Jedan od najkontroverznijih transfera HNL-a dolazi na naplatu

Foto: Index montaža, Cropix / Tea Cimaš

ANAS SHARBINI i njegov odvjetnik Davor Radić pred Arbitražnim sudom HNS-a nastoje pobiti ugovor o zastupanju koji je nekad veliki talent i hrvatski reprezentatIvac potpisao sa svojim dugogodišnjim zastupnikom Sanjinom Ugarkovićem. Index je u posjedu ugovora o ekskluzivnom zastupanju, koji su Ugarković i Sharbini potpisali 2007. godine. Na temelju istog Ugarković traži svoj postotak, iako je posao s Hajdukom doveo do realizacije, ali je isti odbio potpisati nakon rijetko viđene muljaže na Poljudu.

Ugarković je postao zakonski zastupnik Sharbinija tek nakon pristanka Rijeke 2007. godine, obzirom da je klub klauzulom u ugovoru do tada Anasu branio suradnju s menadžerima. U počecima svoje karijere perspektivni veznjak bio je pod vlasništvom agencije Zdravka Mamića, a upravo su od utjecaja Dinamovog gazde tadašnji čelnici Rijeke željeli zaštiti svog mladog kapetana koji je trebao napraviti najveći transfer u povijesti HNL-a.

Umjesto najvećeg, dogodit će se jedan od najkontroverznijih poslova hrvatske lige o kojem je Index ekskluzivno i detaljno pisao prošlog ljeta.

>>> Ekskluzivno; Kako propadaju taletni u režiji Mamića, Ježića i Sanadera

>>> Ekskluzivno donosimo nastavak priče: Pijane noći Šurjaka i Andabaka na Grobniku - kako su kupili Anasa Sharbinija

Bili smo prisutni u zagrebačkom hotelu Sheraton, kada je Zdravko Mamić zbog naprasnog ponašanja Jamala Sharbinija, Anasovog oca, izašao iz pregovora, optuživši ga da zarađuje na vlastitoj djeci. Ugarkoviću je isti dan pristupio Joško Svaguša, i tu kreće priča dostojna filmskog scenarija. Ugarković je dogovorio uvjete prodaje Anasa i Ahmada Sharbinija u Hajduk, iako je znao da Hajduk nema toliki novac, pa su zatražene garancije jakih figura tadašnjeg Hajduka Željka Keruma i Jake Andabaka vlastitom imovinom.

Anas je prema dogovoru Svaguše i Ugarkovića trebao zarađivati 400 tisuća eura godišnje, a Ahmad 300 tisuća eura, kroz četiri ugovorene godine. Ugarković je na temelju ekskluzivnog ugovora trebao dobiti 10 posto od četverogodišnjih Anasovih primanja. S Ahmadom nikada nije ni potpisao ugovor, taj je posao odrađivao prijateljski.

Akcijska potjera odvijala se tijekom potpisivanja ugovora u Splitu; Ugarković je odjurio s Poljuda uvidjevši da je umjesto 400 tisuća eura Anasu plaća smanjena na 360 tisuća eura. Zanimljivo, nitko se zbog toga nije pobunio, ni Anas ni njegov otac. Nitko, osim Ugarkovića koji je tražio da se sastave novi ugovori. Joško Svaguša, predsjednik Hajdukove uprave, požurivao je stvar jer "novinari čekaju", a Ugarković je unatoč molbama i  zamamnoj ponudi Željka Keruma ("vrati se, dat ću ti sto tisuća eura") svoj dio odlučio potražiti putem suda, točnije, HNS-ove Arbitraže.

Od Anasa Sharbinija, kojeg je savjetovao i puno prije nego su ozakonili svoj odnos, danas potražuje 144 tisuće eura. Zastupa ga odvjetnik Nikola Badovinac koji je jučer u Rusanovoj odradio i prvo ročište. Suprotna strana branila se tvrdnjom da Sanjin Ugarković u vrijeme potpisivanja ugovora nije imao valjanu Fifinu menadžersku licencu, ali Badovinac tvrdi da to nije istina, "što će lako i dokazati na sljedećem ročištu".

Zanimljiva ekipa među svjedocima: braća Mamić, Svaguša, Andabak, Šurjak

"Ugovor je Sanjin Ugarković potpisao u dobroj vjeri i temeljem ekskluzivnih prava. Mi ćemo se izboriti za ono što mu pripada", rekao nam je.

Badovinac je predložio i svjedoke: Zorana i Zdravka Mamića, Ugarkovićevu odvjetnicu i suradnicu Anu Ugarković koja je također bila na Poljudu, te Marinka Koljanina, bivšeg čelnika Rijeke, a obrana je iznenadila pozivom za svjedočenje Jošku Svaguši, Ivicu Šurjaku i Jaki Andabaku, koji su kako je Index pisao, tajno posjećivali Jamala Sharbinija na Grobniku uoči potpisivanja izmijenjenog ugovora braće s Hajdukom, teškog 2,3 milijuna eura neto. 

Sličan spor pred HNS-ovom arbitražom su vodili Manuel Pamić i njegov menadžer Ivan Cvjetković, zbog čega je nekadašnji reprezentativac jedno vrijeme bio i suspendiran.

Pročitajte više