Hrvatska protiv Uzbekistana za drugi krug SP-a: Jeličić neće mijenjati pobjednički sastav

Foto: Fifa.com

HRVATSKA U-20 reprezentacija od 20 sati u turskoj Bursi igra svoju drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu.

> Rebić: Još ćemo se dizati kako turnir bude odmicao

> Jeličić: Zadovoljni smo, sada je najvažnije stišati euforiju

> Pobjeda! Mladi Hrvati zahvaljujući čarobnom Rebiću slomili Urugvaj


Nakon pobjede protiv Urugvaja (1:0), slijedi im okršaj s Uzbekistanom, a pobjednik bi stigao na korak do drugog kruga.

Ovom je protivniku najviše pažnje posvetio i hrvatski izbornik Dinko Jeličić: "Najviše pažnje treba dati Uzbekistancima. Po rezultatima je to vrlo opasan protivnik i moramo biti jako oprezni. Treba stišati euforiju, čeka nas još puno posla. Idemo utakmicu po utakmicu, ne razmišljamo o osmini finala".
 

 
Uzbekistan je odigrao 15 utakmica u 2013. godini, upisali su pet pobjeda, među kojima je i ona nad Portugalom i Kazahstanom, dok su remizirali s Rusijom i Portugalom u drugoj pripremnoj utakmici za SP. Upisali su šest poraza, najteži od Turske 5:2. Reprezentaciju čine mahom domaći igrači iz lokalnih klubova. Na svjetskim prvenstvima nisu prošli skupinu, ali na U-19 Azijskom prvenstvu igrali su finale 2008. godine, četvrtfinale 2010. te polufinale 2012. godine.

Hrvatska je SP otvorila pobjedom protiv Urugvaja 1:0, a pogodak odluke zabio je Ante Rebić. Ambiciozni Urugvajci nisu očekivali tako žestok otpor Jeličićevih igrača, koji su odigrali odlično prvo poluvrijeme, promašili penal (Livaja) i zabili (Rebić) prije odmora. U drugom dijelu, drugačija slika, Urugvajci su preuzeli kontrolu, ali Hrvati su fizički dominirali na terenu, na trenutke bili i preagresivni pa su protivnici za poraz okrivili suca zbog preblagih kriterija.

Podsjetimo, Hrvatska je stigla na SP bez najvećih zvijezda, s gotovo polovicom igrača iz Druge HNL. Jeličić je pronašao recept za Urugvajce, za koje se pripremao protiv Paragvaja tjedan dana prije početka turnira. Uzbekistance nije gledao protiv Novog Zelanda, ali pratio je pripremne sudare sa Španjolskom i Portugalom, protiv kojih se azijska momčad pokazala u odličnom izdanju.

Rebić ima sigurno mjesto u napadu uz Marka Livaju. Ostatak pobjedničke momčadi Jeličić najvjerojatnije neće mijenjati, pa bi Hrvatska trebala istrčati u sljedećem sastavu:

Zelenika - Gorupec, Datković, Šimunović, Aleksić - Mrzljak, Pjaca, Čanađija, Miličević - Rebić, Livaja

Hrvatska bi večerašnjom pobjedom zauzela prvo mjesto sa šest bodova, tri ispred Uzbekistana i Urugvaja, koji očekuje pobjedu protiv najslabije ekipe skupine, Novog Zelanda. Na tri boda protiv njih u posljednjem kolu računa i Jeličić, pa bi već večeras mogli slaviti prolaz skupine. No, treba to potvrditi na terenu.

"Večeras Hrvatsku očekuje protivnik drugačijeg stila igre, s više tečnosti i dodavanja. Pet hrvatskih igrača već ima opomene, a puno će problema Datković i Šimunović imati sa Igorom Sergeevim", piše FIFA na službenoj stranici. Kao igrač kojeg posebno treba gledati označen je Abbosbek Makhstaliev, omaleni play koji će večeras prijetiti Hrvatskoj.

Pročitajte više