Katalonce prije dvije godine zaustavio Mourinho: Nitko već 22 godine nije obranio naslov prvaka Europe

OD PRATERSKOG finala i slavlja Milana protiv Benfice, nitko već 22 godine nije obranio naslov Lige prvaka. Barcelona je bila vrlo blizu prije dvije godine, međutim tada je u polufinalu izbacio Mourinhov Inter. Novu priliku u jubilarnom petom uzastopnom polufinalu, kažu na Nou Campu, nikako ne žele propustiti,.

Osam klubova u povijesti obranilo naslov prvaka Europe

Samo je osam klubova u povijesti Kupa i Lige prvaka uspjelo obraniti naslov prvaka Starog kontinenta, a to je pošlo za rukom Real Madridu, Benfici, Interu, Ajaxu, Bayernu, Liverpoolu, Nottingham Forrestu i Milanu. Real je čak osvojio pet puta, a Ajax i Bayern tri puta za redom Ligu prvaka.

Barcelona je posljednjih osam godina igrala čak šest polufinala Lige prvaka, baš kao i Chelsea, što ih čini dvama najkonstantnijim momčadima u ovom natjecanju. U istom razdoblju Manchester i Milan imaju primjerice tek četiri nastupa među četiri najbolje, a madridski Real samo dva. Nema sumnje dakle da se radi o jednima od najuspješnijih momčadi ovog natjecanja u posljednjih deset godina.

Susret Guardiola - Di Matteo 12 godina kasnije

Interesantno, treneri Barcelone i Chelsea, Josep Guardiola i Roberto di Matteo igrali su međusobno i na travnjaku u susretu ove dvije momčadi prije 12 godina. U četvrtfinalu Lige prvaka 5. travnja 2000. godine Chelsea je govorima omalenog Gianfranca Zole i gorostasnog Norvežanina Tore Andre Floa s 3:1 svladao Katalonce.

U uzvratu dva tjedna kasnije na Nou Campu Barca je nakon produžetaka pregazila englesku momčad s čak 5:1, nanijevši im najteži europski poraz u povijesti. Strijelci za  Španjolce bili su dvaput Rivaldo, Figo, Dani Garcia i Kluivert, a di Matteo i Guardiola egzistirali su kao važni članovi prve momčadi.

Pročitajte više