo, dao podršku borbi za veliko pospremanje hrvatskog nogometa, pa što onda očekivati od njegove kandidatkinje za predsjednicu, na čijem Fejsu je prvo napisan post o "huliganima koji sramote Hrvatsku", da bi okretanjem palca javnosti prema gore na akciju navijača na San Siru, taj komentar bio izbrisan.

Sve za Mamića, Mamića ni za što

Ali, dok se te njihove reakcije od prije dva mjeseca na Milano i HNS=HDZ mogu pripisati neshvaćanju koliko je nogomet bio i ostao bitno političko pitanje (o čemu bi ih mogao naučiti utemeljitelj stranke, na kojeg se toliko pozivaju), kao i nesnalaženju u tome da se odrede u vezi s jednim od najomraženijih ljudi u zemlji, Grabar-Kitarović i Karamarko najnovijim potezima dokazuju nam koliko im je od svega toga bitnija trajna i neraskidiva isprepletenost HDZ-a i Zdravka Mamića, jer kako bi predsjednička kandidatkinja te stranke mogla reći išta loše protiv vjernog HDZ-ovog donatora, motivatora i čuvara parkinga?

Pročitajte više