Izvještaj za Index iz ratne Ukrajine: Hajduk ima šansu, europski Dnjipro ne može bez Konopljanke!

Foto: Screenshot

POVIJESNA utakmica? Možda je to malo i preteška riječ, no ono što je sigurno, to je da Hajduk u srijedu u Kijevu protiv Dnjipra igra možda i najvažniju utakmicu ove generacije.

Prođu li Splićani Ukrajince, izbace li ih iz daljnjeg europskog natjecanja, Hajduk će nakon pune četiri godine igrati Europa ligu, što bi za momčad Igora Tudora bio fantastičan doseg. A ne moramo ni spominjati što bi to značilo za osiromašenu klupsku blagajnu. 

Uoči prve utakmice između Dnjipra i Hajduka, Index je stupio u kontakt s ukrajinskim novinarom Sergejem Panaščukom, s kojim smo porazgovarali o stanju u Ukrajini, posebice u regiji Dnjipropetrovsk te o šansama Hajduka protiv Ukrajinaca.
 
''Nogometni klub Dnjipro je trenutno drugi po snazi klub u Ukrajini, odmah iza Šahtara, a ispred nekoć slavnog Dinama iz Kijeva. Vlasnik Dnjipra je izuzetno moćni ukrajinski oligarh Igor Kolomojskij. Ujedno, osim što je vlasnik kluba, Kolomojskij je i aktualni guverner Dnjipropetrovske oblasti.
 
Ono što je također zanimljivo za Dnjipropetrovsk je da je to rodni grad kontroverzne ukrajinske političarke Julie Timošenko, čiji je glavni ''sponzor'' baš Kolomojskij. Mnogi tvrde da je baš ona bila odlučujući faktor zbog čega se Kolomojskij popeo na tako visoku političku funkciju nakon pada Janukoviča", za početak je rekao Panaščuk te je nastavio:
 
Trenutna vlast u Dnjipru izbacila je teroriste i proruske separatiste iz cijele regije
 
"Iskreno govoreći, čak i ako uzmemo u obzir neke mane, uprava kojoj je na čelu Kolomojskij je nešto najbolje što se moglo dogoditi Dnjipropetrovsku u ovom trenutku. Odmah po preuzimanju vlasti, proruski separatisti i teroristi su napustili oblast, koja je trenutno mirna i sigurna, lišena ratnih operacija. Međutim, ne smijemo izostaviti da je danas Dnjipropetrovsk glavno sjedište radikalne paramilitarne desno orijentirane političke frakcije.
 
 
Iako u samoj regiji vlada mir, iako ovdje nema ni terorista i separatističkih operacija, problem je da je cijela oblast zapravo granica između Donjecka i Luganska, područja u kojem plamti rat. 
I to je osnovni razlog zbog čega je UEFA zabranila da Dnjipro ugosti Hajduka u svojem gradu, već će se utakmica morati igrati u Kijevu, gdje je ipak puno sigurnije", dovršio je  Panaščuk "obvezni" dio o političkoj situaciji u Ukrajini, a onda je krenuo na sportske teme:
 
Izostanak Konopljanke i Mathausa je nenadoknadiv hendikep za Dnjipro
 
"Što se tiče same momčadi Dnjipra, navijači Hajduka mogu biti presretni činjenicom da dvojica najboljih igrača Dnjipra neće moći igrati. Riječ je o sjajnom krilnom igraču Mathausu i o najboljem igraču, kreatoru igre i duši momčadi Konopljanki. Izostanak Mathausa je veliki hendikep, no izostanak Konopljanke je bojim se, strahovit i nenadoknadiv udarac za europske ambicije Dnjipra, jer je riječ o igraču koji je lani gotovo sam nosio momčad.
 
 
Ovdje u Ukrajini mediji baš i ne pišu previše o gostovanju Hajduka, mada moram priznati da su neki portali zabilježili Hajdukovo ''gaženje'' Zadra te da su nakon toga naglasili da Hajduk definitivno nije momčad za podcjenjivanje.
 
Šanse su 50 - 50
 
Dnjipro ima i novog trenera. Španjolac Juan de Ramos nije želio produžiti ugovor s klubom i napustio je Ukrajinu nakon kraja prošle sezone, a Miron Markevič, jedan od najboljih ukrajinskih trenera i bivši trener Metalista iz Harkiva, sada je na čelu kluba.
 
Premda se radi o izuzetnom stručnjaku, iza kojeg stoje rezultati, ne mogu se oteti dojmu da Dnjipro ne izgleda dobro, da ne igra dobro te da nije ni blizu kvaliteti koju su imali lani. Moje skromno mišljenje je da dajem po 50 posto šanse objema momčadima'', za kraj je rekao Panaščuk.
 
 

Pročitajte više