Iznenadne smrti i problemi sa srcem kao rizik modernog nogometa

CRNOM nizu nema kraja. Nakon što je hrvatski vratar Ivan Turina umro u snu, nogometaš Istre Alen Pamić se srušio na malom nogometu, te preminuo. Pamić je probleme sa srcem imao i ranije, te je padao u nesvijest na travnjaku čak tri puta.

Sve više nogometaša ima problema sa srcem

Veznjak Boltona Fabrice Muamba pretrpio je srčani udar na utakmici protiv Tottenhama i to je scena koju viđamo sve češće. Medicina ne može naći jedinstven razlog, i to je ono što posebno brine. Moguće je da ulogu igra i "sportsko srce", koje je veće, i zadebljanijeg mišića, jer prima više kisika. 

24. listopada 2010. godine odigravala se utakmica druge španjolske lige između Salamance i Betisa kada se u 61. minuti igrač domaćina 31-godišnji Miguel Garcia odjednom srušio na terenu. U pomoć su priskočili liječnici obje momčadi koji su ustanovili da je Garcia doživio srčani udar i uz pomoć defibrilatora uspjeli njegovo stanje normalizirati  i spriječiti ono najgore. Nakon što je prebačen u bolnicu gdje  mu je stanje normalizirano, nesretni igrač Salamance izvijestio je javnost da se više neće vraćati na nogometne travnjake.

Sno pretrpio moždani udar

Samo mjesec dana ranije vezni igrač nizozemskog nogometnog velikana Ajaxa Evander Sno pretrpio je srčani udar na travnjaku tijekom susreta rezervnih momčadi protiv Vitessea. Liječnici su ga reanimirali na terenu.

Sno se srušio na travnjak tijekom drugog poluvremena utakmice u Arnhemu, te je nakon ukazane prve pomoći prevezen u lokalnu bolnicu. Tri su ga puta oživljavali prije nego je Sno došao svijesti. Danas nastupa za nizozemsku momčad Waalwijk.

 

Anthony Van Loo doživio srčani udar

Anthonyju Van Loou, mladom belgijskom nogometašu, 2008. godine doktori su dijagnosticirali problem sa srcem, ali mu je dozvoljeno da nastavi karijeru nakon što mu je ugrađen defibrilator. Godinu dana kasnije, Van Loo je u play-off utakmici između njegovog Roeselarea i Antwerpena doživio srčani udar, ali srećom sve prošlo bez težih posljedica. Doktori smatraju da mu je upravo defibrilator i spasio život, jer sprečava aritmiju, a srcu elektrošokovima daje normalan ritam. Loo danas nastupa za belgijski Mechelen.

Jarque umro u hotelu na pripremama

Za razliku od drugih slučaja, Jarque nije srčani udar doživio na terenu već u hotelskoj sobi dok je razgovarao s djevojkom. Momčad Espanyola bila je pripremama u Firenci, a u sobi ga je pronašao cimer Ferran Corominas nakon što ga je alarmirala Jarqueova djevojka. Smrt Jarquea još je tragičnija kada se zna da je nekoliko mjeseci kasnije dobio prvo dijete.

Preminuo Marc-Vivien Foe

Bilo je i tužnijih slučajeva. Veliki šok izazvala je smrt Kamerunca Marc-Viviena Foea na Kupu Konfederacija koji se održavao u Francuskoj 2003. godine. U četvrtfinalnom susretu s Kolumbijom, Foe je na centru igrališta kolabirao i pao. Liječnici su ga pokušali oživjeti, ali neuspješno.

Foe je umro u 28. godini života, a čak se razmišljalo da se Kup Konfederacija preimenuje u Kup Marc-Vivana Foea, a ispred stadiona Manchester Citya, za kojeg je tad igrao, nalazi se spomenik posvećen kamerunskom nogometašu.

Šokantna smrt Mikloša Fehera

Samo godinu dana poslije smrti Marc-Vivana Foea, svijet je šokirala još jedna smrt na nogometnom terenu. Mađar Mikloš Feher na utakmici prvenstva Portugala između Benfice i Vitorie Setubal, u sudačkoj je nadoknadi dobio žuti karton i nakon toga se samo srušio na teren. Prvi igrač koji je skočio u pomoć bio je Tomislav Šokota.

Liječničkoj ekipi trebalo je deset minuta da dođe do Fehera. Pokušali su oživljavanje elektrošokovima, ali nažalost nije bilo pomoći za Mađara. Benfica je umirovila njegov dres s brojem 29.

Velika tragedija 22-godišnjeg  Puerte

Još je u svježem sjećanju i smrt Sevillinog nogometaša Antonia Puerte. Imao je samo 22 godine kad je preminuo nakon srčanog udara na utakmici između Seville i Getafea. U 35. minuti utakmice srušio se na travu, i iako se pridigao i uz pomoć liječnika napustio teren u svlačionici je doživio još jedan srčani udar koji je bio koban. Prebačen je u bolnicu gdje je tri dana bio priključen na aparate koji su ga održavali na životu, ali su mu nakon tri dana počeli otkazivati vitalni organi i preminuo je. Puerta se u tom trenutku nalazio na popisu reprezentacije Španjolske, a trebao je i po prvi put postati otac.

 13-godišnji Vajagić žrtva hrvatskih terena

U rujnu 2007. godine dogodila se i tragedija i u Hrvatskoj. Trinaestogodišnji Mateo Vajagić igrač u Varteksovoj školi nogometa požalio se svojem prijatelju da se ne osjeća dobro prije treninga sa svojom momčadi. No, ipak odlučio je otići na trening tijekom kojeg mu je pozlilo. Nikada nije  bolovao, a umro je od krvnog zastoja srca  u bolnici. Danas NK Varteks organizira memorijalni turnir u Mateovu čast.

U susjedstvu, u Bosni i Hercegovini također se gube životi na nogometnom travnjaku. Na treningu momčadi Širokog Brijega preminuo je 19-godišnji Ivo Karačić. Umro je od posljedica srčanog udara, a ono što pomalo čudi jest činjenica da je Karačić bio fizički daleko najspremniji od svih svojih suigrača u momčadi. 19. lipnja 2013. godine preminuo je i 22-godišnji Stojan Tomić, nogometaš Borca, tijekom utakmice između Tekstilca i Borca iz Bosanskog Šamca od posljedica moždanog udara. Tomić se srušio u 71. minuti, a unatoč brzoj intervenciji hitne pomoći mladiću nije bilo spasa.

U travnju 2012. godine u bolnici je od posljedica srčanog udara na terenu preminuo 25-godišnji nogometaš drugoligaša Livorna Piermario Morosini preminuo je u bolnici. Doživio je srčani udar tijekom utakmice s Pescarom, a zakazala je liječnička služba. Liječnici su završili i na optuženičkoj klupi. 

Pročitajte više