Ibrinih 10 dana: Postao glagol, golmana "ubio" kung-fuom, Dinamo asistencijama, Englesku najljepšim golom

RAZUMNIM se čini vapaj: "Dajte Messiju Zlatnu loptu za 2012., ali neka je Ibrahimović dobije barem za studeni ove godine!".

Ludih Ibrinih deset dana studenog počelo je (ne)slavno 3. studenog: Prvim francuskim porazom njegovog PSG-a od St. Etiennea (1:2), tijekom kojeg je isključen jer je brutalnim "letećim" startom golmana suparnika Stephanea Ruffiera pogodio kopačkom u prsa.

Ali, već na toj utakmici Ibrahimović je ušao u povijest i u francuski jezik, jer L'Equipe, jedan od najuglednijih sportskih dnevnika na svijetu, dan nakon utakmice izašao je sa slikom spomenutog Ibrinog nasrtaja i naslovom  "Les Verts Zlatanent Paris", što bi u slobodnom, ali ne netočnom prijevodu, značilo, "Zeleni 'zlatanili' (dominirali/potčinili/razbili) Paris".


Koliko je Ibrahimović u Francuskoj pojam za superiornost, vještinu i "vladanje", dokazuje da je ovaj izmišljeni glagol s naslovnice iznimno cijenjenog lista, neviđenom lakoćom skliznuo u kolokvijalni govor Francuza. Naravno, na užas tamošnjih jezikoslovaca.


Međutim, Ibrahimović se tim uopće ne zamara, kao što nije ni Dinamom na utakmici na Parku Prinčeva tri dana poslije, 6. studenog. Ali čak i tako nezainteresiran, "dosađujujući se i lunjajući polako terenom kao netko iz koga je energiju isisalo previše vremena provedenog u sauni", uspio je namjestiti sva četiri gola svoje momčadi za pobjedu PSG-a nad Dinamom 4:0.

Uslijedio je 11. studeni i prvenstveno gostovanje vjerojatno budućeg prvaka PSG-a, kod sigurno bivšeg Montpelliera (1:1), na kojem Ibro nije mogao nonšalantno prosipati svoju magiju iz prostog razloga što je zbog onog udarca bio isključen.

Ali, 14. studeni donosi za sada posljednju čaroliju Ibrakadabre: Sva četiri gola u pobjedi Švedske nad Engleskom (4:2) u prijateljskoj utakmici, pri čemu je posljednji gol, "škarice" s oko 25 metara iskosa, kojima je prebacio Joea Harta, već proglašen za jedan od najljepših golova svih vremena. Spomenutom utakmicom otvoren stadion Friends Arena u Solni, među Šveđanima već je postao poznat kao Zlatanova Arena. 

 Ibrahimovićeva postignuća od 3. do 14. studenog:

> Divljačkim startom pokosio golmana St. Etiennea


> Protiv Dinama u Ligi prvaka namjestio sva četiri gola za PSG


> Zamijenio dres s Davorom Šukerom


> Zabio sva četiri gola u pobjedi Švedske nad Engleskom 4:2


> Jedan od tih golova su škarice, proglašene jednim od najljepših golova u povijesti

Pročitajte više