Irci trenirali pred 10 tisuća navijača, Given nije vježbao, Keane se za Hrvatsku povlači u vezu!



HLADNI vjetar koji je puhao s Baltika nije pokvario vruću dobrodošlicu Trapattoniju i njegovim igračima, koje je na stadionu GOSiR u Gdyniji gledalo više od 10 tisuća navijača, ali i domaćina.

Može li Hrvatska probiti nepobjedivi bedem: Irska je bez poraza 14 utakmica, u kojima je primila tri gola!

Trapattoni: "Povlačim Keanea da nas Hrvatska ne pregazi na centru"

Trapattoni je potvrdio kako će protiv Hrvatske igrati isti sastav koji je poečo i protiv Mađarske, ali Irci dodaju kako će jedan od napadača (Kevin Doyle ili Robbie Keane) biti povučen prema centru, kako Irska "ne bi bila pregažena u sredini".

Irski izbornik ovako je objasnio potrebnu da se i napadačima nametnu obrambene zadaće: "Momčad koja poput Mađarske ima kvalitetu i igra kreativno, zadaje nam probleme i upravo zato moramo zajedno kako ne bi suparniku prepustili sredinu terena. Od Robbijea očekujem da napravi isto što je Andy Keogh napravio na prijateljskoj utakmici protiv Italije prošle godine." (Irska je na toj utakmici pobijedila 2:0 op.a.)

"Nitko ne smije poput Poncija Pilata prati ruke od obrambenih dužnosti"

Rekao je i da ne želi napraviti ono što mu predlažu novinari, da umjesto s dva napadača igra s još jednim veznjakom: "Nema potrebe za tim ako naši napadači naprave ono što znaju i mogu."


Kao i obično, Trap je naveo primjer iz svoje bogate trenerske povijesti kada se kreativac ili napadač žrtvovao za obranu momčadi: "Prije 20 ili 30 godina s Juventusom sam osvojio prvi europski trofej - Kup Uefa (zapravo, bilo je to 1977., op.a.) protiv Athletic Bilbaa, koji je tada bio jedna od najjačih momčadi. Znate tko je bio moj najbolji branič na toj utakmici? Roberto Bettega, jedan od najvećih kreativaca talijanskog nogometa. Kada su nas Baski stisli u naš kazneni prostor, osvajao je svaku loptu. Nitko ne smije glumiti Poncija Pilata i prati loptu od obrambenih dužnosti."

"Krila McGeady i Duff moraju ići naprijed i zabijati"

Zbog toga što će mu se jedan napadač povući prema sredini, Trapattoni od svojih krila Mcgeadyja i Duffa traži veći doprinos u napadu, ali i da pomognu bekovima Wardu i O’Sheai, koji su u Budimpešti imali velikih problema.

"Krila bi također trebala zabijati golove, a koliko su ih oni dali ove godine? Dva ili tri. Znam da je McGeady sad u Rusiji, ali neka se sjeti kako igrači na njegovoj poziciji igraju u Engleskoj. Ako budemo imali samo jednog napadač od njih očekujem puno veći doprinos prema naprijed. Nemaju tu naviku iz klubova i sada je ja teško mogu ispraviti jer ih treniram samo u reprezentaciji."


"Mi nismo Real ili Barcelona da možemo igrati sa jednim napadačem kojem svi dodaju loptu pred gol. Naši napadači moraju dolaziti po lopti, a naši bokovi im moraju pomagati. Ali, moraju se vraćati i pomagati bekovima."

"Neka me se Bilić pazi, pobijedio sam ga prošlog ljeta"

Hrvatska je također dobila par riječi: Talijanski Ćiro je prvo poručio da se Bilić treba brinuti jer ga je pobijedio prošlog ljeta. Ali, kada su mu irski novinari napomenuli da je bilo 0:0, namignuo je.

Trap misli da izostankom Ivice Olića Hrvatska nije puno slabija ni manje opasna: "On im je važan napadač, ali Hrvatska ima i Eduarda koji nije ništa manje ubojit. Mi moramo misliti na Hrvatsku, a ne na to je li Olić u momčadi ili ne."

"Hvala Bogu, Givena sam samo odmarao"



Naravno da među toliko očiju na treningu nije moglo ostati neprimijećeno da se Shayu Givenu, prvom golmanu Irske, trening svodi na to da dodaje loptu drugim vratarima.

"Hvala Bogu, bio je to samo odmor. Given je zaliječen i igrat će protiv Hrvatske. Na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske je u svakom slučaju trebao igrati samo jedno poluvrijeme."

Pročitajte više