Iz stručnog kuta: Kreće Primera i jako duga dominacija kraljevskog kluba

Foto: HINA, Guliver Image/Getty Images

OVOGA vikenda na rasporedu je novo izdanje zvjezdane Primere, a teško da ima stručnije osobe za njenu najavu od hrvatskog stručnjaka Sergija Krešića, koji je više od dvadeset godina proveo u Španjolskoj, vodeći cijeli niz prvoligaških i drugoligaških klubova poput Burgosa, Betisa, Meride, Valladolida, Las Palmasa, Mallorce, Recreativa, Murcije, Numancije i Las Palmasa. 67-godišnji Krešić za Index je podijelio svoje golemo znanje o nogometnim uvjetima na Pirinejskom poluotoku.

Atletico Madrid?

"U Španjolskoj se u pravilu sve vrti oko dva kluba, Reala i Barcelone, međutim prošle sezone prevarili su se svi stručnjaci, nogometni zaljubljenici i navijači. Ne samo da se još jedna momčad umiješala u borbu za naslov, nego je i osvojila. Kvalitetu madridski Atletico potvrdio je svojim nastupima i u španjolskom Kupu, ali u Ligi prvaka. No, sada je sasvim nova sezona, puno igrača napustilo je Vincente Calderon, a unatoč nekim pojačanjima smatram da Atletico nema snage da opet zapapri katalonskom i madridskom gigantu. Zaista će teško ponoviti prošlogodišnje nastupe, a vjerujem da će im nedvojbeno najviše nedostajati sjajni belgijski vratar Thibaut Curtois. Radi se o najosjetljivijem mjestu u momčadi za koja veliki klubovi rješenja traže godinama. No Simeone znaj svoj posao, dokazao je to nebrojeno puta. Krenut će iz zasjede pa ako zaredaju s pobjedama, mogu opet biti opasni.



Barcelona?


"Prošle sezone čelnici Barcelone nisu pogodili s odabirom trenera. Martino se jednostavno nije snašao na Nou Campu, pustio je igračima da vode igru, a iz iskustva govorim kad kažem da to nikada ne završi na dobro. Čini mi se da ništa bolje neće biti ni ove sezone, jer je stigao još jedan strateg koji će se teško moći uhvatiti u koštac s onim što ga očekuje. Luis Enrique je bio legenda Barcelone, ali voditi tu momčad sasvim je druga stvar. Barcelona je ostalo bez nekoliko važnih igrača, pritom mislim na Puyola, Valdesa, Fabergasa i Sancheza. Znam, dosta su toga i doveli, ali trebat će vremena da se to sve uigra. Čini mi se da slijedi jedan duži period vremena u kojom će Real Madrid uzeti primat u Španjolskoj, baš kao što je to napravila Barcelona za vrijeme Guardiole."



Real Madrid?


"Kada je prvi put došao na vlast Florentino Perez napravio je vjerojatno najlošiji potez u svojoj karijeri - potjerao jednog istinskog nogometnog genija Vincentea Del Bosque. Kako se svaka škola u rukovođenju momčadi mora platiti, siguran sam da je Perez ovaj put puno iskusniji i sposobniji, a o tome najbolje govore njegove posljednje akcije. Perez je na čelu jedne od najvećih građevinskih firmi na svijetu, ima novca i znanja tako da vjerujem da Real može biti samo bolji kako vrijeme bude prolazilo. Dovođenjem Ancelottija, ali i niza sjajnih igrača, pokazao je da uči na svojim greškama i da je spreman odvesti kraljevski klub još jednom na krov Španjolske i Europe. Osobno, mislim da će im teško tko konkurirati".



Što može Ivan Rakitić?

