Izbor čitatelja i Indexovih komentatora: Ovo su tekstovi po kojima ćemo pamtiti 2013. godinu

Foto: Index ilustracija

141 MILIJUN, 281 tisuća i 738 pregleda - to je broj koji smo zajedno s vama ostvarili u 2013. godini i nije jedini podatak koji svjedoči da iza sebe ostavljamo 12 napetih mjeseci. Shvatili smo to i dok smo se proteklih dana trudili da oni dosadni popisi ove godine budu sasvim drugačiji. Prebirući po arhivi koju smo ostavili iza sebe u protekloj godini, uvidjeli smo koliko je lijepih priča već zaboravljeno, pa stoga ova novogodišnja analiza ima veću svrhu od pukog nabrajanja.

Pripremili smo vam popis 50 najčitanijih sportskih članaka Indexa protekle godine, koji možete pogledati na velikoj novogodišnjoj temi. Sretni smo što su sportske vijesti bile uvjerljivo najčitanije u 2013. godini i što ste uz našu redakciju pratili smjenu Igora Štimca, izvještaje iz Beograda, i marš Torcide i BBB-a centrom Zagreba. Među deset najčitanijih vijesti godine, polovica je iz područja sporta, što potvrđuje da smo preživjeli vrlo sadržajnu godinu.

2013. smo promotrili sa tri stajališta: onog vašeg kojeg ste odredili isključivo vašim klikovima, uredničkog, gdje smo izdvojili deset najvažnijih vijesti godine, te subjektivnog, u kojem su naši komentatori izabrali svoje najdraže uratke u 2013. godini.

Najčitanija vijest godine, pogađate, smjena je Igora Štimca koju smo pratili tijekom cijelog jutra po povratku reprezentacije iz Škotske. Dobili smo oštru telefonsku reakciju "pokojnog" izbornika, a predsjednik Davor Šuker ostavio nas je u nevjerici svojim odgovorom na upit "Kada će netko konačno smijeniti Zdravka Mamića".

Rijetko kada u izboru na negativca godine pobijede dvije osobe. 2013. godine najomraženiji tip bio je pakt Štimca i Mamića, koji je trebalo zaustaviti još prije deset godina, što smo detaljno objasnili u analizi pod naslovom "A tko će smijeniti ubojicu hrvatskog nogometa".

Zašto smo gledali nikad goru hrvatsku reprezentaciju? Zbog izbornika iz Mamićeve guzice, objasnio je Index u drugoj najčitanijoj vijesti našeg portala protekle godine.

Za našu sportsku redakciju poseban značaj imao je izvještaj s mirnog, impresivnog navijačkog marša Torcide i BBB-a centrom Zagreba. Tijekom cijelog dana Index je prvi donosio ekskluzivne video snimke. Združeni Boysi i Torcida probili su se do mjesta treće najčitanije vijesti u godini.

Histerija last minute šopinga zbog Garetha Balea drži četvrto mjesto najčitanijih sportskih vijesti godine, dok je na petom mjestu komentar Biznismen ostao bez 8.6 milijuna eura, koji objašnjava što se dogodilo kada je Dinamo ostao bez Lige prvaka.

Tragedija Michaela Schumachera pred sam kraj godine jedna je od vijesti koju nismo željeli vidjeti na ovom popisu. Na sedmom mjestu Fifin je ždrijeb prije ždrijeba za Sp u Brazilu kojem zbog udovoljavanja geografskom načelu izvlačenja skupina nismo doznali apsolutno ništa.

Svojim klikovima na osmo ste mjesto lansirali Luku Modrića,koji je pogotkom vrijednim 35 milijuna eura, i zajedno sa sucem, uveo Real u četvrtfinale Lige prvaka.

Visoko su se plasirali i hrvatski rukometaši. Hrvatska je izliječila francuski kompleks na Euru u Srbiji. Bila je to pobjeda koja je umirovila veliku francusku generaciju, za prolaz Hrvatske u polufinale EP-a.

Top deset zaključuje naša reportaža sa šizofrene beogradske Marakane i uzvratne utakmice kvalifikacija za SP između Srbije i Hrvatske.

S velikim zanimanjem pratili ste izvlačenje skupina Europa lige, od koje su se prije Nove godine oprostili Dinamo i Rijeka, ali u potpuno drugačijem ozračju. Rijeka je napravila povijesni iskorak, a Dinamo se još jednom osramotio. Na istoku grada Zagreba uistinu ništa novo: Mamići vrte tri trenera godišnje, tribine su prazne, a mreže u Europi pune. Podsjetite se tmurne modre godine u Indexovom pregledu.



Uspjeh Rijeke za Index je u novogodišnjem intervjuu komentirao Matjaž Kek, kao i uvijek vrlo osebujan i direktan u svom izričaju.

