Kako hrvatski rukometaši mogu do finala na SP-u?

Foto: Jozo Čabraja/HRS

POZNATI su parovi osmine finala Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru. Odmah na početku možemo napisati da imamo dobre vijesti. Hrvatskoj ne prijete dvoboji protiv Francuske, Danske i Španjolske. Dakle, pobjedom Francuske nad Švedskom, Hrvatska je izbjegla sve tri reprezentacije koje slove za glavne favorite za osvajanje zlata i s kojima su hrvatski rukometaši u novijoj povijesti imali velike probleme.

Sve u svemu, uzet ćemo si tu slobodu pa ćemo malo kalkulirati kako bi Hrvatska mogla do finala. Prvi cilj je da hrvatski rukometaši u nedjelju pobijede Brazil. U tom slučaju u četvrtfinalu će igrati protiv boljeg iz dvoboja između Švedske i Poljske. Ekipi Stefana Olssona sigurno će biti teže nego Hrvatskoj, a pogotovo ako uzmemo u obzir da su se fizički i psihički potrošili protiv Francuza.

Šveđani slove za favorite u duelu s Poljacima pa bi upravo oni mogli stajati Hrvatskoj na putu do polufinala. Ukoliko Hrvatska preskoči i tu prepreku, Slavko Goluža svoje prvo izborničko finale mogao bi tražiti protiv Njemačke. Naime, Nijemci za četvrtfinale trebaju pobijediti Egipat, a ako se plasiraju među osam najboljih tu ih čeka domaćin Katar ili Austrija.

S druge strane, Danci i Španjolci imaju možda najteži put do finala. Aktualni prvaci svijeta prvo igraju protiv Tunisa, dok Dance u skandinavskom derbiju čeka Island. Lako je moguće da ćemo u četvrtfinalu gledati veliki okršaj Danaca i Španjolaca, a tko god preživi iz tog dvoboja vrlo vjerojatno ide na - Francuze. Akutalni olimpijski i europski prvaci u osmini finala igraju protiv najugodnijeg iznenađenja Argentine, a ako se plasiraju u četvrtfinale čeka ih težak dvoboj sa Slovencima ili Makedoncima.



Raspored utakmica osmine finala:

25. siječnja

od 16:30 po hrvatskom vremenu

Austrija - Katar
Slovenija - Makedonija

od 19:00

Španjolska - Tunis
Hrvatska - Brazil

26. siječnja

16:30

Njemačka - Egipat
Poljska - Švedska

19:00

Island - Danska
Francuska - Argentina
 

Pročitajte više