"Rakitić je odličan igrač, ali pitanje je kako će se njegova glava priviknuti na Barcelonu o kojoj se više napiše u jedan dan nego o Sevilli u mjesec. Treba biti sposoban sve što stiže s porazom i pobjedom prihvatiti s mirnoćom i biti stabilan u izražavanju talenta. To je privilegija najboljih, najinteligentnijih i najsposobnijih. Ako mu mogu nešto savjetovati, onda je to da igrač u velikim klubovima mora znati šutjeti. Veliku ulogu za njega ima će Luis Enrique. Pitanje kako će snaći sa svim tim nogometnim asovima. U svakom slučaju, želim mu sve najbolje."



Može li Mandžukić nadomjestiti Diega Costu?


"Radi se o igračima vrlo slično profila, međutim nisam siguran treba li Mandžukić uopće pokušavati zamijeniti Costu. Mandžo treba biti Mandžo. Vjerujem da će i u ovoj ekipi pokazati svoje vrijednosti. Sigurno će još najmanje nekoliko godina igrati u punoj snazi. Očekujem ga na visokom nivou i u Primeri i smatram da će vrlo brzo opravdati povjerenje i uloženi novac. Radi se o polivalentnom nogometašu koji zaista puno daje ekipi, kako u fazi napada, tako i u fazi obrane."
 

 

Hoće li Modrić imati mjesta u veznom redu kraljevskog kluba?

"Momčadi kao što su Real i Barcelona osuđene su ići na sve titule u sezoni, a u igri je njih šest. Da bi ih sve osvojili treba na svakoj utakmici imati jake igrače, nije ih dovoljno samo 12, 13, već 18. Bitno je stvoriti jednu fluidnu relaciju s igračima. Ulaganja u Rodrigueza i Kroosa moraju se opravdati, što znači da moraju igrati, no Ancelotti je zaista veliki trener kojem je najvažnije ono što igrači pokazuju na terenu. Ako Modrić bude na nivou od prošle sezone, za njega neće biti nikakvih problema".



Tko će u borbu za Kup Uefa?


"Mislim da će se tu voditi bitka uvijek istih momčadi - Valencije, Bilbaoa, Villarreala i Real Sociedada, iako su ovi posljednji jako oslabljeni odlaskom Griezmanna. To je taj problem koji je jako izražen u Primeri. Samo Barcelona i Real imaju novca za kupovati igrače, dok su ostali prisiljeni prodavati udarne vedete. Sociedad je prošle godine bio sjajan, ali je potom ovo ljeto prodao najbolje igrače. Sad je pitanje kako će izgledati ove sezone. Slična je situacija i sa Sevillom, koja je ostala bez Rakitića i Morena. Međutim Andalužani srećom imao jako dobrog trenera koji se zna prilagoditi situaciji. Naravno, uvijek treba očekivati da će biti pokoje iznenađenje, ali komplicirano mi je uprijeti prstom u nekog. Bit će to jedna od onih momčad iz sredine ljestvice od prošle sezone, jedna od onih koje se nisu toliko istaknuli da bi morali prodati najbolje igrače".



Tko će se boriti za opstanak?

"Moram priznati da mi je to jako teško prognozirat, jer kao što sam rekao, španjolska liga zaista je izjednačena u svim segmentima, kako u onom gdje se bori za Europu, tako i u onom gdje se bori za ostanak. Vrlo interesantna je priča malog Eibara, koji je prošle godine ušao u prvu ligu. Radi se o selu nekih desetak kilometara od Bilbaa, koje ima stadion nalik Hajdukovom Starom placu. Nikad nisu imali običaj uzimati strance, a u pravilu su odgajali igrače za Athletic. Ali eto, prošle sezone se posložilo mnogo toga i na iznenađenje svih, ušli su u Primeru. Kako je Segunda nemjerljivo slabija od Primere, smatram kako će Eibar zaista teško ostati u elitnom razredu. Znate, prva liga je nešto sasvim drugo, a taktički zaista izvanredno spremni drugoligaši se po prvi put susreću s strašnim individualcima, koji tu taktiku čine smiješnom."

Pročitajte više