Šimunićeva maksimirska gaža odnosno Indexov video u kojem nas nakon utakmice reprezentativac uči povijesti također je na popisu, a kredit ste u 2013. godini dali i Mirku Filipoviću, koji je u prepunoj Areni uzeo pojas K-1 World Grand Prixa.

Hrvatska opet ima reprezentaciju, napisali smo s olakšanjem nakon pobjede Hrvatske nad Islandom u utakmici za budućnost hrvatskog nogometa. Hrvatska se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu koje će biti nesumnjivo najveći događaj u 2014.godini.

Zdravko Mamić i njegove zatvorske i sudske avanture nisu nas zaobišle ni u 2013. godini, no pohvalno je što se nijedna Mamićeva press konferencija nije našla među najčitanijim vijestima godine. Prvi urbi et orbi, u kojem je Mamić objavio da možda pati od karcinoma, tek je na 24. mjestu. Izvještaj s posljednjeg prvenstvenog maksimirskog derbija Dinama i Hajduka (2:2) ugurao se među najčitanijih 20, i to zbog kvalitetnog nogometa koji smo konačno gledali u utakmici dvaju najvećih klubova u zemlji. Nogometnu rapsodiju vidjeli smo i u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa, ali samo s jedne strane:Dinamo je Hajduku nanio najteži poraz u povijesti derbija.

Tu je i ekskluzivni razgovor Indexa s veteranima 13.5.'90. koji su u našu kameru objasnili zašto je najveći junak tog dana Kujtim Shala, a ne Zvone Boban.

Zatim, najveći posao u povijesti Skladgradnje i RNK Splita - transfer Ante Rebića od Imotskog do Batistutine devetke.

Utakmica za pamćenje Borussije i Reala za finale Lige prvaka poslastica je koje se morate podsjetiti u bilanci 2013. godine. Također, preporučujemo još jednom pogledati uzvratnu utakmicu polufinala Kupa kralja u kojoj je Real ponizio Barcelonu, kao i ruganje koje je Bayern priuštio Barceloni u njenom najtežem porazu u europskoj povijesti.

Ivano Balić i kad ne igra za reprezentaciju neizostavan je član popisa najčitanijih vijesti. Posebno kada odigra ovakvu utakmicu.

DESET NAJVAŽNIJIH VIJESTI INDEXOVE SPORTSKE REDAKCIJE

1.Istina boli - Index potjeran iz Mamićevog Dinama!

2. Hrvatsku koja ushićena urla ustaški pozdrav povijesti mora učiti multinacionalka iz Zuricha

3. A tko će smijeniti ubojicu hrvatskog nogometa?

4. Zbogom Joža! Pročitajte jedan od posljednjih intervjua Josipa Kužea koji je dao za Index

5. Šuker zamuckivao na Indexovo pitanje zašto ne smijeni Zdravka Mamića

6.Štimac, ima jako puno "idiota" koji nisu navijači tvoje i Mamićeve Hrvatske! 

7. Ekskluzivni video materijal - Torcida i BBB rame uz rame na tribinama Maksimira!

8. Dobar posao u Brazilu: Najveća pljačka u povijesti nogometa

9. Južino, hvala ti što si zaustavila neukusni i malograđanski pir na Sljemenu!

10. Svi vide problem, samo Pape žmiri

VIDEO GODINE - Kako je pao najveći navijački mit

IZBOR KOMENTATORA INDEXA

1. Zvonko Alač - Jozo Gašpar: 36 boca jegera za podebljanje statusa legende

"Da je Jozo Gašpar kojom nesrećom Englez, majice s njegovim otisnutim likom i prigodnim citatom bile bi najprodavanije na štandovima s nebrendiranim navijačkim rekvizitima. Da je Jozo Gašpar kojom nesrećom Srbin, imao bi cameo epizode u hit-komedijama. Srećom, nije ni Vinnie Jones, ni Dule Savić, nego hrvatski, sinjski nogometni Bore Lee, pa u njemu uživaju samo istinski štovatelji."

2. Vedran Buble - Milijun i 600 tisuća kuna za zaposlenika koji nije obavio nijedan zadatak

"Tekst mi je drag jer lijepo oslikava dvije hrvatske stvarnosti. Prvu u kojoj privilegirani pojedinci poput Igora Štimca masno zarađuju iako nemaju gotovo nikakve rezultate. I drugu u kojoj se apsolutni kralj hrvatskog nogometa Zdravko Mamić za pravu siću elegantno riješio najvećeg oponenta i praktički izbrisao njegov lik s nogometne karte Hrvatske"

3. Dea Redžić, urednica - Nema pravde za čuvare Mostova

"Ovo je priča koju sam dugo željela napisati i pisat ću je ponovo. Divni ljudi koje sam u Mostaru upoznala zadužili su me za to" 

>>> U galeriji možete pogledati i najljepše slike hrvatskog sporta u 2013. godini. Sretna vam Nova godina.

Pročitajte više