HOO 2013. završio u minusu 5.5 milijuna kuna, Mateša: Ako je netko zakinut zbog SPTV-a, odlazim!

Foto: Hina

ODRŽANA je 38. sjednica Skupštine Hrvatskog olimpijskog saveza na kojoj je predsjednik saveza Zlatko Mateša predstavio prijedlog Programskog i financijskog izvješća HOO-a za 2013. godinu, a osvrnuo se i na proračun za tekuću godinu.

HOO preživio sve inspekcije, a 2013. zaključio u minusu od 5.5 milijuna kuna

Pred skupštinarima prvi se pojavio tajnik HOO-a Josip Čop, koji se osvrnuo na financijsko stanje HOO-a i poslovanje u 2013. godini. Čop se pohvalio s visokim postotkom realiziranih projekata i programa, a uputio je i apel svim prisutnim skupštinarima da se slože kako je Sportska televizija idealna stvar za promociju hrvatskog sporta.

"To je apsolutno najbolja promocija u funkciji sporta. Kad svi shvatimo da je to javni sportski servis, nestat će svi prijepori oko toga je li ona potrebna ili ne", rekao je Čop.

"HOO brine o svih 87 svojih članica. Naši sportaši su ostvarili vrhunske uspjehe na velikim svjetskim i europskim natjecanjima. Brinemo se i o sportu na lokalnoj razini, a želja nam je  da svaki sportaš tijekom svoje karijere bude uključen i popraćen s jednim od programa HOO-a", poručio je Čop, koji se dotaknuo i financijskih nadzora.

"Imali smo državnu reviziju, nadzor Sportske inspekcije, proračunski nadzor u prosincu. Ministarstvo financija dalo je tri mišljenja o poboljšanju rada HOO-a, od kojih smo mi proveli dva, dok je treći u tijeku. Sportska inspekcija izdala je rješenje u kojem su dali osam naredbi, od kojih je provedeno sedam. Ova osma je u tijeku izvršenja i bit će gotova do lipnja", objasnio je Čop.

"Rekao sam u prosincu da je proračun rađen na načun kako smo ga radili do sada u posljednje dvije godine. Rekao sam i da, ako dobijemo dio sredstava u prosincu, da ćemo realizirati sve programske aktivnosti i da ćemo dio sredstava prenijeti u 2014. Međutim, do toga nije došlo i 2013. smo zaključili u minusu od 5.5 milijuna kuna", naglasio je Čop.

"Sve je divno, krasno i po zakonu, a Sportska televizija dužna milijune!"

Nakon Čopa, za riječ se javio predstavnik Hrvatskog zrakoplovnog saveza, Miroslav Džidara, koji se osvrnuo na bolnu točku HOO-a; Sportsku televiziju.

"Nadzorni odbor će reći da je sve po zakonu, a onda mi vi recite kako to da je Sportska televizija dužna 42 milijuna kuna. Po kojem se zakonu to dogodilo? Gospodin Čop je dao objašnjenje da ako nećemo ići sa SPTV da ćemo taj dug otplatiti za 10 godina, a ako odustanemo od tog projekta, po mojoj računici, za tri godine ćemo biti dužni 28 milijuna kuna. Bolje to nego da nastavimo i na kraju ostanemo sa 84 milijuna kuna duga. To ne može biti zakonito, ako smo dužni netko je očito zabrljao".

Veliki pobornik tog projekta, Zlatko Mateša, replicirao je svom kolegi.

"SPTV je omiljena tema na ovim sastancima. Zajedno smo radili na planiranju tog projekta 2010. godine, a evo nedavno je SPTV proslavila tri godine te je u četvrtoj godini emitiranja. HOO je dao jamstva, imamo program financiranja koji su odobrile banke jer vide taj projekt kao jedan koji ima ekonomskog smisla. Pa da radite kafić, on ne bi mogao biti profitabilan za tri godine. Zanimljivo je kako je nekim ljudima stalo da taj program propadne, da ta koncesija pripadne nekom drugom. Ljudi koji rade na SPTV-u napravili su ogroman posao i zaslužuju minimun našeg poštovanja i podrške. Jamstva o kojima ste pričali odnose se na 2026. godinu. Ukoliko neće biti problema, uvjeren sam kako će se taj dug vraćati i da neće biti problema oko poslovanja HOO-a. Prošli prosinac dogovorili smo se o produženju koncesije i to smo se dogovorili. Uskoro ćemo, do kraja travnja ili početkom svibnja, dobiti strateškog partnera, ali onda nećemo biti jedini u tom projektu. Nikakvog više povećanja duga neće biti", rekao je Mateša.

Paškvalin: Sportska televizija je rizičan projekt, financijski pokazatelji su zabrinjavajući!

Iako mu je Mateša ukinuo riječ, član Nadzornog odbora HOO-a, Tomislav Paškvalin, poručio je:

"Nije bilo priča o rušenju, samo sam htio ukazati na brojke koje su zabrinjavajuće. Ako pogledate izvještaj jasno ćete vidjeti bilancu jamstva koja su data i obveze koje su preuzete prema SPTV-u. Ovdje ćete vidjeti pod točko B da HOO garantira vlastitim sredstvima. Vidite te garancije koje su upitne i sada se postavlja pitanje rizičnosti tog projekta. SPTV je u prosincu bila u blokadi 20 dana, postavio sam pitanje kako ćemo vratiti taj novac, kratko rečeno hoćemo li se zadužiti novih 15 milijuna kuna, a bilo je ponuđeno za a ili b varijantu. I nismo raspravljali o nastavku rada SPTV-a nego je bilo rasprave o nastavku koncesije. Ovo je program kojem nemamo novinara, snimatelja...Vrlo jasno, ovdje se ništa ne ruši, nego se samo upozorava da financijski pokazatelji nisu zabrinjavajući".

Mateša: Ako je netko zakinut zbog SPTV-a, odlazim! 

Mateša je kao u prethodnom odgovoru naglasio kako SPTV nikome ništa nije uskratila, iako je riječ o projektu koji je financijski propao. Ipak, Mateša i njegovi suradnici vide budućnost u Sportskoj televiziji i ne zabrinjava ih što je SPTV u ogromnim dugovima, koje će morati podmiriti HOO.

"Što se tiče televizije i rada iste, da se sada ne ponavljam, mi smo taj projekt financirali iz vlastitih sredstava. HOO ima tu autonomiju koja joj dozvoljava da se takvi projekti financiraju iz vlastitih sredstava. Nekome se silno dopada da takve teme budu u medijima, to bih mogao komentirati, ali neću jer poštujem delegate u ovoj skupštini. Imali smo dva proračunska nadzora, nikakve nezakonitosti nisu pronađene. Nema sportašice, sportaša ili saveza koji su dobili manje od planirane lipe zbog SPTV-a. Ako mi možete dokazati da je netko uskraćen zbog SPTV-a, spreman sam se oprostiti s vama. Strašno je kolika se energija troši da se jedan takav projekt upropasti. Strašno!", rekao je Mateša.

Pratite nas na Facebooku:

 

Pročitajte više