Kome treba Guardiola? "Najjači Bayern u povijesti" osvojio treći trofej u sezoni!

Jupp Heynckes, tvorac najjačeg Bayerna u povijesti, proslavlja treći ovosezonski trofej.
Foto: Guliver Image/Getty Images

"OVO JE najbolji Bayern u povijesti", rekao je predsjednik Bavaraca Karl-Heinz Rummenigge i nije pogriješio. Potvrda je stigla u Berlinu gdje je Bayern pobjedom 3:2 protiv Stuttgarta stigao do trećeg trofeja u sezoni. Bavarci su dominantno osvojili prvenstvo, Ligu prvaka, a tome su sada dodali i Kup.

Do prednosti u finalu europski prvaci su stigli u 37. minuti. Traore je u kaznenom prostoru oborio Philippa Lahma, a siguran s bijele točke bio je Thomas Muller, te je tako Bayern s minimalnim vodstvom otišao na poluvrijeme.

U drugom dijelu vidjeli smo još bolji Bayern koji je u 48. minuti udvostručio vodstvo. Pogodio je Mario Gomez nakon dodavanja Lahma. Deset minuta kasnije 3:0! Ponovno Gomez, a ovaj put je asistent Muller. U 62. minuti Mario Mandžukić je zamijenio dvostrukog strijelca Gomeza, kojem je ovaj put Heynckess dao prednost. I nije pogriješio...

 

Stuttgart je, ipak, do kraja susreta uspio napraviti utakmicu zanimljivom. najprije je u 71. minuti pogodio Martin Harnik, a isti igrač je sedam minuta kasnije smanjio na 3:2. Međutim, na tome je i ostalo, te su se Bavarci mogli ponovno početi sa slavljem.

Što to može popraviti Guardiola u Munchenu?

Igrači su slavili, ali i opraštali se od trenera i tvorca nevjerojatnog Bayerna Juppa Heynckesa koji je u 69. godini prvi put osvojio njemački Kup. Njega će od sljedeće sezone zamijeniti Pep Guardiola, čovjek koji je stvorio najdominantniju Barcelonu u povijesti s kojom je osvojio 14 trofeja.

Što to može popraviti Guardiola u Munchenu? Ništa. Heycnkesov Bayern je imao sve i osvojio sve. I to na kakav način! U prvenstvu je zaledio Borussiju Dortmund na -25, a u Ligi prvaka se poigrao s Barcelonom, Arsenalom i Juventusom, prije nego je Borussia u finalu pružila malo bolji otpor.

Bayern sedmi klub s trostrukom krunom

Heynckes je od Bayerna napravio tek sedmi klub s trostrukom krunom. Ranije su tri trofeja u jednoj sezoni uspjeli osvojiti Celtic (1967.), Ajax (1972.), PSV (1988.), Manchester United (1999.), Barcelona (2009.) i Inter (2010.).

Je li slava pomutila razum Bavarcima?

Posljednjih godina Bayern je vukao najpametnije poteze na tržištu i tako došao do vrha. Ipak, izgleda da je slava pomutila razum Bavarcima koji ove sezone ostalim europskim velikanima žele pokazati svoju dominaciju izvan terena. Postavljanjem Guardiole na mjesto trenera, otimanjem Marija Gotzea i Roberta Lewandowskog od Borussije, jedinog rivala u Njemačkoj, Bayern pokazuje svoju moć.

Lijepo je biti na vrhu, ali s vrha se brzo pada kada vam slava udari u glavu. Sljedeća sezona pokazat će nam jesu li se Bavarci okrenuli pogrešnoj taktici.

Pročitajte više